Albert Edelfelt -näyttely palaa kotiin Pariisista ja Göteborgista

Albert Edelfelt: Omakuva 1600-luvun asussa (1889). Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Jenni Nurminen.

14.3.2023, Ateneumin taidemuseo

Albert Edelfeltin (1854–1905) näyttely nähdään Ateneumin taidemuseossa 5.5.–17.9.2023. Kattava näyttely tarkastelee Suomen tunnetuimpiin ja rakastetuimpiin kuuluvan taiteilijan koko uraa. Edelfelt oli kansainvälinen vaikuttaja, joka toimi tienraivaajana sekä yhteyksien luojana myöhemmille suomalaistaiteilijoille erityisesti Pariisissa. Näyttelyn ennakkoliput tulevat myyntiin 14. maaliskuuta.

Näyttely esittelee Albert Edelfeltin kansainvälisenä vaikuttajana

Albert Edelfelt (1854–1905) oli sosiaalisesti lahjakas ja ymmärsi verkostojen merkityksen jo uransa alkuvaiheessa. Hän puhui useita kieliä ja seurusteli sujuvasti eri yhteiskuntaluokkiin kuuluvien henkilöiden kanssa. Edelfelt matkusteli Euroopassa ja Pohjoismaissa sekä asui suuren osan elämästään Pariisissa.

Ranskassa hän tutustui moniin aikansa johtaviin taiteilijoihin, kulttuuri- ja tiede-elämän merkkihenkilöihin sekä taiteen keräilijöihin ja taidekauppiaisiin. Edelfeltin kollegoja ja ystäviä olivat muun muassa amerikkalainen John Singer Sargent, ranskalaiset Charles Baude ja Pascal Dagnan-Bouveret sekä ruotsalainen Anders Zorn. Edelfelt oli teknisesti erittäin taitava piirtäjä ja maalari sekä omana aikanaan kansainvälisesti tunnetuin suomalaistaiteilija.

Näyttely esittelee muotokuvia taiteilijan perheenjäsenistä, ajan merkkihenkilöistä ja taiteilijakollegoista. Esille saadaan maisemia ja näkymiä Pariisista sekä kuvauksia Edelfeltin matkoilta Etelä-Ranskasta, Italiasta ja Espanjasta. Hän maalasi kotoisia maisemia Porvoossa ja huvilallaan Haikossa sekä Helsingissä. Mukana ovat monet rakastetut teokset, joita pidetään suomalaisten kansallisaarteina, kuten Leikkiviä poikia rannalla (1884), Pariisin Luxembourgin puistossa (1887), Ruokolahden eukkoja kirkonmäellä (1887) ja Lapsen ruumissaatto (1879).

Näyttelyssä nähdään myös useita teoksia, joita ei ole aikaisemmin esitelty Suomessa. Kansallisgallerian kokoelmiin kuuluvien teosten lisäksi lainoja saadaan julkisista ja yksityisistä kokoelmista sekä Suomesta että ulkomailta.

Näyttelyn kuraattoreita ovat Ateneumin amanuenssit Anne-Maria Pennonen ja Hanne Selkokari.

Pariisin näyttely 2022 oli Edelfeltin ensimmäinen yksityisnäyttely kaupungissa

Edelfeltiä on tutkittu runsaasti, mikä kertoo hänen keskeisestä asemastaan Suomen taiteen historiassa. Ennen Ateneumia taiteilijan vientinäyttely on ollut esillä Petit Palais’ssa Pariisissa ja Göteborgin taidemuseossa. Pariisissa näyttely ylitti kävijäodotukset ja sen näki lähes 140 000 kävijää.

Erinomaisesti menestyneet vientinäyttelyt ovat tuottaneet uutta lisätutkimusta ja -tietoa Edelfeltin elämästä ja taiteesta. Näyttely sekä sen yhteydessä suomeksi ja englanniksi julkaistava katalogi tarjoavatkin aivan uusia näkökulmia taiteilijan elämään. Saatavilla on myös Göteborgin taidemuseon näyttelyn yhteydessä tuotettu ruotsinkielinen katalogi.

Ateneumiin voi ostaa ennakkolipun Lippu.fi:stä

Suosittelemme lipun ostoa ennakkoon, jos asiakas haluaa varmistaa pääsyn Ateneumiin juuri tiettynä ajankohtana. Lippuja myydään myös ovella. Ennakkoliput tulevat myyntiin tiistaina 14. maaliskuuta. Lipun hintaan lisätään Lippu.fi:n palvelu- ja tilausmaksu. Lue lisää ennakkolipuista

Varaa paikat näyttelyintrolle – vaikka kaveriporukalle

Näyttelyintro johdattelee Edelfeltin taiteeseen asiantuntevan oppaan ja runsaan kuvaesityksen avulla. Näyttelyyn ei valitettavasti järjestetä kiertäviä opastuksia ruuhkien välttämiseksi näyttelysaleissa. Lue lisää näyttelyintroista ryhmille

Ateneum Teema: Albert Edelfelt -luennot

Neljän luennon sarja Ateneum-salissa tarjoaa näkökulmia Albert Edelfeltiin ja hänen taiteeseensa eri asiantuntijoilta. Lue lisää tapahtumakalenterista

 

Aukioloajat
Ti–pe klo 10–20.30 | La, su klo 10–17 | Ma suljettu

Sisäänpääsymaksut
Normaali pääsymaksu 20 € | Alennettu pääsymaksu 12 € | 18–24-vuotiaat 12 € | Alle 18-vuotiaat maksutta

Twitter@AteneumMuseum | Facebook: AteneumArtMuseum | Instagram: ateneummuseum

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy