Lahden kaupunginteatteri
Suurella näyttämöllä vuoden aloittaa Mikko Roihan uudelleen sovittama Hella Wuolijoen Niskavuoren Heta.
– Niskavuoret ovat hämäläisyyden ydintä ja itselleni kaikkein intiimeintä mitä on kirjoitettu. Heta siksi, että sen edellisestä esittämisestä on kulunut pisin aika Lahden kaupunginteatterissa. Se käsittelee tietenkin häpeää, joka on hyvin suomalaiskansallinen tunne, mutta myös tunnustuksellisuuden puutetta ja näyttämisen pakkoa. Pukusuunnittelija Riitta Röpelisen kanssa keskustelimme myös siitä, että Heta käsittelee perhesuhteita ja vaikenemisen kulttuuria. Tämä on myös hämäläisen matriarkaatin kuvausta, että mitä se maksaa, mikä sen hinta on, avaa ohjaaja Mikko Roiha Niskavuoren Hetan maailmaa.
Hella Wuolijoen Hämeeseen sijoittuva klassikkonäytelmä halkaisee puoli vuosisataa Suomen historiaa.
Ohjaaja Mikko Roiha on Suomen arvostetuimpia teatterintekijöitä. Visuaalisesti näyttävistä esityksistään ja näyttelijäntyön tarkkuudesta tunnettu Roiha on tunnustettu suomalaisten- ja kansainvälisten klassikkojen tulkitsija. Roiha myös lavastaa teoksen. Erikoisuutena vielä mainittakoon, että esitykseen tulee englanninkielinen tekstitys.
Nimiroolissa Hetaa esittää Annukka Blomberg, Akustia, hänen miestään näyttelee Tapani Kalliomäki. Ensi-ilta on 22.1.
Tuoreempaa perhedynamiikkaa käsittelee puolestaan pienen näyttämän ensi-ilta Onnekkaat. Sen on käsikirjoittanut ja ohjaa Tuomo Rämö.
– Esitys sijoittuu 1980-90 luvusta nykypäivään. Se käsittelee luokkanousua ja sen vaikutuksia perheyhteisöön. Esityksen tyylilaji on tragikomedia, uskaltaisin sanoa, että on koskettava ja hauska. Elämänmakuinen on hieman tylsä termi, mutta tämä perhe kohtaa juuri niitä samoja asioita, joita jokainen perhe saattaa kohdata. Tämä siis sopii kaikille, jotka ovat joskus olleet perheenjäseniä, Tuomo Rämö naureskelee.
Perheen vanhempia, Tuulaa ja Markkua esittävät Lumikki Väinämö ja Mikko Jurkka, ja heidän lapsiaan Sannaa ja Mikaa Nenna Tyni ja Markus Järvenpää, joka vierailee Lahden kaupunginteatterissa ensimmäisen kerran, mutta on työskennellyt paljon ohjaaja Tuomo Rämön kanssa.
Tuomo Rämön Lappeenrannan kaupunginteatteriin dramatisoima ja ohjaama Viimeinen Atlantis voitti viime vuonna Vuoden esityksen Thalia-palkinnon.
Kotimainen kantaesitys Onnekkaat, koskettava perhedraama 1980–90-lukujen Suomesta ja talouden vallasta on ensi-illassa 25.1.
Pienen näyttämön toinen ensi-ilta 19.2. on Disco Pigs. Enda Walshin räiskyvä tragikomedia 17-vuotta täyttävistä ystävyksistä, jotka uskovat olevansa erottamattomat – kunnes kaikki kerran muuttuu peruuttamattomasti. Ohjaajana ja lavastajana tässä toimii Lauri Maijala.
Possun (Miikka Wallin) ja Kisun (Vilma Kinnunen) elämä on loputonta juhlaa, yleistä hengailua ja sattumanvaraisia väkivallantekoja maailmassa, jossa he hallitsevat kuin kuningas ja kuningatar.
– Yksi porukka, joka usein jää katveeseen tai väärinymmärretyksi, ovat nuoret. Tämä esitys on syväsukellus siihen miltä tuntuu olla nuori ja ehdoton. Samaan aikaan on hirvittävä palo rakastaa ja tulla rakastetuksi, kokeilla uusia asioita, ja kaivata kosketusta, rajoja ja ymmärrystä. Näköalattomuus kuuluu nuoruuteen. Vuosi on koko elämä! Hirveän hauska ja törkeä teksti ja tämä on ehdottomasti suunnattu nuorisolle, hehkuttaa Lauri Maijala.
SEX – sukupolvia & sukupuolia on musiikillinen komedia normeista ja ennakkoluuloista, jotka määrittelevät meitä, vajaaksi jääneestä seksuaalikasvatuksesta ja toisten todellisen kohtaamisen vaikeudesta. Esitys on Teatteri Siperian, Tampereen Työväen Teatterin, Lahden kaupunginteatterin sekä Kotkan kaupunginteatterin yhteistuotanto. Käsikirjoitus Valto Kuuluvainen ja ohjaus Minna Koskela, rooleissa Sari Havas, Aija Pahkala, Raisa Vattulainen. Esitykset Lahden kaupunginteatterissa 26.2.-7.3.
Kaikki ohjelmistossa olevat teokset – Fedja-setä, kissa ja koira, The Black Rider, Tiitiäisen satupuu, Orlando, Thelma & Loviisa monumenttien laaksossa, jatkavat edelleen kevätkaudella.