Sibeliustalo Lahdessa oli täynnä taikaa

Kulttuuri- ja tiedetoimittaja Tapio Sippoin

Syyskuun lopulla eräänä hämyisenä lauantaina tapahtui Lahdessa maagisia ja hiukan hämmentäviä asioita. Ensimmäisen kerran Suomen tasavallan historiassa joutui Lahden kuuluisa Sibeliustalo maagisten voimien valtaan. Ensimmäiset Maagiset messut ilmiintyivät Lahdessa 30.9.2023. Mahdollisesti jatkoa seuraa vuonna 2024.

Täydenkuun juhla?

Heti täydenkuun jälkeisenä päivänä 30.9.2023 Sibeliustalo oli täynnä mustiin pukeutuneita aikuisia ja värikkäämmin pukeutuneita lapsia. Noitia ja maagikoitako? Käytännössä tämän kuuluisan ja arkkitehtuurisesti arvostetun talon kaikki hiukan maagisensokkeloiset tilat olivat valjastettu yhtä aikaa hurmoksellisen maagisen taiteen, lapsenomaisen harripotterismin, uskontotieteellisen magiantutkimuksen, new agen ja noituuden kaupallisuuden, sekä vakavasti magiaan suhtautuvien pakanallisten aikuisten moninaiseen ja erikoisempaan käyttöön. 

Sibeliustalo pursui konkreettisesti magiaa ja maagista bisnestä

Magiaa ja sen välineistöä oli lähes sen kaikissa mahdollisissa muodoissa. Tarjolla oli mm. runsaasti ostettavaksi tarkoitettuja maagisia tavaroita. Oli suitsukkeita, koristeita, vaatteita, taidetta, yrttejä, kynttilöitä, loitsukirjoja ja loitsukirjoiksi haluavia tyhjiä muistikirjoja, sekä tietysti yksisarvisia moninaisissa versioissa ja harripotterismin tyylisiä aitoja taikasauvoja. Siellä oli myös keskiaikapuoti, taikasauvapaja, pieni mutta hieno maaginen taidenäyttely ja maagisia ravintolapalveluita (hyvä buffetti Sibeliustalon tapaan), sekä hauska ”larppaustyöpajahässäkkä” Todellisuuspakolaiset.

Myynnissä oli myös magiaan ja sen ympärillä olevien ilmiöiden käsittelyyn erikoistuneita tiedekirjoja ja muita enemmän epätieteellisiä ja vahvemmin taiteellisia kirjallisia tuotoksia. Magiahan tarkoittaa yleensä ihmismielen ja yliluonnollisten voimien tai ilmiöiden tarkoituksellista manipulointia tai pyrkimystä niiden hallintaan. Ja kuten tiedämme, kaupankäynti ja etenkin markkinointi ovat maagista manipulointia ja maagisen aivopesun kuningaslajeja. 

Maagisia salaisuuksia avoimesti esillä

Magia tehdään usein salassa ja magian toteuttamiseen käytetään varsin usein erilaisia rituaaleja. Syy tähän löytyy magiasta itsestään, sillä sitä ja sen harjoittamista saatetaan muiden ihmisten toimesta pitää epäsuotavana. Nykyään kuitenkin jopa pienet lapset harjoittavat magiaa etenkin harripotterismin jatkumona. Paikalla oli paljon iloisia ja innostuneita lapsia. Sibeliustalolla on tarjolla monipuolisesti tapahtumia, taidetta, askartelua ja esityksiä, jotka olivat erittäin selvästi lasten mieleen. 

Magia on uskontotieteen kannalta tarkastellen ihmisten ja yliluonnollisten voimien manipulointia, kuten rukoilua, loitsuamista, mantraamista, noitumista, transsimatkoja, rummuttelua ja monen moista muuta enemmän tai vähemmän vakioidusti muotoiltua rituaalimagiikkaa. Tätä manipulointia harjoittavat niin noidat kuin evlut kirkon papitkin, mutta papit harvoin tämän myöntävät, vaikka kyseessä on uskontotieteellinen fakta. Messuilla oli useita tiedeluentoja, joissa käsiteltiin myös kristinuskon kannalta haastavia tieteellisiä erittäin vahvasti todistettuja faktoja muun muassa Raamatussa kristittyjen ja juutalaisten tekemistä magian rituaaleista. 

Otan relevantin esimerkin nykypäivän käytännön elämästä. Kun tarkastelemme kristillistä ehtoollista, jossa viini ja leipä luullusti muuttuvat joksikin muuksi, ja käytämme objektiivista uskontotieteen tarkastelua, huomaamme seuraavaa. Ehtoollisrituaaliin osallistuvien mielestä ”siunauksen avulla” (yliluonnollisesti) leipä ja viini muuttuvat, suoritettavan riitin eli ehtoollisen aikana, objektiivisesti tarkastellen kannibalismilta vaikuttavassa rituaalissa ”vereksi ja lihaksi”. Tästä nousee kysymys, voidaanko puhua mistään muusta kuin selvästä magian aktista? Etenkin kun niitä ”Kristuksen lihaa ja verta” syövä kristitty fundamentalisti eli ns. tosiuskova saattaa uskoa saavansa kaikki syntinsä anteeksi ja mahdollisesti saavuttavansa mahdollisuuden ikuiseen elämään. Kuten eräs japanilainen tiedemiesystäväni huumorilla sanoi: ”Melkoisen vahvaa kannibalistista magiaa”.

Vakavia tiedeluentoja maagisen kaupallisuuden ja lasten leikkien seassa

Jostain syystä yksikään kristillinen kirkkokunta ei ollut uskaltautunut ns. omilla kasvoillaan Maagisille messuille. Toki paikalla oli luennoimassa mm. Suomen kenties arvostetuin esoterian tutkija Jussi Sohlberg, joka työskentelee Kirkon tutkimuskeskukselle. Mielenkiintoisessa luennossaan Jussi kertoi länsimaisen magian suuntauksista. Messuilla oli myös pappi Henri Järvinen, joka luennoi tarot-korteista ja niiden yhteyksistä kenties myös kristinuskoon, sekä tubettaja, psykologi ja teologian tohtori Ville Mäkipelto, joka luennoi aiheesta Mooses, Jeesus ja muut maagikot. Vuonna 2023 julkaistiin Mäkipellon ja Paavo Huotarin kirjoittama Raamatun tekstien historiasta kertova tietokirja Sensuroitu, Raamatun muutosten vaiettu historia, josta Mäkipelto käytännössä saarnasi.

Totuus ja etenkin esoteerinen (eli vain tarpeeksi fiksuille kerrottava sisäpiirin tieto) on usein peitetty, hunnun takana tai kuin rätti silmillä. Kuuluisa Suomalaisen esoterian historian tutkimuksen vaikuttaja Rikhard Larvanto oli kertomassa uutuuselokuvasta. Larvannon käsikirjoittama Huntu – Kun okkultismi saapui Suomeen on suomalaisen esoterian historiaa käsittelevä dokumentti, jossa kerrotaan esimerkiksi, kuinka marsalkka Mannerheim kyseli ennustaja Aino Kassiselta Suomen tulevaisuudesta ja Jean Sibelius sävelsi rituaalimusiikkia veljilleen Suomi 1 vapaamuurariloosiin, johon Sibelius itsekin kuului. 

Huntu on historian kannalta vahvaa asiaa. Kaikki varmaan tietävät, että vapaamuurarius on esoteerista toimintaa, joka liittyy vahvasti Suomen historiaan. Vapaamuurari ja presidentti Risto Ryti ei toki dokumentissa paljoa esiinny, eikä siinä erityisesti mainita monia muitakaan tunnettuja suomalaisia vapaamuurareita, kuten taiteilija Sigurd Wettenhovi-Aspa, juoksija Hannes Kolehmainen, valtioneuvos Martti Miettunen, maaherra Toivo Tarjanne, pääministeri Teuvo Aura, jääkärikenraali Paavo Talvela ja säveltäjä Joonas Kokkonen. Mutta dokumentissa haastatellaan okkultismiin tavalla tai toisella ”sekaantuneita” julkkiksia, kuten muusikoita A.W. Yrjänää ja Kauko Röyhkää, sekä tietokirjailijoita Aki Cederbergiä ja Matti Rautaniemeä. Näiden julkkisten vapaamuurariudesta en taas osaa sanoa juuta enkä jaata.

Uusi aika ja uudet kujeet

Arvioisin, että nämä olivat Suomen ensimmäiset Maagiset messut, josta seuraa vuosien ajan hyvä ja kiinnostava messujen jatkumo, sillä tälle tapahtumalle oli selvä ja vahva tilaus. Ihmiset kaipaavat tätä tässä ajassa. Mutta kuka on syyllinen näiden hauskojen messujen toteutumiseen? Primus motor tai sanotaanko huumorilla, että pääpiru Lahden Maagisten messujen takana on kuuluisa suomalainen nykynoita Kuparikettu, joka pitää noituudesta ja mystiikasta kiinnostuneiden parissa erittäin suosittua tubekanavaa ja kerää muutoinkin mediassa ja julkisuudessa paljon julkisuutta noituuden kautta. Kuparikettu kertoi, että Maagisille messuille oli jo ennakkoon myyty reilusti yli tuhat lippua ja kun seurasin ovella lipunmyyntiin saapunutta ruuhkaa, on helppoa sanoa, että paikan päällä lippunsa osti vielä vähintäänkin se tuhat henkilöä. Sibeliustalo oli aivan täynnä näitä mustiin pukeutuneita pääosin positiivisia ja iloisia ihmisiä.

Maaginen kulttuuri-ilmiö muuttaa maailmaa

Maagiset messut tekevät myös hyvää suomalaisen kulttuurin kehitykselle ja pysymiselle ajan hermolla. Rakentava ja syvähenkinen suvaitsevaisuus tuli konkreettisesti esille messuilla lähes kaikesta toiminnasta, ja siinä samassa yhteiskuntarauhan arvostus metatasolla. Suomi menestyy, jos pysyy ajassa mukana ja se koskee myös suomalaista kulttuuria. Messuilla oli määritelty myös paljon korkeatasoisia eettisiä normeja. Syrjimättömyys, ekologisuus ja ihmisten hyväksyntä omana itsenään olivat vahvasti ainakin puheen tasolla esillä. Samoin lapsien elämänilon ja mielikuvituksen arvostamiseen, sekä lasten hyvinvointiin messuilla asennoiduttiin erinomaisesti. 

Messuilla kierrellessä oli helppo tajuta, että kristilliselle vanhalle perinteelle haaste on nykyinen ihmisyyttä korostuneesti arvostavan magian avoin esiintulo. Kuten me kaikki tiedämme, kristinusko on täynnä mystistä ajattelua ja toimintaa, joka selvästi täyttää taikauskoisuuden kriteerit. Uskotaan ihmeisiin, neitsyenä synnyttämiseen, taivaaseen ja yliluonnollisiin entiteetteihin, kuten Jumala, enkelit ja Jeesus. Fundamentalistikristityt varsin usein uskovat vahvasti, että rukoilemalla voidaan ihminen esim. pelastaa henkivaltojen pauloista. Huumorilla voidaan miettiä, että kenties loitsuaminen halutaan pitää edelleen kristinuskon yksinoikeutena jumalanpalvelusten rukousten ja saarnojen muodossa. Tämä on toki muuttumassa, sillä kirkkokin on muuttumassa entistäkin suvaitsevammaksi ja inhimillisemmäksi fiksuksi tahoksi. 

Maagiset messut taas vuonna 2024?

Lähtökohtaisesti hyvin harva ihminen haluaa tulla muiden manipuloimaksi. Magiassa lähes aina uskotaan, että tietyt rituaalit, loitsut, symbolit tai esineet voivat vaikuttaa ihmisiin, ympäristöön tai tapahtumiin tavalla, joka poikkeaa normaaleista luonnonlaeista. Puhutaan siis jostain yliluonnollisesta. On vaikea sanoa, kuinka paljon todellista yliluonnollista messuilla oli, mutta ainakin siellä oli hyvää tahtoa ja iloista mieltä. Toivottavasti samaa ja vielä parempaa on Lahdessa tarjolla taas vuonna 2024!

Linkkejä

Lahden Maagiset messut 2023: https://maagisetmessut.fi/

Kuparikettu: https://kuparikettu.fi/

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy