Alvar Aalto -säätiölle merkittävä kalustelahjoitus Stora Ensolta

Ylimmän johdon kabinetin kalusteita. Valokuva Maija Holma © Alvar Aalto -säätiö.

13.12.2022, Alvar Aalto -säätiö

Alvar Aalto -säätiö on vastaanottanut huomattavan kalustelahjoituksen Stora Ensolta. Lahjoitus käsittää arkkitehti Alvar Aallon alun perin Enso-Gutzeitin pääkonttoriksi suunnitteleman toimitalon (Kanavaranta 1, Helsinki, 1959–62) alkuperäiseen sisustukseen kuuluneita irtokalusteita – huonekaluja ja valaisimia, yhteensä 121 esinettä.

Keskeiselle paikalle Eteläsatamaan 1962 valmistuneen rakennuksen arkkitehtuuri sisustuksineen muodostaa kokonaisuuden, joka on pääpiirteissään säilynyt hyvin. Sisustus käsittää sekä Artekin tuotannossa olleita malleja että uniikkeja, rakennusta varten yksilöllisesti suunniteltuja kalusteita ja kiinteitä sisustuksia. Suurin osa lahjoitettavasta esineistöstä on kuulunut toimitalon ns. johtajien kerrosten (5. ja 6. krs) arvokkuutta huokuviin interiööreihin. Rakennuksen julkisivut ja tietyt sisätilat on suojeltu vuonna 2010 rakennusperintölain (498/2010) nojalla.

Stora Enso juhlii 150-vuotista historiaansa Suomessa tänä vuonna. ”Halusimme Suomen 150-vuotisjuhlavuotemme kunniaksi lahjoittaa meille tärkeän ja kulttuurihistoriallisesti uniikin irtaimiston Alvar Aalto -säätiölle. Rakennus ja sinne suunnitellut kalusteet ja valaisimet ovat erityinen kokonaisuus ja Alvar Aalto -säätiö on mielestämme juuri oikea omistaja yksilölliselle design-irtaimistolle”, sanoo Seppo Parvi, Stora Enson Suomen maajohtaja.

Olemme iloisia siitä, että Stora Ensossa ymmärretään Aallon arkkitehtuuria ja muotoilua ainutlaatuisella tavalla yhdistävän kokonaistaideteoksen arvo ja merkitys. Sekä lahjoittajan että vastaanottajan ensisijainen pyrkimys on säilyttää kalusteet käytössä alkuperäisessä kontekstissaan”, kertoo Alvar Aalto -säätiön toimitusjohtaja Tommi Lindh. ”Esineitä on mahdollista esitellä jatkossa myös säätiön tuottamissa näyttelyissä sekä lainata kotimaisiin ja kansainvälisiin Aalto-näyttelyihin”, avaa Lindh kalusteiden tulevaisuutta. Kalusteiden huomattavasta kokonaismäärästä johtuen, liitetään lahjoitettavat esineet Alvar Aalto -säätiön muotoilukokoelmaan omana Stora Enso -kokonaisuutenaan.

Rakennus suunniteltiin osaksi Helsingin merellistä maisemaa, niin että julkisivumateriaaliksi valittu valkoinen Carraran marmori liittää sen osaksi Pohjoisesplanadin kaupunkitalojen vaaleaa rivistöä.

3. helmikuuta 2023 tulee kuluneeksi 125 vuotta Alvar Aallon syntymästä. Alvar Aalto -säätiössä juhlavuoden päätapahtuma on uuden Aalto2-museokeskuksen ja sen näyttelyjen avaaminen toukokuussa Jyväskylässä. Kalustelahjoituksen myötä Stora Enso on yksi museokeskukseen esille tulevan uuden Aalto-näyttelyn sponsoreista.

Alvar Aalto -säätiön toimitusjohtaja Tommi Lindh ja Stora Enson Suomen maajohtaja Seppo Parvi. Valokuva Maija Holma © Alvar Aalto -säätiö.
Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy