Kalle Päätalon teksteihin perustuva Vikke Nilo palaa suurelle Tieva-näyttämölle

Kuvaaja Petri Teppo, kuvassa Outi Nevanlinna (vas.), Paula Miettinen, Helka Periaho, Siiri Partanen ja Kari Koivukangas.

25.01.2023, Rovaniemen Teatteri

Rovaniemen Teatterin kevätkausi 2023 on täynnä monipuolisia esityksiä, joista Suurelle Tieva-näyttämölle toivotun paluun tekee Miisa Lindénin ohjaama ja dramatisoima Vikke Nilo – ihminen! Kalle Päätalon teksteihin pohjautuva esitys sai ensi-iltansa maaliskuussa 2022. Koronarajoitusten vuoksi lyhyeksi jäänyt esityskausi sai viime keväänä rajoituksista huolimatta huikeat 2809 katsojaa ollen kevätkauden 2022 katsotuin esitys. Nyt tämä esitys saa uusintaensi-iltansa perjantaina 3.2.2023 klo 19.

”Tämän kevätkauden yhtenä kantavana ideana on nostaa teatterimme ohjelmistoon katsojien toivomia esityksiä, jotka koronarajoitusten takia saivat vähemmän esityskertoja. Tammikuun aloitti Lempi ja nyt paluun tekee tämä koskettava ja järjettömän hauska Vikke Nilo – ihminen! Kevätkauden lopussa palaa Saivo-näyttämölle karaokeshow Kuumia aaltoja. Vikke Nilon tarina sai vuosi sitten ylistävää katsojapalautetta ja olen kuullut monen katsojan tulevan katsomaan tätä esitystä tänä keväänä uudestaan – enkä ihmettele yhtään!” iloitsee Rovaniemen Teatterin taiteellinen johtaja Miika Muranen.

Esitys pohjautuu Kalle Päätalon kirjoissa Kairankävijä ja Viimeinen savotta seikkailevan Vikke Nilon tarinaan. Lavalla nouseva teos on vauhdikas, voimallinen ja visuaalinen seikkailu, jossa elämännälkä, kokemusten jano sekä huomionkipeys vievät teräväpäistä Vikkeä hurjalla sykkeellä eteenpäin. Visuaalisesti huikean esityksen lavasteet ja yli 70 roolin puvut on suunnitellut Kati Lamppu, jonka edellinen työ Rovaniemen Teatterille oli huippusuosittu Varasto. Koreografiasta vastaa mm. tanssiteatteri Minimin ja tanssiteatteri Tsuumin taiteellisena johtajana toiminut tanssija, muusikko ja esiintyjä Tuomas Juntunen ja musiikista vastaa teatterin kapellimestari-muusikko Minna Siitonen.

Vikke Nilo on 6-vuotias jäädessään äidistään orvoksi. Köyhän piian avioton lapsi huutokaupataan. Elämän valttikortit ennustavat hellyyttä vaille jääneelle poikaselle surkeaa pelionnea myös tulevaisuudessa. Moni musertuisi jo lähtötilanteessa, mutta ei Vikke. Hän on kuin vieteriukko, joka toistuvastikin maahan painettuna ponnahtaa pystyyn ja jatkaa kiihkeää taivaltaan läpi vuosikymmenten. Äidin, rakastavan sylin, kaipuu ei hellitä koskaan, mutta vapaus on silti lentojätkälle kodin lämpöä tärkeämpää.

”Jokainen ihminen on laulun arvoinen, sanotaan vanhassa rallissa. Aikamme kaipaa voimauttavia, inhimillisiä kompurointeja ymmärtäviä tarinoita. Ei ole niin pientä ihmistä, etteikö hänen tarinansa olisi suuri – elämänmittainen ponnistus!” toteaa useita Päätalo-tulkintoja tehnyt ohjaaja Miisa Lindén.

Uusintaensi-illan myötä esityksen roolituksessa tapahtuu muutos. Markku Lukka on tämän kevään kiertueella ja Kero-näyttämön esityksissä, joten hänen aiemmin näyttelemissään rooleissa nähdään näyttelijä Markku Köngäs. Muilta osin roolitukset pysyvät samana ja Viken roolissa tämän eri elämänvaiheissa loistaa edelleen Rovaniemen Teatterin Paula Miettinen, Juuso Nykänen ja Marko Syysmaa. Mukana jatkaa myös itseoikeutetusti Päätalon tekstien ja tunteiden armoitettu tulkitsija, näyttelijä Pirjo Leppänen.

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy