Ateneumin vuoden 2024 näyttelyissä etsitään olennaista ja pohditaan elämän ja kuoleman suuria kysymyksiä

Eero Järnefelt: Taiteilijan pojan muotokuva (Heikki Järnefelt), 1897. Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo, Antellin kokoelma. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Pakarinen

Taidemuseon kolmannessa kerroksessa nähdään 5.4.–25.8.2024 mestarillisen luonto- ja henkilökuvaajan, tunnetta ja totuutta etsineen Eero Järnefeltin retrospektiivinen näyttely.

Lokakuun 4. päivänä kolmannessa kerroksessa avautuu keskiajan ja modernin taiteen jännittävä kohtaaminen: Gothic Modern -näyttely.

Ateneumin taidemuseon kolmannessa kerroksessa nähdään vuonna 2024 kaksi vaihtuvaa näyttelyä: kotimainen Eero Järnefelt sekä kansainvälinen Gothic Modern.
Näiden lisäksi museon ensimmäisessä ja toisessa kerroksessa on koko vuoden ajan nähtävänä jatkuvasti päivittyvä kokoelmanäyttely Ajan kysymys, joka avautui huhtikuussa 2023.
Keväällä 2024 Ajan kysymys -näyttelyn sisältöön on luvassa useita muutoksia. Muun muassa paperipohjaiset teokset, joita on erityisesti Moderni elämä -teeman saleissa, vaihdetaan helmikuun aikana. Myös useat Kansan kuvat -teeman teoksista vaihtuvat keväällä, kun osa kokoelmanäyttelyn Akseli Gallen-Kallelan teoksista matkaa Belvederen museoon Wieniin ja kun osa Ateneumin Albert Edelfelt -näyttelyssä (5.5.–17.9.2023) mukana olleista teoksista liitetään kokoelmanäyttelyyn.

Eero Järnefelt
5.4.–25.8.2024

Näyttely esittelee kosmopoliitin kulttuuriperheen kasvatin Eero Järnefeltin (1863–1937) mittavaa tuotantoa sekä taiteilijan merkitystä Suomen taiteelle ja suomalaisuudelle. Totuuden, tyypillisyyden ja olennaisen kuvaamiseen pyrkinyt Järnefelt tunnetaan erityisesti maisema-, pilvi- ja luontokuvauksistaan, Koli-aiheisista maalauksistaan sekä aikansa merkkihenkilöistä tekemistään muotokuvista. Suomen itsenäistyessä Järnefelt saavutti maassa lähes virallisen muotokuvamaalarin aseman.

Kaikki edellä mainitut aiheet ovat laajasti edustettuina Ateneumin näyttelyssä kuten myös Järnefeltin perhe ja lähisuku, joiden vaikutus Suomen 1800-luvun lopun ja vuosisadanvaihteen taiteeseen ja kulttuuriin oli valtava. Järnefeltin veljet, kriitikko Kasper, kirjailija Arvid, muusikko Armas sekä sisar, myöhemmin Jean Sibeliuksen puolisona tunnettu Aino muistetaan paitsi kuvataiteen, kirjallisuuden ja musiikin tekijöinä, myös osana laajempaa kulttuuritoimijoiden verkostoa. Vanhemmista etenkin isä Alexander Järnefelt otti fennomaanien kielitaistelun, ts. suomen kielen kehittämisen, elämäntehtäväkseen. Äiti Elisabeth Järnefelt, muistetaan erityisesti kirjallisesta salongistaan, jonka tunnetuin osallistuja oli Juhani Aho.

Suurin osa näyttelyn teoksista on peräisin Kansallisgallerian kokoelmasta, mutta mukana on myös poikkeuksellisen paljon lainoja yksityiskokoelmista. Näyttelyn kuraattori on Ateneumin intendentti Timo Huusko.

Näyttelyn verkkosivut

Gothic Modern
4.10.2024–26.1.2025
Kansainvälinen näyttely esittelee 1800- ja 1900-lukujen modernia taidetta, joka sai vaikutteita eurooppalaisesta keskiajan ja pohjoisen renessanssin taiteesta. Monipuolisen näyttelyn teemoihin kuuluvat kuolema ja rituaalit, mutta myös seksuaalisuus ja valaistuminen.
Pitkä tutkimusprojekti on tarkastellut ensimmäistä kertaa sitä, miten modernin ajan taiteilijat kiinnostuivat keskiajan taiteesta. Näyttely uudelleen kirjoittaa modernin taiteen historiaa. Sen taiteilijoita ovat muun muassa Arnold Böcklin, Lucas Cranach vanhempi, Albrecht Dürer, Akseli Gallen-Kallela, Theodor Kittelsen, Käthe Kollwitz, Edvard Munch, Hugo Simberg, Helene Schjerfbeck ja Marianne Stokes. Maalausten ja grafiikan teosten lisäksi esille saadaan myös esineitä, veistoksia ja huonekaluja.
Kansainvälisen näyttelyn yhteistyökumppaneita ovat Oslon Nasjonalmuseet ja Wienin Albertina Museum, joissa näyttely nähdään Ateneumin jälkeen. Näyttelyn kuraattoreita ovat Ateneumin intendentti Anna-Maria von Bonsdorff (johtaja 1.1.2024 alkaen), Nasjonalmuseetin Vibeke Waallann Hansen sekä Berliinin Alte Nationalgalerien johtaja Ralph Gleis. Vierailevana kuraattorina toimii professori Juliet Simpson (Coventry University).

Näyttelyn verkkosivut

Kokoelmanäyttelyn ja kahden vaihtuvan näyttelyn lisäksi Ateneumin Fokus-salissa nähdään vuonna 2024 kaksi näyttelyä: Impivaara ja Lars-Gunnar Nordström.

Fokus-sali: IC-98 ja Impivaara
27.2.2024–28.4.2024

Impivaara on Patrik Söderlundin ja Visa Suonpään muodostaman IC-98-taiteilijaryhmän uusi lyhytelokuva. Se päivittää Aleksis Kiven klassikon Seitsemän veljestä (1870) osaksi 2020-luvun ympäristökriisistä, kulttuurimme energeettisestä perustasta ja lajien välisestä yhteiselosta käytävää keskustelua. Elokuvan silmänkantamattomia saloja ja laajoja taivaita esittävät maisemajaksot viittaavat kansallisiin, kuvataiteellisiin kertomuksiin ja siten myös Kansallisgallerian kokoelmien ikonisiin maisemakuvauksiin.

Näyttelyn verkkosivut

Fokus-sali: Lars-Gunnar Nordström
27.8.2024 – 24.11.2024

Suomalaisen konkretismin uranuurtajan ja suunnannäyttäjän, Lars-Gunnar ”Nubben” Nordströmin syntymästä tulee 2024 kuluneeksi 100 vuotta. Ateneum juhlistaa Nordströmiä pienimuotoisella Fokus-näyttelyllä, joka rakentuu Kansallisgallerian kokoelmiin kuuluvalle aineistolle. Näyttelyn painopiste on Nubbenin varhaistuotannossa; 1940-luvun ja 1950-luvun teoksissa ja hänen täysabstraktin ilmaisunsa kehittymisessä. Esillä on myös valokuvia ja arkistomateriaalia, jotka valottavat maamme varhaisen konkretismin vastaanottoa, ajan henkistä ilmapiiriä ja kansainvälisyyden suurta merkitystä Nordströmille ja hänen hengenheimolaisilleen.

Näyttelyn verkkosivut

Sekä Eero Järnefelt- että Gothic Modern -näyttelyyn on mahdollista syventyä näyttelyintrolla, jossa opas esittelee näyttelyn teemoja ja teoksia laajan kuvaesityksen myötä. Eero Järnefelt -näyttelyintrojen ryhmämyynti on jo alkanut, varauksen voi tehdä varauskalenterin kautta.
Gothic Modern -näyttelyintrot tulevat myyntiin keväällä 2024.

Lokakuussa 2023 avautunut Väriä & valoa – impressionismin perintö on nähtävissä museon kolmannessa kerroksessa 25.2.2024 saakka.

Ateneumin aukioloajat vuonna 2024: Ti – pe klo 10–20.00 | La, su klo 10–17 | Ma suljettu

Ateneumin pääsyliput vuonna 2024: Normaali pääsylippu lippukassalta 22 € | Normaali pääsylippu verkosta 20 € | Alennettu pääsymaksu 12 € | Alle 18-vuotiaat maksutta

 

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy