Minä, Tellervo -näytelmässä nähdään palanen Tellervo Koiviston elämästä julkisuuden takaa

Kuva: Tommi Mattila

18.01.2023, Lahden kaupunginteatteri

Näytelmä sisäisestä vallankumouksesta

Lahden kaupunginteatterin kevätkauden avaa kotimainen kantaesitys Minä, Tellervo. Näytelmäkirjailija Anna Krogeruksen ja ohjaaja Hilkka-Liisa Iivanaisen yhteistyöstä syntynyt koskettava ja intensiivinen teatteriesitys kertoo Tellervo Koiviston elämästä niin poliittisena vaikuttajana, presidentti Mauno Koiviston puolisona kuin yksityishenkilönäkin. Se on kuvaus Tellervon elämästä vallan ytimessä ja kodin hiljaisuudessa – hänelle ominaista huumoria unohtamatta. Minä, Tellervo on inhimillinen tarina itseksi kasvamisen matkasta, elämän vaikeuksista sekä myös armollisuudesta.

Ohjaaja Hilkka-Liisa Iivanaiselle Tellervo Koivisto on ollut esikuva jo kauan.

– Hän on se lapsuuteni Ensimmäinen Nainen, tyyneytensä säilyttävä vahva vaikuttaja, jonka teot muistuttavat minua siitä, että kovaäänisin ei välttämättä ole oikeassa – ja että todellisin politiikan teko voikin tapahtua vaikka päiväkodeissa, ei konjakinhajuisissa kabineteissa. Siksi näytelmän tekeminen on ollut minulle itselleni merkityksellistä, Iivanainen toteaa.

Tellervoa näyttelee kolme eri näyttelijää: Liisa Vuori esittää nuorta Tellervoa, Laura Huhtamaa keski-ikäistä ja Annukka Blomberg ikääntynyttä.

Näyttelijä Blombergille ikääntyneen Tellervon rooliin paneutuminen on ollut hyvin mielenkiintoista.

– Tellervosta on meillä usein pidättyväinen ja hillitty kuva. Se on kuitenkin vain yksi puoli hänestä, julkisuuden rooli, jonka hän on joutunut kehittelemään pärjätäkseen julkisuudessa. Se, että olen saanut kurkata sen roolin taakse ja nähdä sen ihmisen, joka siellä takana on – se on mielenkiintoista, hän pohtii.

OHJAUS Hilkka-Liisa Iivanainen / LAVASTUS Annukka Pykäläinen / PUKUSUUNNITTELU Paula Varis / VALOSUUNNITTELU Harri Peltonen / ÄÄNISUUNNITTELU Jukka Vierimaa / MASKEERAUSSUUNNITTELU Laura Pasanen / ROOLEISSA Liisa Vuori, Laura Huhtamaa, Annukka Blomberg, Anna Pitkämäki, Tapani Kalliomäki

Näytelmä on yhteistuotanto Tampereen teatterin kanssa.

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy