3.4.2023 Elokuvakriitikko Tapio Sippoin
Heti alkuun kerron tylyn faktan. Tämän elokuvan traileri on erinomainen esimerkki erittäin huonosti tehdystä trailerista. Siinä asiat on irrotettu asiayhteyksistään kuin suomalaisen poliitikon puheissa ja keltaisen lehdistön lööpeissä. Älä usko traileria, sillä elokuva on ihan hyvä, suorastaan mainio.
Mutta asiaan. ”Valta on kuin kaksiteräinen miekka. Pitää varoa, ettei leikkaa omaa kättänsä irti”, sanoo elokuvassa egyptiläinen kenraali. Uusi uskontoon ja politiikkaan kytkeytyvä Egyptiin sijoittuva yhteiskunnallinen trilleri Salaliitto Kairossa on hyvinkin katsomisen arvoinen. Elokuvan juoni on varsin hyvä ja jopa realistinen, roolihahmot uskottavia ja kairolainen opiskelijoiden todellisuus suomalaisen näkökulmasta kiehtovan eksoottinen. Ja tässä elokuvassa lähes kaikki näyttelijät ovat hyviä. Etenkin nuori ja lahjakas palestiinalainen näyttelijä Tawfeek Barhom ja ruotsalaisten suosikkinäyttelijä Fares Fares ovat hyviä.
Kerrottakoon, että Fares Fares on libanonilaissyntyinen Ruotsissa asuva multilahjakas näyttelijä. Hän on nykyisessä kotimaassaan erittäin suosittu. Hän on elokuvaohjaaja Josef Faresin veli ja näyttelijä Jan Faresin poika. Fares Fares esittää pääosaa veljensä hauskoissa komediaelokuvissa Jalla! Jalla! ja Kopps. Salaliitto Kairossa -elokuvan on ohjannut ja käsikirjoittanut alallaan taitava Tarik Saleh. Cannesin elokuvajuhlilla hänen osaaminen on palkittu juuri nyt, tämän elokuvan osalta.
Egyptin ja Kairon käyhyys ja yhteiskunnallinen epäarvoisuus tunkee esiin elokuvassa
Tapahtumapaikan taustasta on hyvä tietää jotain. Elokuva sijoittuu kairolaiseen yliopistoon, joka on tunnettu korruptoituneisuudestaan. Näennäisesti Al-Azharin yliopisto on arvostettu yli tuhat vuotta vanha oppilaitos Egyptin pääkaupungissa Kairossa. Egyptiläisten köyhyys näkyy myös opiskelijoiden arjessa, ja myös tässä elokuvassa. Al-Azharin yliopisto on maailman sunnimuslimien oppineisuuden ja arabiankielisen kirjallisuuden keskus. Tiedetään myös vahvasti, että yliopistolla muhii fundamentalistinen islam.
Tämä yliopisto on varsin venkura instituutio, eikä erityisen tieteellinen. Al-Azharin yliopisto vaati muslimeilta esim. maailmanlaajuista boikottia ruotsalaisia ja hollantilaisia tuotteita vastaan vuonna 2023, koska joku poltti Tukholmassa koraaneja. Pseudotieteellisyydestä kertoo esim. yliopiston tekniikan ja lääketieteen tiedekunnat, jotka poikkeavat muiden yliopistojen samannimisistä tiedekunnista aika rajusti, sillä ”asioita tarkastellaan niissä sekä kokeellisesta että uskonnollisesta näkökulmasta”.
Nykyään Egyptiä johtaa presidentti al-Sisi, joka on ollut autoritaarinen ja julma johtaja. Hän on pääosin onnistunut alistamaan fundamentalistiset islamistit, sekä varmistanut Yhdysvaltojen sotilaallisen avun jatkumisen. YK:n mukaan vuonna 2021 reilut 30% egyptiläisistä eli köyhyydessä ja ihmisoikeudet ovat Egyptissä todistetusti suurelti rappiolla.
Tolkullisen raikasta otetta poliittisen trillerin käsikirjoituksessa
Elokuva sisältää suorastaan inhorealistisia tulokulmia vallan ja uskonnon keskinäiseen jännitteisyyteen, siitä nousevaan itsekkääseen kähmintään, tiedusteluorganisaatioiden käytännössä aina moraalittomaan toimintaa, sekä tietysti uskonnollisen sinisilmäisen fanatismin järjettömyyteen. Kaikkeen tähän Salaliitto Kairossa sekoittaa inhimillisyyttä ja ihmiselon arvaamattomuutta onnistuneella ja maukkaalla tavalla. Siksi suosittelen tätä elokuvaa jokaiselle, joka kestää katsoa elokuvaa, jossa juonessa on järkeä, liioittelu on vähäistä, eikä toimintariehuminen tai romanttinen lässytys ole keskiössä.
Tarinan peruspiirteet
Elokuvan tarinassa egyptiläisen kalastajasuvun poika Adam (Tawfeek Barhom) saa yllätyksekseen opiskelupaikan al-Azharin perinteikkäästä yliopistossa Kairosta, koska on isänsä mukaan teräväpäinen ja paikallisen imaamin mukaan hyvä ja ahkera koraanin opiskelija, ja tietysti ”koska allah niin suo”. Kun islamilaisen yliopiston vaikutusvaltainen uskonnollinen pääimaami yllättäen kuolee ja paikka aukeaa haettavaksi, muslimien eri aatesuuntauksia edustavien professoreiden välille syttyy veriseksi kähminnäksi äityvä valtataistelu.
Joku tappaa kalastajapojan opiskelukaverin, egyptiläisen tiedustelupalvelun vasikkana toimineen pojan. Kuollut opiskelija oli vakoillut muita opiskelijoita sekä yliopiston henkilökuntaa. Kuolemantapausta tutkimaan ilmestyy kyynisen ja kokeneen oloinen etsivä Ibrahim (Fares Fares), joka väkisin värvää Adamin tiedonantajakseen. Adam päätyy keskelle hengenvaarallista salaliittoa. Hän joutuu mukaan kähmintään, jossa päätetään al-Azharin yliopiston kohtalosta. Hyvin tehdyn uskonnollispoliittisen trillerin on siis ohjannut ja käsikirjoittanut Tarik Saleh, joka on ohjannut esim. The Nile Hilton Incident.
Elokuvan tiedot
Ensi-ilta: 06.04.2023
Ikäraja: 12
Pituus: 119 min.
Ohjaus: Tarik Saleh
Käsikirjoitus: Tarik Saleh
Näyttelijät: Tawfeek Barhom, Fares Fares, Mohammad Bakri, Makram J. Khoury, Sherwan Haji, Mehdi Dehbi
Genret: Draama, Jännitys, Poliittinen trilleri