15.12.2022, Elokuvakriitikko Tapio Sippoin
Muistatteko erään vanhan leffan, jossa siniset olennot tappelivat ihmisten kanssa. Se oli maailman tuottoisin elokuva heinäkuuhun 2019 saakka. Tarina oli kuin fantasiaversio länkkärielokuvista. Siniset apinamaiset scifi-intiaanit ampuivat nuoliaan ja palvoivat shamanistista kyseisen planeetan planeettahenkeä. Ihmiset sekoittuivat ja lisääntyivät sinisen lajin kanssa. Tuo vanhempi Avatar on James Cameronin ohjaama ja käsikirjoittama tieteiselokuva, joka julkaistiin maailmanlaajuisesti 18. joulukuuta 2009. Nyt elokuvalle on tullut jatko-osa ja ohjaajana sama Cameron.
Yleissääntö on, että elokuvan toinen osa on lähes aina huonompi. Elokuvahistoria tuntee tähän ainakin kaksi poikkeusta. John Wick kakkonen on parempi kuin ykkönen. Sama pätee myös Avatariin. Siis ihan oikeasti. AVATAR: THE WAY OF WATER -elokuva ei ole huono. Oleellista on myös kolme dee. AVATAR: THE WAY OF WATER -elokuvan katsomisessa on järkeä etenkin, jos sen näkee kolmiulotteisena. Elokuva sisältää paljon kauniita luontokohtauksia ja parempia kuin National Geographic -dokumenteissa.
Kauniin luontokuvauksen lisäksi elokuvassa on paljon väkivaltaa, toimintaa ja seikkailua. Myös avaruushippeilyä tai jotain sen tapaista uskonnollisfilosofista on reilusti luvassa. Tuleehan jo elokuvan nimikin jumalan ruumiillistumaa tarkoittavasta hindulaisesta käsitteestä avatar. Elokuvan kontekstissa nimi viittaa ihmismielen siirtämiseen toiseen kehoon teknologian keinoin. Uskontieteen nyanssina kerrottakoon vielä, että avatar tai avataara (sanskritia; अवतार, avatāra, kirjaimellisesti ”hän joka laskeutuu”), viittaa hindulaisessa traditiossa Vishnu-jumalan inkarnaatioon eli ’ruumiillistumaan’ ja muistuttaa siten myös luterilaisenkin uskon Jeesusta.
Tässä leffa kakkosessa ihmisen muistot siirretään kätevästi sinisen apinamaisen olennon kehoon. Muistitikku, johon mahtuvat kaikki ihmisen muistot ja muut tietoisuuskosteet, on hiukan luottokorttia isompi, mikäli näin oikein. Väliin elokuvan toiminta ja kohellus on niin nopeaa, ettei edes tällaisen ”maailmaa nähneen setämiehen” silmä ehdi mukaan. Eikä siinä vielä kaikki…
Tarina ja kuinka se kerrotaan
Koska AVATAR: THE WAY OF WATER -elokuvan tapahtumat sijoittuvat yli vuosikymmen ensimmäisen elokuvan tapahtumien jälkeen, kannattaa katsoa videolta se ensimmäinen leffa, ennenkö menee leffateatteriin. Uusi elokuva kertoo tarinan Sullyn perheestä (johon kuuluvat Jake, Neytiri ja heidän lapsensa ja pseudolapsensa). Elokuva ”kertoo siitä, miten pitkälle he ovat valmiita menemään suojellakseen toisiaan, vaikeuksista, jotka seuraavat heitä, kamppailuista, joita he joutuvat käymään pysyäkseen hengissä sekä tragedioista, joita he joutuvat kohtaamaan”. (Näin elokuvan markkinointi asian ilmaisee).
Elokuva kertoo myös käytännössä samanlaista tarinaa, jollaista käydään Tellus-nimisellä planeetalla joka ikinen päivä, eli kuinka monikansalliset suuryritykset kohtelevat planeettaa ja sillä asuvia ns. alkuasukkaita. Symboliikka on erittäin helppo yhdistää tänne Tellukselle ja nykypäivään. Pahoja ovat ryöstökalastajat, moraalittomat kaivosyhtiöt, sieluttomat tiedemiehet ja tunteettomat sotilaat, ja etenkin näiden kaikkien umpipahat johtajat. Elokuvan juoni ei ole kuitenkaan huono. Siis toistan; ei huono.
Tähdet
Elokuvan on ohjannut James Cameron ja sen ovat tuottaneet Cameron ja Jon Landau. Kuten wikipediakin tietää, Cameronin ”elokuviensa toistuvia teemoja ovat synkkä tulevaisuuskuva, ihmisen ja teknologian suhteen pohdinta sekä vahvan sankarittaren ja sankarin rakkaussuhde”. Julkisuudessa kerrotaan, että Cameron noudattaa perheensä kanssa vegaanista ruokavaliota ja ottaa kantaa ympäristöasioihin. AVATAR: THE WAY OF WATER -elokuva tapahtuu paljolti merellä. Noh, Cameron harrastaa syvänmerensukellusta ja yleisen tiedon mukaan hän oli tehnyt lähes sata syväsukellusta. Se näkyy elokuvan käsikirjoituksessa ja ohjauksessa, väitän.
Elokuvan pääosissa nähdään tanssijana uransa aloittanut Zoe Saldana, australialainen Sam Worthington, Sigourney Weaver (eli Susan Alexandra Weaver), Conan the Barbarian -elokuvassakin esiintynyt Stephen Lang, uusiseelantilainen Cliff Curtis, Karvakamut kakkosessa esiintynyt Joel David Moore, guyanalainen Bagdad Café:ssa näytellyt CCH Pounder, buddhalainen The Sopranos -tähti Edith ”Edie” Falco, uusiseelantilainen koomikko Jemaine Clement ja brittiläinen supertähti Kate Winslet.
Suosittelen, että käyt katsomassa tämän elokuvan leffateatterissa, mutta jos sinulla ei ole lehmän rakkoa, älä juo kaljaa tai siideriä ennen leffaa, sillä tämän elokuvan kestää kyllä selvin päin ja toisaalta elokuva on pitkä kuin nälkävuosi, joten vessahätä tulee ennen kuin uskotkaan, jollet noudata neuvojani. Elokuva ei ole huono, mutta tiedän, että eräs elokuvakriitikko nukahti pieneksi hetkeksi kesken leffan. Sen pituinen se.
Ensi-ilta: 14.12.2022
Ikäraja: 12
Pituus: 192 min. Eli tolkuttoman pitkä.
Ohjaus: James Cameron
Käsikirjoitus: James Cameron & Rick Jaffa & Amanda Silver
Näyttelijät:
Sam Worthington, Zoe Saldaña, Sigourney Weaver, Stephen Lang, Cliff Curtis, Joel David Moore, CCH Pounder, Edie Falco, Jemaine Clement, Giovanni Ribisi ja Kate Winslet