Näyttelijä Ahti Kuoppalan elämäkerta kertoo veteraaninäyttelijän värikkäistä vaiheista

03.02.2023, SKS Kirjat

Näyttelijä Ahti Kuoppala (s. 1930) on ollut suomalaisen teatterin sekä television ja elokuvan näköalapaikalla vuosikymmenten ajan. Hänet muistetaan erityisesti rooleistaan Simpauttajassa, Koirankynnen leikkaajassa ja Akattomassa miehessä. Pitkän uransa aikana Kuoppala näytteli myös satoja merkittäviä teatterirooleja Tampereella, Kemissä, Porissa ja Jyväskylässä.

Uutuuskirjassa Hojo, hojo! – Näyttelijä Ahti Kuoppala Jari Kurkinen kertaa veteraaninäyttelijän vaiheet uran alusta kohti suurempia rooleja ja valtakunnallista kuuluisuutta. Kirjassa Kuoppala itse muistelee uransa värikkäitä vaiheita, ystäviään, legendaarisia näyttelijöitä ja ohjaajia – sekä taiteilijuutta.

Kuoppala kiinnostui teatterista ja esiintymisestä jo varhain. ”Ensimmäisen kerran hän esiintyi 7-vuotiaana kansakoulun joulujuhlassa: hän oli maanviljelijä, jonka rooliasuun kuuluivat isän kumiteräsaappaat ja olalle nostettu kuokka”, Kurkinen kuvailee. ”Myöhemmin Kuoppalan jonkinlaiseksi tavaramerkiksi TV- ja elokuvatöissä muodostuivatkin niin sanotut maalaiskomediat, joiden juurevina ja sympaattisina hahmoina useimmat katsojat hänet tunnistavat ja muistavat.”


Jari Kurkinen on tamperelainen tietokirjailija, joka on kirjoittanut yrityshistorioita ja elämäkertoja jo lähes kolmenkymmenen vuoden ajan.

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy