Uutuuskirja esittelee maailmalle ainutlaatuiset Savonlinnan lintuhuvilat

Kuva Kimmo Heikkilä

Lintuhuviloita Savonlinnasta haudankaivaja Ruuskasen tapaan -teos dokumentoi Marko Ruuskasen ainutlaatuista ja kulttuurihistoriallisesti ansiokasta linnunpönttöjen rakentamisprojektia. Riihisaaren – Savonlinnan museon tuorein julkaisu kertoo lisäksi kuvin ja tarinoin nyt jo kadonneiden savonlinnalaisrakennusten historiaa. Kirja toimii myös retkioppaana entisajan kaupunkiin.

Savonlinnalainen haudankaivaja Marko Ruuskanen on päivätyönsä ohella jo muutaman vuoden ajan nikkaroinut eri puolille Savonlinnaa näköislinnunpönttöjä, jotka on ripustettu pitkin kaupunkia niille paikoille, joista vanhat alkuperäiset rakennukset ovat jo kadonneet. Vanhojen rakennusten mallien mukaan tehdyt lintuhuvilat kertovat elävästi kaupungin historiasta ja tekevät sitä uudella tavalla näkyväksi. Vastaavanlaista projektia ei ole tiettävästi tehty missään muualla. Sekä linnut että ihmiset ovat ottaneet nämä sympaattiset ja taidokkaat linnunpöntöt omakseen.

Lintuhuviloita Savonlinnasta haudankaivaja Ruuskasen tapaan -teos avaa ja dokumentoi tätä Marko Ruuskasen ainutlaatuista ja omaehtoista linnunpönttöprojektia. Kirja on lisäksi monipuolinen tietopaketti, jossa vanhojen valokuvien ja rakennusten kautta kerrotaan Savonlinnan rakennushistoriaa ja kaupunkitarinoita. Kirjaa voi hyvin käyttää myös oppaana lintuhuviloiden luokse, sillä se on kätevän kokoinen ja siinä on mukana kartta. Kirjan on kirjoittanut Ville Vilén ja sen ulkoasusta ja taitosta vastaa Kimmo Heikkilä. Työryhmään on lisäksi kuulunut museonjohtaja Nikke Kaartinen. Kirja on tehty yhteistyössä Marko Ruuskanen kanssa.

Yksityiskohtaisen näköislinnunpöntön tekemiseen voi kulua tekijältään helposti parisataa tuntia. Työt pönttöjen parissa alkavat yleensä aamuvarhaisella kolmen maissa, ennen varsinaisen työpäivän alkua. Intohimoinen pönttöprojekti täyttää muutenkin tekijän vapaahetket. Ruuskanen itse toteaa kirjassa työstään seuraavasti: ”Kaikki kaupunkipönttöni ovat sydäntyötäni. Siksi laitan jokaisen signeerauksen lisäksi pienen sydämen. Sen oman pienen sydämeni.”

Lintuhuviloita Savonlinnasta haudankaivaja Ruuskasen tapaan jatkaa Savonlinnan museon julkaisusarjaa, joka keskittyy Savonlinnan historiaan, rakennuksiin ja kaupunkitarinoihin. Teos on osa Savonlinnan museon Riihisaari järvisaaristolaisen kulttuuriperinnön ydintä etsimässä -hanketta. Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Savon rahasto on tukenut kirjan julkaisua.

Kirja on jo myynnissä Savonlinnan museolla Riihisaaressa. Sitä on saatavilla 13.12. alkaen myös Helsingin Rosebud Sivullinen -kirjakaupassa, jossa vietetään tuolloin Vuoden museon päivää. Myyntiin Sivulliseen tulevat tuolloin myös muut Riihisaaren uusimmat julkaisut. Riihisaari – Savonlinnan museo on Vuoden museo 2023.

Lintuhuviloita Savonlinnasta haudankaivaja Ruuskasen tapaan
T
ekijät: Ville Vilén ja Kimmo Heikkilä
Julkaisija: Riihisaari – Savonlinnan museo
ISBN: 978-952-68482-3-5

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy