Seitsemän kantaesitystä TTT:n syksyssä

Kuvassa Inke Koskinen, Auvo Vihro, Hiski Vihertörmä. Kuva: Tampereen Työväen Teatteri

Tampereen Työväen Teatteri puhuttaa ajankohtaisilla aiheilla ja tarjoaa hetkiä hyvien tarinoiden äärellä. Luvassa on myös komediaa ja musiikkiteatteria. Teatterin omia kantaesityksiä on seitsemän. Ohjelmistoa värittävät yhteistuotannot ja lukuisat nimekkäät vierailut. Teatterinjohtaja Otso Kauton mukaan ohjelmisto muodostaa onnistuneen kokonaisuuden: “Se on houkutteleva olematta kosiskeleva, värikäs olematta kirjava, ajan hermolla ilman paatosta. Luvassa on ruokaa älylle, huumorintajulle ja kaikille aisteille.”

Klassikkoaiheita uusin silmin: Pyöreän pöydän ritarit ja Saituri – Ihana raha Suurella näyttämöllä
Pyöreän pöydän ritarit on eeppinen musiikkikomedia. Seikkailu, nokkela sanailu ja musiikki sekä yltäkylläinen visuaalisuus siivittävät omaleimaista, vanhoja taruja uudelleenkirjoittavaa fantasianäytelmää. Esityksen ohjaa Linda Wallgren, käsikirjoittaja on Juho Gröndahl, musiikkin sävellys ja sovitus Paavo Malmberg, Jussi-Pekka Parviainen ja Antti Autio. Raha ja rakkaus ovat keskeisenä aiheena HS:n taloustoimittaja Juha-Pekka Raesteen ja ohjaaja Otso Kauton versiossa Moliéren klassikosta. Saituri Ihana raha on rakastettu komedia siitä miten raha pilaa ja ratkaisee. Se on klassikko komean barokkisena, ja taloustiedolla kehystettynä. Kantaesitys on 26.10.

Eino Salmelaisen näyttämöllä Sirkku Peltolan REIKÄleipä, Juha Hurmeen Väinämöinen sekä Laura Ruohosen Merimonsterit
Syksyn ensimmäinen ensi-ilta on kansanperinnettä sensuroimatta käsittelevä teatterileikki Väinämöinen (29.8.). Näytelmän kirjoittanut ja ohjannut Juha Hurme etsiytyy Kalevalan taakse, muinaiskertomusten alkulähteille, räävittömän sydämellisessä komediassaan, jonka musiikin on säveltänyt Pekko Käppi. Näytelmäkirjailija, ohjaaja Sirkku Peltolan rakastettu näytelmäsarja – teatrologia – suomalaisen elämänmenon muutoksesta saa viidennen osansa REIKÄleipä(kantaesitys 5.10.). Itsenäinen tarina elää samat henkilöhahmot kuin Suomen hevonen, Yksiöön en äitee ota, Lämminveriset ja Hevosten keinu. Koko perheen seikkailulle syvyyksien soivaan sirkukseen lähdetään puolestaan Merimonsterit-musiikkinäytelmän vanavedessä. Monsterimaailman luovat lastenkulttuurin palkittu työpari, runoilija-ohjaaja Laura Ruohonen ja visualisti Erika Kallasmaa, musiikki on Markus Fageruddin. Kantaesitys 19.10.

Kellariteatterin uutuus Pieni raha osuu tämän hetken keskustelun ytimeen
Kellariteatterissa nähdään Hitler ja Blondi -tekijän Michael Baranin käsikirjoittama ja ohjaama Pieni maailma, joka pohjautuu Seela Sellan henkilökohtaisiin muistoihin. Fiktiota ja faktaa yhdistävässä näytelmässä nuori, juutalaisuuteen kääntynyt näyttelijä kohtaa Lina Heidrcihin, natsikenraalin lesken. Tapahtuma pakottaa tekemään valintoja. Kantaesitys 16.9. Kellariteatterissa. Kellarin syksyn yhteistuotannot ovat Teatterin Siperian Tunkeilijat, esitys vierauden kokemuksesta, rajojen ylittämisestä ja erilaisten maailmojen kohtaamisesta sekä Quo Vadiksen Ikarossuunnitelma, tragikomedia uskosta, enkeleistä ja jätehuollostaKellariteatterissa.

TTT-Klubin uutuus virittelee avointa suhdetta neljän näyttelijän voimin
Teatterin ravintolanäyttämöllä syksyn kantaesityksenä ja emoteatterin omana tuotantona nähdään Riikka Suomisen menestyskirjaan perustuva Suhteellisen vapaata. Ensi-ilta on 8.9. Tarinassa Klaara rakastaa Ilmaria mutta ei enää parisuhdeseksiä. Kun terapiastakaan ei ole apua, Klaara ehdottaa avointa suhdetta. Dramatisointi on Aino Pennasen ja ohjaus Aino Kiven. TTT-Klubilla nähdään syksyn mittaan myös kymmeniä musiikki- ja stand up -vierailuja.

Ohjelmistossa jatkavat kevään suosikit
Suurella näyttämöllä ohjelmistossa jatkaa vielä kymmenen esityksen verran (15.9.-28.10.) rakastettu Katrina sekä Käärmeenpääntallaajat (29.-30.9). Kellariteatterissa nähdään keväällä loppuunmyydyille saleille esitetty Pienen hauen pyydystys sekä Sad Songs from the Heart of Europe ja Teatterin rouva Tilda. TTT-Klubilla ohjelmistossa jatkavat Tää on ihan perheestä sekä Mars vs. Venus? 2Uusintaottelu sekä ohjelmistoon palaava Luolamies.

Syksy 2023 uutuudet kootusti
Kantaesitykset
29.8. Väinämöinen
6.9. Pyöreän pöydän ritarit
8.9. Suhteellisen vapaata
12.9. Pieni maailma
5.10. REIKÄleipä
18.10. Saituri – Ihana raha
19.10. Merimonsterit

Yhteistuotannot
28.9. Tunkeilijat, esityksiä Kellariteatterissa 12, lähtee kiertueelle 2024
14.11. Ikarossuunnitelma

Vierailuja
14.10., 21.10. ja 24.11. Huonosti käyttäytyvät äidit, tuotanto Johanna Tohni
28.10., 11.11. ja 12.11. Hermostoromahdus, TTT:n residenssissä valmistunut burn out -näytelmä
31.10. Anssi Kela – Mun täytyy kävellä näin (loppuunmyyty)
4.11. TipTap Stand up
5.11., 7.11., 8.11., 9.11. Ismo Leikola – Sanomista
1.12.-2.12. ShoWhat 25-vuotisturbojuhlashow with Step Up Dancers
1.12. Mika Eirtovaara – Elossa
28.-30.12. Elämän ensikertalaisia, yhteistuotanto KOM-teatteri ja 70-juhlavuottaan viettävä Teatteri Jurkka

Tampereen Työväen Teatteri

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy