Rauhan teema Finnish Metagalleryssä sisältää teoksia Ukrainan valtion taidemuseon kokoelmista

Finnish Metagalleryn paviljonki Decentralandissa. Kuva: Adventure Club

17.1.2023, Kansallisgalleria

Kansallisgalleria avasi ensimmäisenä suomalaisena museona näyttelytilan metaversumiin lokakuussa 2022. Tänään Finnish Metagallery -paviljongissa julkaistaan teoksia, jotka kuvaavat rauhan ajatusta eri näkökulmista. Kansallisgallerian kokoelmateosten lisäksi paviljongissa on esillä kaksi teoskuvaa Ukrainan valtion taidemuseon NAMU:n (National Art Museum of Ukraine) kokoelmasta. Ne muistuttavat, että myös taide ja kulttuuri ovat vaarassa tuhoutua sodan aikana.

Teoksia teemasta ”rauha”

Kansallisgalleria on valinnut Finnish Metagalleryn vuoden 2023 teemaksi rauhan. Virtuaalimaailma Decentralandissa sijaitsevaan galleriaan on valittu kymmenen suomalaista ja kaksi ukrainalaista teosta. Teoksissa rauhan tematiikkaa on käsitelty useista näkökulmista ja rauha ilmenee niissä eri tavoin; joissakin kaivataan rauhaa, joidenkin tunnelma saa katsojan sydämen lyömään hieman hitaammin, kun taas jotkut teokset voivat johdatella symbolien kautta ajatukset rauhan teemoihin. Rauhaa voi kuvata esimerkiksi turvallinen olo, tyyneys, hiljaisuus, onni, lepo, sodan vastakohta tai mielen tasapaino. Finnish Metagallery kutsuu vieraat miettimään omaa käsitystä rauhasta ja sen puutteesta.

Mahdollisuus auttaa Ukrainan valtiota sodan aikana

Rauhan teeman teoksiin lukeutuu kaksi Ukrainan kansallisen taidemuseon teosta: Petro Rybkan Cossack Mamai (1855) ja Oleksandr Murashkon Annunciation (1907-1908).Molemmat teokset kuuluvat Ukrainan valtion taidemuseon (NAMU) kokoelmaan. NAMU ja Patron-of-Art.com -palvelu ovat luoneet teoksista rajoitetun määrän NFT-versioita (uniikkeja digitaalisia versiota), joiden myynnistä saadut tuotot käytetään Ukrainan kansallisen taidemuseon tukemiseen, mm. kokoelman suojelemiseksi ja restauroimiseksi sekä mahdollisesti museorakennuksen vahvistamiseksi.

NFT-version teoksista voi ostaa Patron-of-Art.com-palvelusta. ”Humanitaarista kriisiä pahentaa uhka kulttuuriperinnölle”, sanoo Ukrainan kansallisen taidemuseon johtaja Yuliia Lytvynet tiedotteessa, jossa kerrotaan yhteistyöstä. ”Kumppanuudet Patron-of-Art.comin kaltaisten organisaatioiden kanssa tarjoavat suoraa tukea pyrkimyksillemme suojella museomme kokoelmaa tämän sodan ajan sekä jälleenrakennuskaudella.”

”Ukrainalaisten inhimillinen kärsimys sodan keskellä on hirvittävä. Taide on keskeinen osa kansakunnan visuaalista tarinaa ja sitä pitää suojella niin hyvin kuin on mahdollista. Toivomme, että kulttuurin ystävät ympäri maailman lähtevät mukaan pelastamaan Ukrainan taideaarteita”, sanoo Digitaalinen Kansallisgalleria -ohjelman johtaja Johanna Eiramo.

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy