Camera obscura -ilmiötä vuosikymmeniä tutkineen Marja Pirilän valokuvanäyttely avautuu Kuopion VB-valokuvakeskuksessa

Kuva: Marja Pirilä, Camera obscura / Melchior, Rouen, Ranska 2007.

29.12.2022 Kuopio-Tahko Markkinointi

Marja Pirilä – Valo pimeässä
13.1.-26.3.2023
VB-valokuvakeskus, Kuopio

Ilmiönä camera obscura tunnettiin jo ennen ajanlaskumme alkua Kiinassa ja se on siitä asti kiehtonut tiedemiehiä ja tutkijoita. Camera obscurassa valo kulkee pienen aukon kautta pimeään tilaan muodostaen sinne ulkomaailman kuvajaisia. Taiteilijat oppivat hyödyntämään camera obscuran aiheuttamaa optista ilmiötä ja tehostivat sitä 1600 -luvulla laittamalla aukolle linssin. Tämä oli alku välineelle, jonka tunnemme paremmin kamerana.

Valokuvataiteilija Marja Pirilä (s.1957) on tutkinut ja tallentanut camera obscura -ilmiötä kuviinsa usean vuosikymmenen ajan. Hän muuntaa kuvaustilansa kameraksi, jonka pinnoille tämä ikivanha menetelmä maalaa valolla uuden maailman. Camera obscurassa Pirilä kuvaa tavallisella kameralla. Sisä- ja ulkotilojen yhdistyessä vuorovaikutuksemme ympäröivään todellisuuteen konkretisoituu. Samalla syntyy myös unenomainen, kerroksellinen kolmas todellisuus ja seinälle ylösalaisena piirtyvä maailma saa arkiset asiat näyttäytymään erilaisessa valossa.

“On mentävä yhä uudestaan camera obscuran pimeään löytääkseen valon. Miten hitaasti silmäni tottuvat näkemään unenomaiset kuvajaiset, joita valo kantaa mukanaan. Ja aina sama ihmetyksen tunne – sokea kuvaaja saa näkönsä! Pimeässä ulko- ja sisätilojen lomittuessa toisiinsa syntyy kolmas tila, kuin mielentila. Avatessani kameran sulkimen valo tekee siitä kuvan.” –Marja Pirilä

VB-valokuvakeskuksella nähtävä Marja Pirilän Valo pimeässä -näyttely tuo esiin hänen teoksiaan kolmelta vuosikymmeneltä vieden katsojan kameran sisään. Kokemusta syventävät kolmiulotteiset camera obscura-teokset, jotka hän on toteuttanut yhdessä Petri Nuutisen kanssa. Näyttelykokonaisuudessa on Tapani Rinteen äänimaisema.

Marja Pirilä valmistui vuonna 1986 valokuvaajaksi Taideteollisesta korkeakoulusta (BA) ja biologiksi Helsingin yliopistosta (FM). Pirilän teoksia on ollut lukuisissa näyttelyissä Suomessa ja eri puolilla Euroopassa, Pohjois- ja Etelä-Amerikassa sekä Aasiassa. Niitä on myös useissa merkittävissä julkisissa ja yksityisissä kokoelmissa. Vuonna 2000 Pirilälle myönnettiin valokuvataiteen valtionpalkinto, 2010 Pirkanmaan taidepalkinto ja 2020 Kordelinin palkinto työstään camera obscura -ilmiön kehittämisestä, luovasta käytöstä ja tunnetuksi tekemisestä. Hänen seitsemästä valokuvakirjastaan viimeisin on laaja retrospektiivinen ”Carried by Light” (2014).

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy