Koskettava, omakohtainen uutuusteos vakavan sairauden kohtaamisesta

Teos kuvaa rehellisesti sairauden herättämiä tuntoja ja sen mukanaan tuomia fyysisiä ja henkisiä kipuja.

Millaista on, kun omalle kohdalle osuu vakava sairaus – kun jokapäiväinen, tuttu arki onkin yhtä äkkiä sairauden valtakuntaa ja aiemmat, huolettomat unelmat tiivistyvät toiveeksi hyvästä hetkestä, paremmasta voinnista tänään, huomenna, jatkossa?

Ulla-Maija Paavilaisen ja Katarina Westin uutuusteos Päivät jotka sain (Kirjapaja, 2023) kertoo vakavan sairauden ja elämän rajallisuuden kohtaamisesta. Se on myös kirja ystävyydestä, toivosta ja siitä hyvästä, mitä voimme toisillemme antaa.

Suomalainen Katarina elää Italiassa todeksi unelmiaan: hän on äiti ja puoliso, tekee rakastamaansa työtä kirjoittajana ja elää huvilassa Toscanan maaseudulla, maisemassa, joka kuuluu maailman lumoavimpiin. Kun Katarina sairastuu alta viisikymppisenä ruokatorven syöpään, kaikki kuitenkin muuttuu. Alkaa aika toivon ja luopumisen, pelon ja taistelutahdon ristiaallokossa.

Teos kuvaa rehellisesti sairauden herättämiä tuntoja ja sen mukanaan tuomia fyysisiä ja henkisiä kipuja. Etenkin huoli lapsen selviämisestä viiltää äidin sydäntä. Läheisten tuki kannattelee mutta vaikka tarjolla on lohtua, ymmärrystä ja jakamista, sairauden tuomaa yksinäisyyden kokemusta ei voi kukaan toinen sairastuneen puolesta kantaa.

Katarina kirjoittaa: ”Jos oli äärimmäisen, käsittämättömän rankkaa, keskityin seuraavaan minuuttiin tai seuraavaan kahteenkymmeneen sekuntiin: keskityin hengittämään, kuten sädehoito-osaston sairaanhoitajat olivat minulle opettaneet. Sisään ja ulos, kuiskasin itselleni, sisään ja ulos. Nähdäkseni se oli puolustusmekanismi, tämän hetken filosofia. Elämän ja kuoleman suuret kysymykset, hoitojen herättämät huolet tai leikkauspohdinnat eivät tulleet mieleen, jos keskittyi vain tämän päivän yksityiskohtiin. Nykyhetki on yksinkertainen ja lohdullinen. Nykyhetki on turvallinen.”

Pelko, epäusko, kipu ja kamppailu mutta myös rakkaus, seesteiset hetket ja kanssaihmisyys: Päivät jotka sain piirtää koskettavasti esiin sairauden maailman, josta voi tietää ainoastaan se, joka on sen itse kokenut.

Teoksen on kirjoittanut ja koostanut Katarina Westin ystävä, toimittaja ja kirjailija Ulla-Maija Paavilainen. Katarina Westin osuudet perustuvat hänen omiin teksteihinsä.

Ulla-Maija Paavilainen on toimittaja ja kirjailija, joka on kirjoittanut useita suosittuja romaaneja ja elämäkertoja. Katarina West oli Toscanassa asunut suomalainen toimittaja ja kirjailija.

Ulla-Maija Paavilainen ja Katarina West: Päivät jotka sain – Kertomus kauneudesta, toivosta ja elämän hauraudesta l 978-952-354-774-2 l Kirjapaja, 2023 l 276 sivua l Katarina Westin tekstin englannista suomentanut Salla Korpela l Kansi: Satu Kontinen l Teos ilmestyy myös äänikirjana, lukija Lotta Merenmies

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy