Hyvinvointia harppumusiikilla – Helsinki Harp Festival Musiikkitalossa 31.8.–3.9.2023

Maailmankuulu jazzharpisti Park Stickney ensimmäistä kertaa Suomessa 1.9.2023.

Vuoden 2023 Helsinki Harp Festivalin kantavana teemana ovat hyvinvointi sekä menneisyyden ja tämän hetken harpistisäveltäjät. Alan eturivin taiteilijoiden ja kantaesitysten rinnalla yleisö voi muun muassa rentoutua harpun säestämässä äänikylpykonsertissa. Festivaalilla järjestetään kansainvälinen Helsinki Harp Competition ja ensimmäinen suomalainen kilpailu harpunsoiton harrastajille.

Taideyliopiston Sibelius-Akatemia ja Suomen Harpistit ry järjestävät festivaalin Helsingin Musiikkitalossa. Miltei jokaisessa konsertissa kuullaan useampaa kuin yhtä harppua kerrallaan, mikä on harvinaista herkkua myös harpisteille itselleen – saada soittaa yhdessä.

Perjantai-iltana 1.9. festivaalilla ja ensimmäistä kertaa Suomessa esiintyy kansainvälisesti arvostettu jazzharpisti Park Stickney. Pitkän linjan jazzvelho hämmästyttää paitsi huikealla pedaalitekniikallaan myös Rubikin kuution ja harpunsoiton yhdistämisellä.

Lauantaina 2.9. festivaalilla kuullaan norjalaisen harpisti-säveltäjä Uno Vesjen poliittisen teoksen ”Forbidden Love” kantaesitys, joka käsittelee queer-rakkautta muslimitaustaisten maahanmuuttajien yhteisössä. Konsertin alkuosan soittaa Oslon filharmonisen orkesterin sooloharpisti Birgitte Volan Håvik.

”Säveltäjän mukaan teos kertoo tarinaa haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten kokemasta rasismista, hyväksikäytöstä ja riistosta. Teoksen pohjamateriaali perustuu henkilökohtaisiin keskusteluihin ja tutkimustietoon. Vesje haluaa avata vaikean aiheen ja rajut kokemukset sävelkielellellään antamalla kuitenkin toivoa paremmasta”, kertoo Sibelius-Akatemian harpunsoiton vastuuopettaja ja festivaalin taiteellinen johtaja Päivi Severeide. Konserttia ei suositella alle 12-vuotiaille. Teoksen teksti voi järkyttää herkimpiä kuulijoita.

Kamarimusiikin ohella festivaalilla kuullaan sooloja – muun muassa Heta Ahon ja Lotta Wennäkosken teosten Suomen ensiesitykset. Heta Aholta kuullaan myös uuden kamariteoksen kantaesitys. Laura Hynninen tarjoaa koko konsertin kattauksen omaa musiikkiaan ja kuvataidettaan.

”Kahden kilpailun, mestarikurssien, kolmentoista konsertin ja lukuisten hyvinvointiteemaisten luentojen jälkeen uskallan kuitenkin luvata, että kuulija ei saa harppuähkyä”, Severeide sanoo.

Helsinki Harp Competition ja Lilly Kajanus-Blenner -harppukilpailu

Festivaalin aikana järjestetään kaksi kilpailua. Toista kertaa järjestettävä kansainvälinen Helsinki Harp Competition on suunnattu 19–28-vuotiaille ammattiopiskelijoille. Voittajat pääsevät soittamaan toiseksi harpistiksi Tukholman filharmonikkojen, Oslon filharmonian, Norrköpingin sinfoniaorkesterin, Tampere filharmonian tai Turun filharmonisen orkesterin kanssa.

Festivaalin yhteydessä järjestetään myös ensimmäistä kertaa kansallinen Lilly Kajanus-Blenner -harppukilpailu. Kilpailu on luotu ennen kaikkea tavoitteelliseksi työkaluksi suomalaisten nuorten harpistien opetukseen ja positiiviseksi kokemukseksi nuorille itselleen.

Päätöskonsertti Musiikkitalossa 3.9.

Festivaalin päätöskonsertissa sunnuntaina 3.9. kuullaan suomalaista musiikkia, ja konsertin alkuosa on omistettu Kaija Saariahon muistolle. Kilpailuissa palkittujen lisäksi konsertissa esiintyy festivaalilla aiemmin nähtyjä taiteilijoita. Ohjelmassa on muun muassa Saariahon musiikkia ja Helsingin kaupunginorkesterin harpisti Anni Kuusimäen Sibelius-harppuduosovituksia Sivan Magenin ja Kuusimäen tulkitsemana.

Helsinki Harp Festival Musiikkitalossa 31.8.—3.9.2023

Järjestäjinä Taideyliopiston Sibelius-Akatemia ja Suomen Harpistit ry

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy