Neljän naistaiteilijan teoksia kartoitetaan osana tutkimushanketta Vaasan kaupungin museoissa

lona Harima: Tulen haltiatar, 1932. Tikanojan taidekoti. Kuva: Mikko Lehtimäki.

Laajassa tutkimushankkeessa tehdään teoskartoitus vaasalaiseen 1900-luvun taiteilijapiiriin kuuluneista naistaiteilijoista, jotka ovat Eva Bremer, Meri Genetz, Ilona Harima ja Lyyli Visanti. Teoksia kartoitetaan näyttelyä varten sekä julkisista että yksityisistä kokoelmista.

Vaasan kaupungin museot kartoittaa tulevaa näyttely- ja tutkimushanketta varten neljän naistaiteilijan teoksia ja tuotantoa. Näyttelytiimi on kiinnostunut Ruth Eva Bremerin (1894–1964), Meri Genetzin (1885–1943), Ilona Hariman, vuoteen 1936 Hohenthal, vuodesta 1939 Rautiala (1911–1986) ja Lyyli Johanna Visannin, os. Myntti (1893–1971) teoksista sekä julkisissa että yksityiskokoelmissa.

Vaasalainen taiteilijapiiri oli yhteen kietoutunut myös sukulaisuuksien ja avioliittojen kautta. Eva Bremer tunnetaan myös Eemu Myntin puolisona ja hän käytti myös nimenään Bremer-Myntti. Meri Genetz oli naimisissa Georg Fredrik Ignatiuksen kanssa vuoteen 1921, ja avioitui sen jälkeen vaasalaistaiteilija Carl Warghin kanssa. Ilona Harima syntyi Vaasassa kauppiasperheeseen: hänen isänsä oli Samuli Harima ja äiti Anna (os. Björklund). Eemu Myntin sisar Lyyli avioitui puolestaan arkkitehti ja graafikko Matti Visannin (aik. Björklund) kanssa. Matti Visanti oli myös Ilona Hariman eno.

Löytyykö kokoelmista teoksia tai tietoja? Ota yhteyttä museoon!

–Etsimme ja kartoitamme näyttelyä ja tutkimusta varten neljän taiteilijan teoksia yksityisistä kokoelmista ja piironkien kätköistä. Naisten taidehistoriaa on uudelleen kirjoitettu viime vuosien aikana ja puolisoidensa rinnalla työskennelleiden naistaiteilijoiden roolia on kiinnostava arvioida, kertoo näyttelypäällikkö Maaria Salo Vaasan kaupungin museoista.

Tutkimuksesta vastaa tutkijatohtori, kuraattori Nina Kokkinen, jonka tutkimukset ovat saaneet positiivista huomiota, viimeksi Villa Gyllenbergin näyttelyssä. Tulevan näyttelyn tuottaa Vaasan kaupungin museot Tikanojan taidekotiin.

Yhteydenottoja pyydetään, jos omistaa teoksia, muita tietoja ja mahdollista kuvamateriaalia, joita haluaa antaa tutkimuskäyttöön ja mahdollisesti lainaksi tulevaan näyttelyyn.

Vaasan kaupunki

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy