Järvenpään taidemuseon vuoden 2024 näyttelyt avaa Alvar Aallon arkkitehtuuri ja Joonas Kokkosen musiikki, syksyllä nähdään koulujen taidetta

Heikki Häiväojan pronssinen rintakuva Joonas Kokkosesta nähdään Järvenpään taidemuseolla näyttelyssä Sävelten arkkitehtuuria. Kuva: Järvenpään taidemuseo / Mikhail Olykainen

Huhtikuussa avautuvassa näyttelyssä Sävelten arkkitehtuuria – Villa Kokkonen kotina matkataan musiikin ja arkkitehtuurin kiehtovaan maailmaan. Syksyn Koulu + taide -näyttelyssä esille nousee Venny Soldan-Brofeldt Taidetta kouluihin -yhdistyksen suunnannäyttäjänä sekä uudet kouluihin valmistuneet taideteokset taiteilijaryhmä IC 98:lta ja Maria Dunckerilta.

Sävelten arkkitehtuuria, Villa Kokkonen kotina 7.4.–31.8. 2024

Sävelten arkkitehtuuria – Villa Kokkonen kotina –näyttelyssä astutaan sisään ainutlaatuiseen maailmaan, jossa musiikki ja arkkitehtuuri sulautuvat yhdeksi lumoavaksi tarinaksi. Alvar Aalto suunnitteli Villa Kokkosen taiteilijakodiksi ystävälleen, säveltäjä Joonas Kokkoselle 1967. Miten nämä kaksi akateemikkoa kohtasivat ja miten Villa Kokkonen sai alkunsa? Missä ensimmäinen luonnos taloa varten syntyi ja miten pöytäliina liittyy tähän kaikkeen?

Moniaistinen näyttely nostaa esille säveltäjä Joonas Kokkosen ja arkkitehti Alvar Aallon yhteistyönä syntyneen arkkitehtonisen kokonaistaideteoksen. Näyttelyssä kurkistetaan säveltäjän ja hänen perheensä arkeen. Esillä on ennennäkemätöntä filmimateriaalia Joonas Kokkosesta ja esineitä taiteilijakodin uumenista. Aallon arkkitehtuuripiirustukset sekä valokuvat ja pienoismalli avaavat rakennusvaiheita ja talon uniikkeja yksityiskohtia. Lisäksi näyttelyssä voi vierailla virtuaalisesti Villa Kokkosessa. VR-laseilla pääset visiitille esimerkiksi Villa Kokkosen sydämeen, Joonas Kokkosen työhuoneeseen.

Flyygelin ympärille rakentunut puurakenteinen koti sijaitsee Järvenpään Vanhankylänniemessä ja sitä peruskorjataan parhaillaan museokäyttöön. Järvenpään taidemuseon näyttely avaa uusia puolia kahden akateemikon yhteistyöstä. Moniaistisessa kokonaisuudessa pääset kokemaan elävästi musiikin ja arkkitehtuurin vuoropuhelun.

Koulu + taide – Kauneusaistin kasvatusta 6.10.-2024-23.2.2025

Olkaamme iloisia ja kiitollisia, että meillä on niin pirteä yhdistys – “Taidetta kouluihin”- joka on ottanut tehtäväkseen johtaa tämä päivänsäde jokaiseen kouluun ja valaa sen vaikutus jokaisen asukkaan sydämeen siellä!” (Nuori Voima, 1908)

Koulu + taide -näyttely esittelee katsauksen koulujen taiteeseen. Näyttely kurottaa ajassa taaksepäin ja tuo esiin koulujen taiteen kiehtovia esimerkkejä 1900-luvun alusta nykypäivään. Venny Soldan-Brofeldtin (1863-1945) rooli suomalaisen kuvataidekasvatuksen uranuurtajana nousee ansaitusti esille. Soldan-Brofeldt oli vuonna 1907 perustamassa Taidetta kouluihin -yhdistystä, jonka keskeinen tavoite oli taata laadukas taide kaikkien lasten arkeen.

Taidetta kouluihin -yhdistyksen perintö elää, ja nykypäivänä taide nähdään osana ilmiöoppimista ja kasvatusta. Näyttelyssä tutustutaan siihen, millaista taidetta kouluihin on valikoitu eri aikoina. Miten koulujen taide on muuttunut, kun kuvat ympärillämme ovat lisääntyneet? Minkälainen taide on katsottu sopivaksi koulujen seinille?

Venny Soldan-Brofeldt, Pallolla leikkivät tytöt, öljy, Järvenpään taidemuseo. Kuva: Järvenpään taidemuseo / Matias Uusikylö

Mukana näyttelyssä on kaksi juuri Järvenpään kouluihin valmistunutta taideteosta uusina versioina. IC 98 -taiteilijaryhmän reaaliaikainen videoteos Yhteinen metsä Järvenpään yhteiskoululla avaa ajatuksia herättävän näkökulman luontoon ja aikaan. Teoksen uusi versio taidemuseolla kutsuu tutkimaan vuoden kiertokulkua metsäpalon jälkeen ja herättää pohtimaan luonnon monimuotoisuutta. Maria Dunckerin veistoksellinen ja sosiaalinen tila, “Taidemökki” sijaitsee Harjulan kampuksella. Näyttelyä varten rakentuu sen sisarteos “Tarinatalo”, joka avaavaa vierailijoille mahdollisuuden kirjoittaa oma tarinansa osaksi teosta. Näyttelyssä teokset eivät ole ainoastaan nähtävillä, vaan ne heräävät eloon ja koululaisten ääni pääsee kuuluviin.

Avoinna
Tammi–huhtikuu ke–su klo 10–17
Touko–syyskuu ti–su klo 10–17
Loka–joulukuu ke–su klo 10–17

Liput
9/8/4 €, Museokortti tai Kaikukortti
alle 18-vuotiaille vapaa pääsy!

Aholan kesänäyttely 2.5.-29.9. Esirippu nousee – teatteri ja Aholan asukkaat

Taiteilijapari Juhani Ahon ja Venny Soldan-Brofeldtin entisessä taiteilijakodissa Aholassa on luvassa draamaa, kun sukelletaan theidän toimintaansa suomalaisen teatterin kentällä. Näyttelyssä perehdytään Ahon rooliin näytelmäkirjailijana sekä Kansallisteatterin johtokunnan jäsenenä. Soldan-Brofeldt oli mukana tuomassa teatteriharrastusta Tuusulanjärven taiteilijayhteisöön, ja Aholaan rakennettiin nurkkateatteri. Näyttelyssä näet harvinaislaatuisia luonnoksia taiteilijakoti Aholan nurkkateatteriksi ja pääset perehtymään Soldan-Brofeldtin puvustusluonnoksiin taiteilijoiden yhteisessä projektissa Peer Gyntissä vuodelta 1916

Aukioloajat
touko–syyskuussa ti–su 10–17

Pääsymaksut
9/8/4€ tai Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy

Järvenpään kaupunki

 

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy