Nykynoidan käsikirja, kirjan arvio

Kirjallisuustoimittaja Tapio Sippoin

Nykynoituuden ja siitä somettamisen Suomen tämän hetken kuumin nimi on somen ammattilainen Henna Kuvaja, joka tunnetaan paremmin noitanimellä Kuparikettu. Kuparikettu järjesti Lahdessa 2023 Maagiset messut -nimellä kulkevan kokoperheen tapahtuman, jossa oli varsin paljon väkeä paikalla (ja noitien mielestä varmastikin muutakin väkeä kuin vain ihmisiä, sekä väkevä meininki). Tuo tapahtuma kokosi Lahden Sibeliustaloon yli 80 näytteilleasettajaa, 30 esiintyjää ja lähes 2000 messuvierasta. Kupariketun blogi on varsin suosittu sivusto ja hänen rentoutusta ohjaavia podcasteja ovat kuunnelleet niin pienet lapset kuin aikuisetkin. Hoteinta hottia on myös Kupariketun kirjoittama Nykynoidan käsikirja, joka julkaistiin 2023. Kustantajana on Into.

Nykynoidan käsikirja on onnistunut teos lajissaan, sillä se avartaa sivistävästi ja ansiokkaan sujuvasti niitä monia asioita, joita nykynoituuteen liittyy ja samalla kirja korjaa monia väärinkäsityksiä ja harhaluuloja, joita liittyy tuhansia vuosia vanhaan sosiokulttuuriseen ja historialliseen monipolkuiseen ja monimuotoiseen ilmiöön, jota suomenkielessä usein liioitellun pelkistetysti kutsutaan noituudeksi. Kirja on oikeastaan uskontotieteellinen ja antropologinen kansantajuinen tietokirja tuosta laajasta aiheesta.

Kirjan sisältö

Kirjassaan nykynoita Kuparikettu eli tietokirjailija Henna Kuvaja käy läpi käsityksiä noituudesta, noitien arkkityypeistä ja noituuden historiasta. Sen jälkeen hän käsittelee magiaa ja käytännön noitataitoja. Historiaa hän käsittelee noin 23 sivua ja näitä käytännön noitataitoja taas yli 250 sivua, joten kirja sopii hyvin käytännön noituudesta kiinnostuneille samalla kun se on alansa arvostettava tietokirja.

Käyn läpi muutaman herkullisemman lausahduksen kirjan noituuden historiaa käsittelevästä osasta. ”Noita on … jumalten sanasaattaja kuten Minervan pöllö”, kirjoittaa Kuparikettu. Hän kertoo myös, että samanismiin kytkeytyi animismi jo kivikaudella, ja että sana ”samaani” on lähtöisin Siperiasta, josta se on levinnyt maailmanlaajuiseksi. Suomessa on perinteisesti käytetty sen sijasta sanoja noita, noid, nojta ja tietäjä. Lapinnoita eli saameksi noaidi tarkoittaa saamelaisyhteisön hengellistä ohjaajaa. 

Sivistyksellinen asia

Kuparikettu mainitsee noituuden historian yhteydessä useita länsimaisen sivistyksen kulmakiviä, kuten Smaragditaulun ja Hermes Trimegistoksen kirjoittaman Corpus Hermeticumin. Noituuden hoistoriasta puhuttaessa nousee toki esiin myös ruusuristiläisyys ja vapaamuurarius sekä esim. Eliphas Levin kirjoittama The Doctrine And Riual Of High Magic. Tietona pomppaa esiin, että Levi uskoi, että tahdonvoiman avulla on mahdollista saada aikaan eri asioita. Tämähän kuulostaa ihan nykypäivän ylihinnoiteltujen konsulttien liikkeenjohdon koulutuksen mantralta ja huippu-urheilun psykologian hokemalta.

Historiasta kertovassa osassa on myös väite, että vuonna 1910 A.E. Waite ja kuvittaja Pamela Colman Smith loivat ensimmäiset suoraan ennustamiseen tarkoitetut tarot-kortit. Hauska on myös uskontieteellinen tieto, jonka mukaan wiccalaisten noitaryhmien seremoniat aloitettiin aikoinaan viisinkertaisella suudelmalla, kun ylipappi ja ylipapitar suutelivat toistensa jalkoja, polvia, sukuelimiä, rintoja ja huulia. Terävä on myös Kupariketun toteamus: ”Moni nykynoita ei tiedä, että esimerkiksi varjojen kirja, kolminkertaisuuden laki ja sapattien ja eri kuunvaiheiden juhliminen on wiccalaista alkuperää”.

Merkittävä tieto tai ajatus on kaaosmagian oleellisesta vaikutuksesta nykynoituuteen. Kupariketun mukaan kaaosmagia on vaikuttanut nykymagiaan ja nykynoituuteen huomattavasti ”vapauttamalla ne muodollisesta ja hierarkkisesta rituaalimagiasta”, (tarkka suora lainaus). Hän jatkaa: ”Kaaosmagiassa tavoitellaan yksilöllisiä tavoitteita, joita voivat olla esimerkiksi henkinen kasvu ja kehitys, täyttymys tai yhteys universumiin”.

Uusnoituuden suuntauksia riittää

Kuparikettu käy kirjassaan läpi monia noituuden suuntauksia. Esim. perinnenoidat, samanistiset noidat, psyykkiset noidat, vihreät noidat, kristallinoidat, koti- ja keittiönoidat, erakkonoidat, wiccat, taiteelliset noidat, elementtinoidat, kosmiset noidat, familiaarinoidat, eklektiset noidat, lankanoidat, demoninoidat, kaaosnoidat, myyttiset noidat, kaupunkinoidat, harmaanoidat, ateistiset noidat, seksinoidat, kybernoidat ja parantajanoidat. Huhhuh kun oli pitkä listaus.

Käytännön noituuden osuus on kirjassa selvästi isoin aihealue. Kuparikettu käy läpi sivutolkulla mm. sellaisia aiheita kuin noidan mökki ja sen puhdistaminen ja suojaaminen, loitsut ja symboliikka, kiroukset ja niiden lajit, rituaalit, alttarit, familiaarit ja voimaeläimet, työskentely luonnon kanssa, noitapussi, kansanparannus, noidan puutarha ja pöllöt, pyhät kasvit, sienet ja suitsukkeet, kuolemanjälkeinen kommunikaatio, kuun vaiheet ja kuumagia, kolmoisjumalatar, maaginen aurinko, kaksitoista universaalia lakia, kaupallisuus ja estetiikka, kristallibisnes, henkinen narsismi, uhraaminen, suljetut magiaperinteet. Elemänttityöskentelyyn kirjassa käytetään yli sata sivua. Lopussa käsitellään vielä energiatyöskentelyä ja energialla hoitamista, sekä noidan sisäistä voimaa.

Kenelle kirja sopii?

Kirja on varsin stydi teos. Järkeviä ja aiheeseen asiallisesti liittyviä lähteitä pienellä painettuna kirjan lopusta löytyy jopa 11 sivun verran. Suosittelen helposti tätä kirjaa kaikille ajassa mukana oleville uskontotieteilijöille ja antropologeille, sekä kaikille henkisistä ja hengellisistä asioista aidosti kiinnostuneille. Kirja soveltuu myös kaikille sivistyksen ystäville, sillä noituus on merkittävä historiallinen sosiokultuurillinen ilmiö. 

Kirjalle on vahva tilaus tässä hetkessä. Uusnoituus on nykypäivän merkittävä nouseva trendi. Sen avulla, enenevässä määrin, moni etenkin nuorempi henkisyyden puutteesta ja materialistisen tieteen ikeeseen joutumisesta kärsivä älykäs ihminen pyrkii ulos tuosta ”tuskaisesta kammiosta”. Uutislähteen lukijan kannattaa myös huumorilla muistaa, että mm. astrologia ja selvänäkö voidaan helposti tulkita noituudeksi, joten aina kun luet jossain horoskooppia, harjoitat noituutta! Ja aina kun pyrit arvaamaan lottonumerot oikein, pyrit samaan kuin monet noidat, eli tietämään asioita ennalta.

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy