Kehittyvä elintarvikealan koulutus turvaa työvoiman

LUT-yliopiston kehityspäällikkö Matti Lampinen, Koulutuskeskus Salpauksen elintarvikealan opettaja Elmo Rautiainen ja opetusalapäällikkö Tarja Laaksonen. Koulutuskeskus Salpaus tekee yhteistyötä Fazerin kanssa, joka kouluttaa oppisopimuksella työntekijöitä Fazerin myymäläleipomoihin.

Lahden seutu tarjoaa elintarvikealan kasvuyrityksille modernia koulutusta suorittavaan työhön, tuotekehitykseen sekä uusiin liiketoimintamalleihin.

Lahden seudulla on pitkät perinteet erityislaatuisena elintarvikealan kehittäjänä muun muassa jo 20 vuotta toimineen Päijät-Hämeen Viljaklusterin ansiosta.

Fazerin, Viking Maltin ja Hartwallin kaltaiset menestysyritykset ovat alueen tunnetuimpia vetureita. Niiden imussa myös pienempien yritysten – sekä alkutuottajien että tuotekehittäjien – on ollut hyvä kasvaa ja kehittyä. Leipomoalan yrityksiä ja maanviljelijöitä on lähiseudulla runsaasti.

Viking Malt alkaa valmistaa uudessa tuotantolaitoksessaan innovatiivisia tuotteita elintarvike-, virvoitusjuoma- ja panimoteollisuudelle maailmanlaajuisesti. Myös sivuvirtoja hyödyntävä Fazerin ksylitolitehdas ja suunnitteilla oleva Fazerin uusi makeistehdas vaativat uudenlaista osaamista.

Alueelliset koulutuksenjärjestäjät seuraavat elinkeinoelämän kehitystä tarkoin ja etunojassa, jotta työvoiman saatavuus ei nouse kasvun esteeksi.

– Tärkeintä on tuntea yritysten toimintaympäristöt ja tunnistaa osaamisen eri tasot työtehtävissä. Alueelle tehtyjen tehdasinvestointien myötä olemme lisänneet koulutustarjontaa myös elintarviketeknologian puolelle, opetusalapäällikkö Tarja Laaksonen Koulutuskeskus Salpauksesta kertoo.

Maakuntaohjelman älykkään erikoistumisen strategian yhtenä kärkenä on ruoka ja juoma. Päijät-Hämeen liitto tukee parhaillaan Salpauksen, LAB-ammattikorkeakoulun, Lahden Yliopistokampuksen sekä Lahden Seudun Kehitys LADECin hankkeiden avulla elintarvikealan kehittämistyötä.

Oppisopimuskoulutus on vahvassa nosteessa

Syksyllä alkavassa elintarvikkeiden valmistajan koulutuksessa perehdytään erilaisiin raaka-aineisiin ja tuotteiden valmistukseen teollisessa ympäristössä. Samoin uutena käynnistyy prosessiteollisuuden ammattitutkinto. Salpaus räätälöi yrityksille myös erilaisia täsmäkoulutuksia liiketoiminnan kasvua ja työvoiman saatavuutta tukemaan.

Valtakunnallisesti tunnetuin esimerkki löytyy lähes jokaisen suomalaisen kauppareissulta.

– Ruokakauppojen yhteydessä toimiviin Fazerin myymäläleipomoihin koulutetaan työntekijöitä Fazerin omassa oppisopimuskoulutusohjelmassa Artesaanileipurikoulussa, jossa Salpaus toimii kouluttajakumppanina. Tämä on ollut paras keino varmistaa osaava työvoima asiakkaan kasvavaan liiketoimintaan, kertoo elintarvikealan opettaja Elmo Rautiainen, jonka omakin urapolku on saanut alkunsa leipomoteollisuudessa.

Verkostoituminen ja jatkuva vuoropuhelu yritysten kanssa pitävät koulutuksenjärjestäjät parhaiten ajan tasalla alan tapahtumista ja kehityksestä. Rautiaisen mukaan yhteydenpito molempiin suuntiin on todella aktiivista.

Yhä useammin käy niin, ettei valmis tutkintorakenne sellaisenaan palvele optimaalisesti yrityksen tarpeita ja sen vuoksi koulutuksenjärjestäjän räätälöintivalmius on välttämätöntä.

Elintarviketekniikan uusi maisteriohjelma alkaa 2024

Edellinen hallitus linjasi elintarvikealan kehitystä tukevassa selvityksessään, että elintarvikealalla on potentiaalia jopa viennin kolminkertaistamiseen.

Tämä tavoite mielessään elinkeinoelämän tunnustettu korkeakoulukumppani LUT-yliopisto aloittaa syksyllä 2024 uuden elintarviketekniikan maisteriohjelman ainoana yliopistona Suomessa. Haku ruoantuotannon jalostusteknologioihin ja yksikköprosesseihin keskittyvään englanninkieliseen Food Processing Technology -maisteriohjelmaan alkaa joulukuussa.

– Kun puhutaan kansainvälistymisestä ja viennin kehittämisestä, on teknologioihin keskittyvä yliopistokoulutus kriittisen välttämätöntä. Uuden tiedon tuottajana ja yritysten tutkimuskumppanina luomme pohjaa suomalaisen elintarviketeollisuuden menestykselle maailmalla, toteaa kehityspäällikkö Matti Lampinen LUT-yliopistosta.

Globaalit trendit osoittavat, että teknologian merkitys kasvaa jatkuvasti myös elintarvikepuolella. Muun muassa uusia kasvipohjaisia proteiininlähteitä sekä ravinnon tuottamista uusilla prosesseilla kehitetään keskellä valtavaa kestävyysmurrosta.

Tulevaisuudessa tarvitaan sekä tutkittuun tietoon perustuvaa tuote- ja prosessikehitystä että tekeviä käsiä kuluttajaa lähelle.

Teksti Terhi Kangas  Kuva Lasse Simpanen

Content House

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy