Vuoden 2023 Tietopöllö-palkinto Kerttu Rahikalle ja Nadja Sarellille

Nadja Sarell: Kuva: Jussi Kaakinen

Suomen tietokirjailijat ry:n lasten ja nuorten tietokirjapalkinto Tietopöllö myönnetään tänä vuonna työparille, lasten tietokirjailija Kerttu Rahikalle ja kuvittaja Nadja Sarellille. Palkinto on suuruudeltaan 8 000 euroa.

Tietopöllö myönnetään tietokirjailijalle tai tietokirjailijaryhmälle, joka on julkaissut ansiokkaasti lapsille ja nuorille tarkoitettuja tietoteoksia. Palkinto voidaan myöntää myös erityisen ansiokkaalle ajankohtaiselle tieto- tai oppiteokselle tai tietoteossarjalle. Tietopöllö-palkintoa on jaettu vuodesta 1999, ja se rahoitetaan Kopioston keräämillä tekijänoikeuskorvauksilla.

Palkinto jaettiin Tietokirjafestivaalin avajaisissa keskiviikkona 30.8.2023 klo 10 Tieteiden talolla Helsingissä. Palkinnon jakoivat Suomen tietokirjailijoiden puheenjohtaja Timo Tossavainen ja palkintolautakunnan puheenjohtaja Kati Solastie.

Kerttu Rahikka. Kuva: Pekka Ruuska

Kerttu Rahikka (ent. Ruuska) on kasvatustieteiden maisteri, ja hän työskentelee päiväkodissa. Nadja Sarell on freelance-kuvittaja, ja hän on valmistunut myös tanssijaksi. Rahikka ja Sarell tekevät yhdessä Elsa ja Lauri -kuvakirjasarjaa (Kustannus-Mäkelä). Sarjan kahdeksas osa ilmestyi keväällä 2023.

PALKINTOPERUSTELUT

Kerttu Rahikka on kasvatustieteiden maisteri, ja hän työskentelee päiväkodissa. Nadja Sarell on freelance-kuvittaja, ja hän on valmistunut myös tanssijaksi.

Helsinkiläisen työparin tausta ja tiivis yhteistyö tulevat hienosti esiin suurikokoisissa Elsa ja Lauri -kuvakirjoissa (Kustannus-Mäkelä). Nyt kahdeksanosaisen sarjan aiheet vaihtelevat matkustamisesta uimiseen, luistelemisesta kierrätykseen. Tapakulttuuri tulee tutuksi, kun tutustutaan esimerkiksi juhlaetikettiin tai opitaan keinoja riehakkaan olon purkamiseen.

Elsan ja Laurin elämänpiiri on monipuolinen. Päiväkodissa korostuvat niin oppimisen kuin ryhmän käyttäytymisen erilaiset vaiheet, suhteet aikuisiin ja erilaiseen kulttuuritaustaan. Isovanhempien mukanaolo antaa luontevan mahdollisuuden käsitellä sukua ja ikääntymistä. Tarinoiden tapahtumista pienet lukijat saavat vinkkejä omiin toiminnallisiin leikkeihinsä.

Lapsen arkipäivään liittyvät elämänhallinnan keinot käsitellään vetävän tarinan ja huomaamattoman toiston avulla. Tässä tärkeässä osassa on myös Nadja Sarellin kuvitus. Selkeiltä, liikkeiltään harkituilta ja värikylläisiltä hahmoilta voi oppia toimintatapoja erilaisiin tilanteisiin. Näissä faktiotyyppisissä kuvakirjoissa tarinan jälkeen tuleva tietopaketti houkuttelee jatkamaan yhteisiä keskusteluja.

Elsa ja Lauri ovat kirjastojen ja kirjakauppojen asiakkaiden suosikkeja. Koko perheen kirjoina ja päiväkotien käytössä ne lisäävät lukemisen intoa. Teokset korostavat omalta osaltaan turvallisia ihmissuhteita ja kykyä tulla toimeen muiden kanssa. Hyvä kasvuympäristö on Elsan ja Laurin maailman tapaan yhteisöllinen.

TIETOPÖLLÖ-PALKINTO

Tietopöllö-palkinnon saajasta päättää Suomen tietokirjailijat ry:n palkintolautakunta, johon kuuluvat vuonna 2023 Kati Solastie (pj.), Seppo Hentilä, Noora Mustajoki, Tuula Uusi-Hallila ja Kari Vaijärvi.

Aiemmin Tietopöllö-palkinnon ovat saaneet mm. Laura Ertimo, Aino Havukainen, Marjut Hjelt, Markus Hotakainen, Vuokko Hurme, Iiris Kalliola, Mauri Kunnas, Marjatta Levanto, Jukka Laajarinne, Markku Löytönen, Paula Moilanen, Reetta Niemelä, Sami Toivonen ja Suvi Vehmanen.

Suomen tietokirjailijat ry

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy