Sensei viitoitti Minna Eväsojan tien tiedon vuorelle – Tarinallinen tietokirja piirtää kuvan arvoituksellisesta mutta inhimillisestä japanilaisesta opettajasta

14.3.2023, Gummerus

Minna Eväsoja asui vuosia Japanissa opiskellen taiteentutkimusta yliopistossa ja teetaidetta Urasenken vanhassa teekoulussa. Kirjassaan Sensei – Oppilaana Kiotossa (Gummerus) hän kertoo opettajastaan ja kuvaa, miten poikkeuksellisen vahva side kunnianarvoisan taiteentutkijan ja hänen ensimmäisen ja ainoan länsimaisen oppilaansa välille vuosikymmenten aikana muodostui. Samalla lukija saa kiehtovan perehdytyksen vanhaan japanilaiseen maalaustaiteeseen, nō-teatteriin, teetaiteeseen ja puutarhojen salattuihin merkityksiin.

Meillä on tapana kysyä, mistä yliopistosta olet valmistunut, kun taas Japanissa kysytään, kenen ohjauksessa olet opiskellut. He kysyvät henkilöä, me kysymme rakennusta. 

Kun Minna Eväsoja aloitti väitöskirjatyönsä wabista – karun kauneuden ilmenemismuodoista – hänelle nimettiin Sensei, opettaja. ”Kioton vuosien aikana opin, että opettajan valinta on oppimisprosessin kannalta ratkaisevin hetki. Sensein valinnassa ei kannata erehtyä, sillä se määrittelee tulevaisuuden”, hän toteaa. 

Sensei on ollut minulle mentori, rinnallakulkija nuoren tutkijan alkutaipaleella sekä ovien ja urien avaaja. Sensei on tukenut niin arjen huolissa kuin tiedeyhteisön kiemuroissa. Sensei on ollut arjen tuki ja turva, joka lainaa rahaa, kun stipendi on myöhässä, ehdottaa sopivia kirjoja antikvariaatin katalogista ja vie mukanaan seminaareihin ja taidenäyttelyihin, esittelee kollegoilleen, nostaa, kannattelee ja auttaa eteenpäin. Sensein kanssa juhlistetaan niin uuden vuoden ensimmäistä seminaaria, keskikesän kuumuutta kuin syksyn lehtien ruskaa, ja vuodenvaihteen kiireessäkin muistellaan yhdessä kulunutta vuotta. Vasta aivan viimeiseksi Sensei on yliopiston virkamies. 

Ihmisenä, isänä ja aviomiehenä Sensei on jäänyt Eväsojalle vieraaksi, vaikka hän vierailikin säännöllisesti opettajansa kotona tutkijaseminaarissa ja yksityisoppilaana ja piti yhteyttä kirjein, postikortein ja faksein Suomeen muutettuaan. Vuosien varrella paljastuneista yksityiskohdista Eväsoja punoo kudelman miehestä, joka edustaa katoavaa maailmaa. Sensei tuli vaatimattomista oloista, asui opiskeluaikanaan temppelissä ja liikkui polkupyörällä. Hän teki pitkän uran professorina jääden eläkkeelle 85-vuotiaana. Hän ei ole opetellut käyttämään älypuhelinta eikä häntä löydy somesta. Ruokakaupassakin Sensei kävi ensimmäisen kerran vasta 85-vuotiaana vaimon sairastuttua. 

Minna Eväsoja on asunut vuosia Japanissa ja opiskellut Koben ja Takarazukan yliopistoissa sekä Urasenken perinteisessä teekoulussa. Hän toimi pitkään tutkijana akateemisessa maailmassa ennen siirtymistään terveydenhoitoalalle. Nykyisin hän toimii terveydenhoidon asiantuntijatehtävissä intohimonaan taiteen tuominen hoitoympäristöihin. Eväsoja on pidetty puhuja ja luennoitsija, joka on julkaissut useita kirjoja japanilaisesta estetiikasta ja taiteesta. Hän asuu perheineen Espoon Tapiolassa.  

Minna Eväsoja (kuva Marek Sabogal)

Minna Eväsoja: Sensei – Oppilaana Kiotossa
348 sivua
Ilmestyy myös äänikirjana 22.5., lukija Minna Eväsoja 

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy