Hukkapuisto Mukkulaan

Kuvat: Unto Rönkkönen

LAB-ammattikorkeakoulu

Mukkulan ostoskeskuksen palaneelle tontille saadaan lisää kasvillisuutta, kun hävikkikasveista rakentuva puistokokeilu alkaa. Hukkapuisto-kokeilussa Mukkulaan luodaan edullinen ja ekologisesti kestävä väliaikainen viherkeidas, joka tarjoaa virkistystä ja muita luontohyötyjä kaupunkilaisille.

LAB-ammattikorkeakoulun Hukkapuisto-kokeilussa hukkataimia istutetaan käytetyillä messumatoilla verhoiltuihin ja kastelujärjestelmällä varustettuihin kierrätyssuursäkkeihin. Mukkulan ostarille sijoittuvaan kokeiluun tulee 40 suursäkkiä, joihin on istutettu puita tai pensaita sekä muita kasveja. Lisäksi tilaan tuodaan kierrätysmateriaaleista rakennettuja penkkejä.

Hukkapuiston sanoma on, että viallinen ja käytetty voi olla kaunista ja toimivaa omalla tavallaan. Ekologisella ja yhteisöllisellä kokeilulla on myös positiivista vaikutusta alueen biodiversiteettiin ja viihtyisyyteen.

”Puisto on erinomainen esimerkki kiertotaloudesta, sillä kaikki materiaalit ovat joko uusiokäytössä tai pelastettu hävikiksi joutumiselta. Paikalliset asukkaat ja toimijat saavat osallistua puiston hoitoon istutustapahtumassa ja kastelemalla kasveja kesän aikana. Hukkapuisto tarjoaa myös uuden liiketoimintamallin ja keinon yhteisölliseen kaupunkitilan hoitoon”, kertoo projektipäällikkö Essi Malinen-Lallukka.

Hukkapuiston toteuttaa tamperelainen Blokgarden. Kokeilun aikana testataan myös aurinkopaneeleilla toimivia katuvaloja, jotka on lahjoittanut Tomitec Oy.

Hukkapuiston istutustapahtuma järjestetään perjantaina 5.7.2024 klo 15–18, jonne ovat tervetulleita paikalliset asukkaat ja muut asiasta kiinnostuneet. Kokeilu toteutetaan osana PilotGreen-hanketta.

PilotGreen hakkeessa (1/2023–12/2025) lisätään vehreyttä ja viihtyisyyttä kaupunkeihin kokeilemalla uudenlaisia vihreän infrastruktuurin ratkaisuja yhdessä yritysten, kaupunkien ja kaupunkilaisten kanssa. Hanketta koordinoi Forum Virium Helsinki, ja hankekumppaneina toimivat Metropolia Ammattikorkeakoulu sekä LAB-ammattikorkeakoulu. Hanke saa rahoitusta Euroopan aluekehitysrahastosta.

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy