Michals valokuvanäyttely Kämpissä

27.2.2023, Kulttuuritoimittaja Tapio Sippoin, teksti ja valokuvat

K1 eli Kämp Galleria pitää valokuvanäyttelyä, jossa kuvissa esiintyvät pääosin amerikkalaiset julkkikset. Näyttely on tarjolla 17.2.–21.5.2023.

Valokuvaaja Duane Michals on syyllinen näytteillä oleviin kuviin. Näyttelyn on kuratoinut Linda Benedict-Jones, Curatorial Exhibitions, Pasadena, California.

Kämp Gallerian nettisivujen markkinointitarinan tai jopa legendan mukaan Michals ”on uraauurtava valokuvaaja, joka hylkäsi dokumentaarisen valokuvauksen perinteiset toimintatavat 1960-luvulla.” Saman legendan mukaan ”hänet tunnetaan valokuvistaan, jotka kertovat tarinoita kuin sarja elokuvan pysäytyskuvia, sekä tavastaan kirjoittaa valmiisiin valokuvavedoksiin käsin kuvatekstejä, viestejä ja runoja.” Valokuvausgenren julkisuudessa Michalsin taidetta on usein luonnehdittu performatiiviseksi, narratiiviseksi ja illusionistiseksi. Ja mikä oleellisen tärkeää, hän on kuvannut pintaliirtoa ja siinä surffailevia julkkiksia.

Michals opetteli kerrotun mukaan valokuvauksen itsenäisesti ja aloitti ottamaan fiksumpia valokuvia Venäjän-matkalla vuonna 1958. Hän loi ammattiuransa muoti- ja mainosalalla 1900-luvun puolivälin New Yorkissa ja eteni muotokuva- ja videotaiteen alueelle. Hän on onnistunut myymään itseään ja ottamaan tilausmuotokuvia useista kuuluisista näyttelijöistä, kirjailijoista, muusikoista ja kuvataiteilijoista. Kun menet näyttelyyn, todennäköisesti tunnistan niistä monta vielä nykyäänkin jokseenkin tuttua julkkista.

Näyttely on veikeä ja osin jopa hauska. Se kannattaa käydä katsomassa, kaikki 125 valokuvaa. Osassa kuvia on pilkettä silmäkulmassa ja valokuvauksellista aitoa taiteellista ideaa. Kriittisesti voi kuitenkin todeta, että jos kuvissa olisi niin sanottuja tavallisia kansalaisia, näyttely ja valokuvaaja tuskin olisi saanut niin paljoa julkisuutta. Michals kokee olevansa pikemminkin tarinankertoja kuin valokuvaaja. Tämä näkyy hyvin myös Kämp Gallerian näyttelyssä. Tosin suurimman osan näyttelyn julkkisista aika on jo jyrännyt menestyksen historian hahmoiksi.

Paikka: Kämp Galleria, Mikonkatu 1, Helsingin ydinkeskustassa.

17.2.–21.5.2023

Aukioloajat: ma–pe 11–20, la–su 11–18.

Liput: 12/6/0 €. Museokortti. Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy