Yliluonnollinen sota 1939-1945, kirja-arvio

Kulttuuri- ja tiedetoimittaja Tapio Sippoin. 27.09.2021. 15:43:46

Satumaarit Myllyniemi on kirjoittanut SKS Kirjat kustantaman Yliluonnollinen sota 1939-1945 -kirjan. Teos on melkoisen synkkä ja sisältää lähes kauttaaltaan suomalaisia synkkiä ennustuksia ja etiäisiä vuosien 1939-45 sotien ajalta. Toki kirja on asiallisesti kirjoitettu ja nätisti painettu, mutta sisältönsä puolesta sitä ei voi mitenkään pitää erityisen viehättävänä. Luin kuitenkin kirjan, kun menin arvion teon lupaamaan. Aiheensa kautta kirja ajautuu samalla myös rajatieteen marginaalin marginaaliin, erityistiedon erityisalueelle, vaikka kustantaja onkin luokitellut sen Suomen historian kirjastoluokkaan.

Henkilökohtaisesti suosittelen ihmisille lähinnä kirjoja, jotka ylevöittävät ja virkistävät mieltä tai joista voi lukea ja oppia oleellisesti arvokasta tietoa. Yliluonnollinen sota 1939-1945 sisältää sosiokulttuurista, antropologista ja historiallista tietoa eniten sellaisille ihmisille, joille antropologian alkeet ovat uutta tai Suomen historia on tullut peruskoulussa heikosti opittua. Mieltä tämän kirjan ei voi rehellisesti väittää virkistävän tai ylevöittävän.

Käytännössä kaikki ihmiset, psykologian tieteellisten tutkimusten mukaan, uskovat jollain tasolla yliluonnolliseen, kuka missäkin määrin, joku vahvasti ja joku vain pienin tiedostamattomin osin. Kirjan ydinsubstanssi keskittyy jonkin sortin sota- ja kauhugenrensä lisäksi yliluonnollisiin kokemuksiin ja niissä erityisesti etiäisiin ja tapahtumien ennustuksiin. Aihe kuuluu sosiaali- ja kulttuuriantropologian alueeseen ja tässä muodossa kirjan voi sanoa olevat selkeästi näitä mainittuja tieteitä taitavasti popularisoiva teos, josta kirjalle ja Satumaarit Myllyniemelle lankeaa kiitos.

Kirjaa voi suositella lähinnä niille ihmisille, joita sotatarinat ja yliluonnolliset ilmiöt yhdistelmänä kiinnostavat. Henkisellä polullaan pidemmälle edenneille kirja ei käytännössä tuo oleellista henkisen tason positiivista lisäarvoa, mutta kirjailija Satumaarit Myllyniemen sitkeyttä ja uutteruutta kirjan aiheen parissa on helppoa tietysti arvostaa. Suomalaisen kulttuurin etiäisiin liittyviä käsitteitä ja symboliikkaa kirjasta voi myös oppia, etenkin, jos on sellaisten asioiden oppimiseen motivoitunut.

Tiedot

Nimeke: Yliluonnollinen sota 1939-1945

Tekijät:Myllyniemi, Satumaarit (Kirjoittaja)

ISBN: 978-951-858-212-3

Tuotemuoto: Kovakantinen kirja

Kustantaja: SKS Kirjat

Painos: 2021

Julkaisuvuosi: 2021

Kieli: suomi

Sivumäärä: 227

Kirjastoluokka: 92 SUOMEN HISTORIA

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy