Tampereen Kirjafestareilla lähes 7 000 kävijää – tapahtuma järjestetään myös ensi vuonna

Tampereen Kirjafestarit tarjosi toiminnallista ohjelmaa myös lapsille ja nuorille. Kuva: Anna-Kaisa Noki-Helmanen

Kolmatta kertaa järjestettyjä Tampereen Kirjafestareita vietettiin Tampere-talossa 2.–3.12.2023. Pirkanmaan suurimman kirjallisuustapahtuman lisäksi Lumiukko-lastenkonsertit ja Jarkko Tamminen Show houkuttelivat ihmisiä Tampere-taloon. Yhteensä Tampere-talon tapahtumissa vieraili viikonlopun aikana lähes 10 000 asiakasta, joista 6 750 nautti Tampereen Kirjafestareiden monipuolisesta ohjelmasta. Tampereen Kirjafestarit järjestetään ensi vuonna 30.11.–1.12.2024.

Tampereen Kirjafestareilla vieraili tänä vuonna 6 750 kirjallisuuden ystävää. Viime vuoden kävijämäärä oli 4 500, joten Pirkanmaan suurin kirjallisuustapahtuma on löytänyt yleisönsä ja vakiinnuttanut paikkansa loppuvuoden kulttuuritapahtumien joukossa. Kaiken kaikkiaan Tampere-talossa vieraili tapahtumaviikonloppuna lähes 10 000 asiakasta. Konserttitarjonnasta yleisöä kiinnostivat eniten Tampereen akateemisen sinfoniaorkesterin tarjoilemat Lumiukko-lastenkonsertit lauantaina sekä imitaattori Jarkko Tammisen esitys sunnuntaina.

Tampereen Kirjafestareilla esitettiin kaiken kaikkiaan noin 250 erilaista esitystä, puheenvuoroa ja paneelia. Ohjelma esitteli syksyn kärkinimiä, pienkustantamoiden kirjailijoita, ajankohtaisia keskusteluita sekä palkinnonjakotilaisuuksia. Tapahtuma sai kiitosta erillisistä kokous- ja auditoriotiloista, jotka tarjosivat häiriöttömän ympäristön puheenvuoroille. Lisäksi kävijäpalautteissa Tampereen Kirjafestareita luonnehdittiin tunnelmalliseksi ja viihtyisäksi tapahtumaksi.

Lauantain ohjelmassa huomionarvoisia hetkiä olivat Tulenkantaja-palkinnon jako Katja Raunion romaanille Viime ajat (Teos) ja Finlandia-voittajat 2023 -keskustelu, jossa olivat mukana kaunokirjallisuuden Finlandia-palkittu Sirpa Kähkönen, tietokirjallisuuspalkinnon voittaja Antti Järvi sekä lasten- ja nuortenkirjallisuuden voittaja Magdalena Hai. Lauantaina lavoilla nähtiin myös muita odotettuja esiintyjiä, kuten Katja Kettu, Kjell Westö ja Rosa Meriläinen yhdessä Kari Häkämiehenkanssa.

Sunnuntain ohjelmanumeroista kiinnostavin oli Pienen salin ääriään myöten täyttänyt Elämäni kirja -paneelikeskustelu, joka kokosi lavalle presidenttiehdokkaat Mika Aaltolan, Sari Essayahin, Pekka Haaviston, Jussi Halla-ahon, Harry Harkimon, Olli Rehnin ja Alexander Stubbin. Keskustelua pääsi myös seuraamaan Aamulehden live-lähetyksen kautta kahteen eri tilaan, että kaikki kiinnostuneet pääsivät kuulolle. Sunnuntain esiintyjiin kuuluivat myös Maija Vilkkumaa, Herra Ylppö, Sirpa Kähkönen, Katja Raunio sekä lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat Aleksi ja Meri Korpela. Lasten- ja nuorten kirjallisuuden Onnimanni-palkinto luovutettiin TikTok-sovelluksessa toimivalle, Tarinannuppuja-nimimerkkiä käyttävälle Ulla Lehtiselle.

Tapahtumaan osallistui lähes 70 näytteilleasettajaa ensimmäisen kerroksen Kirjatorilla ja toisen kerroksen uudella Joulutorilla. Lisäksi festarit tarjosivat paljon muuta oheisohjelmaa, kuten Lohikäärmeprinsessa Tuulispään ja Hauskiksen Musiikillisen joulushow’n, Suomen kirjainstituutin pakohuonepelin, Suomalaisen kirjan museo Pukstaavin askartelupajan ja Suomen Kennelliiton suloiset lukukoirat. Lisäksi sunnuntaina niin lapsia kuin vanhempiakin ilahdutti itse joulupukki. Viiniä NÄÄS! -viinitapahtuma keräsi viinin ystävät Tampere-talon toiseen kerrokseen ja lauantaina järjestetyt suositut pop-up-viinitastingit johdattelivat niin juhlakauden kuohuvien kuin joulupöydän viinien pariin.  Tampere-talon ulkopuolella järjestettiin myös opastettuja kävelykierroksia Kalevankankaalla, sekä Telakka kuplii! -sarjakuvatapahtuma.

”Tampereen Kirjafestareille iso plussa muihin kirjamessutapahtumiin verrattuna ohjelmien jakamisesta pienempiin tiloihin. Ympäröivä messuhälinä ei haitannut keskittymistä ohjelmaan, ja saleissa sai hetken hengähtää kaiken vilinän välissä”, kiitti susannameusel-kirjagrammaaja.

”Olipa taas ihanaa! Todella mukava, toimiva ja lämminhenkinen tapahtuma”, mainitsi puolestaan Kukkia kirjan välissä -kirjagrammaaja.

”Tämän vuoden tapahtuma oli kerrassaan mahtava! Odotamme innolla jo ensi vuoden Kirjafestareita, joille haluamme tuoda vieläkin enemmän unohtumatonta iloa ja kulttuurin lumoa”, Tampere-talon liiketoimintajohtaja Tanja Järvensivu iloitsee ja kertoo, että kävijäpalaute vahvistaa, että tapahtumalle on kysyntää Pirkanmaan kulttuuritarjonnassa:

”Ensi vuoden suunnittelutyö on jo käynnistynyt, ja tavoitteenamme on kehittää tapahtumaa ja sisältöä entisestään ottaen huomioon sekä yleisön että tapahtumakumppaneiden toiveet. Panostamme erityisesti käytännön järjestelyihin, jotta jokainen vierailija voi nauttia tapahtumasta täysin siemauksin. On hienoa, että tapahtuma on nyt selkeästi vakiinnuttanut paikkansa.”

Tampereen Kirjafestarit järjestetään Tampere-talossa seuraavan kerran viikonloppuna 30.11.–1.12.2024.

Tampere-talo Oy

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy