Hallin Hurja kertoo Hallin Jannen vaiheikkaan tarinan

Kansi: Ossi Hiekkala

2.2.2023 Aviador Kustannus

Nälkävuonna 1867 Kuorevedellä tapahtunut postinkantajan ryöstömurha nosti Hallin Jannen ja tämän rikostoverin, renki Aleksanterin koko maan tietoisuuteen. Tapani Baggen uusimmassa pienoisromaanissa Jannen tarina kerrotaan tuon rikostoverin suulla ja Jannen oman laulun säestämänä.

Tapani Baggen pienoisromaani Hallin Hurja on julkaistu Aviadorin kustantamana.

Nälkävuoden 1867 lokakuussa Hallin Jannesta tuli maankuulu. Hän murhasi ja ryösti Kuoreveden Mustalaismäessä postimiehen yhdessä Hallinpenkin rengin Aleksanteri Matinpojan kanssa. Janne eli Juhani Juhaninpoika Mattila oli tuolloin 20-vuotias kestikievariperheen vanhin poika. Lähitienoolla hänet tunnettiin komeana naistennaurattajana ja kaunisäänisenä laulajana. Mainetta oli kertynyt myös hevosmiehenä ja korttisahurina.

Janne ja Santeri jäivät pian kiinni rikoksestaan. Heidät tuomittiin kuolemaan, mutta tarina ei suinkaan pääty siihen. Ajan tavan mukaan kuolemantuomio muutettiin karkotukseksi Siperiaan, ja matkalla sinne Janne karkasi ja päätyi lopulta Amerikkaan.

Tapani Baggen pienoisromaanissa kasvinkumppani ja rikostoveri Santeri Marianpoika kertoo Jannen vaiheikkaan tarinan Jannen oman laulun säestyksellä. Palkittu rikoskirjailija ja kehuttuja historiallisia romaaneja julkaissut Bagge on Hallin Hurjassaparhaimmillaan. Hallin Hurja on järjestyksessä kahdestoista Aviador Kustannuksen julkaisema Baggen teos.

Tapani Bagge on maamme tuotteliaimpia kirjailijoita. Hän on julkaissut vuodesta
1983 alkaen reilusti yli sata kirjaa, ja hänet tunnetaan erityisesti rikosromaaneistaan sekä lasten- ja nuortenkirjoistaan. Hän on kirjoittanut myös historiallisia romaaneja ja kuunnelmia sekä televisio- ja sarjakuvakäsikirjoituksia. Hänet on palkittu useaan otteeseen kirjallisesta työstään muun muassa Arvid Lydecken- ja Vuoden johtolanka -palkinnoilla.

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy