Idän henkisyys -näyttely Villa Gyllenbergin taidemuseossa 26.4.–13.8.2023

Ilona Harima, Pohjoinen tie / Den norra vägen, guassi paperille / gouache på papper, 1948, Villa Gyllenberg / Signe ja Ane Gyllenbergin säätiö.

2.2.2023 Villa Gyllenberg

Villa Gyllenbergin taidemuseon kesänäyttely valottaa ’idän henkisyyttä’ Suomen taiteessa. Mielikuvat buddhalaisuudesta, Intian muinaisesta kulttuurista ja itämaan viisaiden henkisyydestä ovat innoittaneet monia taiteilijoita. Esillä on teoksia 1800-luvulta nykypäivään yli kahdeltakymmeneltä taiteilijalta, muun muassa Akseli Gallen-Kallelalta, Ilona Harimalta, Anitra Lucanderilta ja J.O. Mallanderilta. Näyttely avaa uuden näkökulman Suomen taiteen historiaan ja se perustuu esoteeriseen henkisyyteen perehtyneen FT Nina Kokkisen uraauurtavaan tutkimukseen.

Vastauksia idän henkisyydestä  

Nykypäivän kiivastahtisen elämän haasteisiin etsitään usein vastauksia joogasta, meditaatiosta, Aasiaan suuntautuvista matkoista sekä Buddhan kuvilla sisustetuista kodeista. Idän uskonnot ovat jo pitkään innoittaneet taiteilijoita keräilemään, matkustamaan, hiljentymään ja etsimään uudenlaisia näkökulmia niin taiteen tekemiseen kuin oman henkisyyden harjoittamiseen. Innostusta ’idän henkisyyttä’ kohtaan ovat vuosisadan kuluessa herätelleet muun muassa 1800-luvun lopun esoteerinen henkisyys, 1900-luvun alkupuolen tanssi- ja teatteritaide sekä hippiliike.

Kiehtovia elämäntarinoita ja taidetta

Näyttelyssä nostetaan esiin kiinnostavia teoksia, kiehtovia elämäntarinoita ja esineitä, jotka ovat tarjonneet kasvualustan idän henkisyyteen liittyville mielikuville Suomessa. Satavuotisen historian saatossa idän henkisyys on saanut erilaisia ilmaisuja ja taipunut niin boheemielämän kuvauksiksi, henkisen kehityksen tavoitteluksi kuin käsitteelliseksi avantgardeksi. Kuvataiteen ohella näyttelyssä on esillä muun muassa lumoavia kuvituksia, historiallista valokuva-aineistoa sekä muun muassa C. G. Mannerheimin ja Akseli Gallen-Kallelan keräämää uskonnollista esineistöä.

Näyttelyn kuraattorina toimii taiteen- ja uskonnontutkija FT Nina Kokkinen (Donner-instituutti). Näyttely on osa Kokkisen laajempaa tutkimushanketta, jossa tarkastellaan ’idän henkisyyttä’ Suomen taiteessa. Vuonna 2020 Kokkinen kuratoi Villa Gyllenbergiin suuren suosion saaneen Salatun tiedon tie -näyttelyn.

Näyttelyn taiteilijat ovat: Wäinö Aaltonen, Eva Bremer, Carolus Enckell, Akseli Gallen-Kallela, Meri Genetz, Ilona Harima, Werner von Hausen, Outi Heiskanen, Ester Helenius, Rudolf Koivu, Inari Krohn, J. O. Mallander, Ahti Lavonen, Anitra Lucander, Leena Luostarinen, Silja Rantanen, Venny Soldan-Brofeldt, Per Stenius, Matti Visanti, Hannu Väisänen ja Jan Kenneth Weckman.

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy