Kirjamessuilla upea meininki

Luke Harding

Kirjallisuus- ja kulttuuritoimittaja Tapio Sippoin

Helsingin Messukeskuksessa perinteisesti järjestettävät kirjamessut ovat olleet jo monta vuotta hieno tapahtuma. Ongelmaksi on vuosien saatossa muodostunut ihmispaljouden vuoksi epämiellyttävyteen asti kasvanut ruuhka. Messut olivat taas kerran, eli 26.-29.10.2023. Nyt vuonna 2023 tuokin asia oli osattu ratkaista. Torstaina ja perjantaina messuilla oli erinomaisen leppoisaa ja väljä kulkea. Lauantain ja sunnuntain ihmispaljous tuotti tolkullisen kokemuksen ja suurimpaan osaan luentolavoista ja kirjapisteistä pääsi kohtuudella paikalle. Suurkiitos tästä kuuluu messujen järjestäjille.

Osastoilla paljon uskontoja ja uskomuksia, sekä ideologioita tarjolla

Uushenkisyys
Fundamentalismi kristinusko

Vuoden 2023 Kirjamessuilla oli lisääntyneessä määrin uskomukset ja uskonnot tarjolla. Yksi alue oli ilmoitetusti rajattu kristilliselle kirjallisuudelle, mutta messuilla oli monin paikoin myös avoimesti pakanallista kirjallisuutta kaupan, ainakin yksi tarot-kauppias, kaksi luostaria (Valamo ja Lintula) esittelemässä ortodoksista kristinuskoa, sekä joitakin pieniä ständejä, joissa oli esillä joitain ihan muita uskomuksia, jopa kasvojoogaa ja Kiinassa kiellettyä chikung-harjoittelua. Myös Ukrainan poliittinen tuki oli yhden osaston pääteema, eli Suomi-Ukraina -ystävyyseuran ständi. Erikoista oli, että ainoa suomalaisen yhteiskunnan poliittinen taho, joka oli vahvemmin esillä oli Paavo Väyrysen jonkun sortin tukiyhdistyksen ständi.

Suomi Ukraina
Paavo pyrkii ehdokkaaksi viidettä kertaa.

Upeita ajankohtaisia luentoja

Kirjamessuilla on totuttu näkemään kuuluisia ja vähemmän kuuluisia kirjailijoita, joita joku tai jotkut muut ns. julkkikset haastattelevat. Puheenaiheena on yleensä ollut kyseisten kirjailijoiden kirjoittamat tuoreimmat kirjat. Näin oli tänäkin vuonna, mutta nyt kattaus oli kenteis aikaisempaakin parempi. Käyn nyt läpi tiiviisti osan parhaista haastetteluista.

Torstai

Torstaina messuilla vieraili suuri joukko koululaisia, mutta silti siellä mahtui kulkemaan. Haastateltavina olivat mm. antiikkikauppias Welzel Hagelstam (kirja: Antiikkikauppiaan muistelmat), taloustoimittaja Hannu Sokala (kirja: Maailman 50 vaarallisinta sukua), ihmiskielen alkua selittäneet Tommi Jantunen ja Kaius Sinnemäki, tietotekniikan guru Petteri Järvinen (Tekoäly), nykynoita Henna Kuvaja eli Kuparikettu (aiheena Tarot. Kirja: Nykynoidan käsikirja) ja tiedepohjainen keskustelu uushenkisyydestä, jossa mukana Paula Havaste, Tiina Mahlamäki ja Minna Opas. Torstain kohokohta oli keskustelu vallasta identiteeteistä ja ihmissuhteista, johon osallistuivat Laura Lindstedt, Maimouna Matikainen-Soreau, Teri Zambrano, Pajtim Statovci ja Ville Blåfield.

Wenzel Hagelstam

Perjantai

Perjantaina heti aamusta pomppasi paikalle tietokirjallisuuden superstara Luke Harding, joka keskusteli Kalle Kniivilän ja Lauri Nurmen kanssa Venäjän hulluudesta ja Ukrainan tilanteesta. Kirjoina mausteeksi tässä oli Hyökkäys (Luke Harding) ja Maa joka heräsi (Kalle Kniivilä). Mielenkiintoista oli myös Heikki Mansikan suusta kuulla, miten hävittäjälentäjiä Suomessa koulutetaan ja kuinka siellä on tärkeää osata tehdä ryhmässä työtä. Myös lentäjältä vaadittavat multitaskaustaidot tulivat esiin, (kirja: Hornet-lentäjä). Kiintoisa oli myös äänikirjasta tehty haastattelu, jossa kirjailija Janne Huuskonen kertoi sairaasta uskonnollisuudesta ja Suomessa toimivista hulluista kulteista, (kirja: Jeesus tykkää laihoista tytöistä). Muita perjantain isoja nimiä olivat mm. Karolina Kouvola, Markku Ojanen, Antti Kaikkonen, Risto Isomäki ja Esa Saarinen.

Perjantain odotetuin tunnin keskustelutilaisuus oli tietysti keskipäivän hetkellä pidetty Suomen presidenttivaalien ehdokkaiden show, jossa he pääsivät kertomaan itselleen mieluisista kirjoista, kaksi kirjaa per lurjus. Paikalla mm. Alexander Stubb, Pekka Haavisto, Li Anderson ja Jussi Halla-Aho. Tähän tilaisuuteen oli yleisöä yli äyräiden, kuten arvata saattaa. Lohdutukseksi Uutislähteen lukijoille kerrottakoon, että ehdokkaiden valitsemissa kirjoissa oli järkeä ja usein myös jotakin syvempää ideaa, joten sen kautta arvioiden on ihan mahdollista, että Suomeen saadaan ihan suhteellisen tolkku ihminen presidentiksi. Mainittakoon, että myös elävä ehdokashalukas legenda Paavo Väyrynen oli oman ständinsä kanssa messuilla. Paavo-kuningasta kuvaava muki olisi maksanut vain 30 euroa! Ylhäisyys Paavoa ja hänen kirjallista makuaan ei toki haastateltu.

Paavolta jälleen kirjajulkaisu

Lauantai

Lauantaina kirjamessut ovat totutusti aivan täynnä kulttuurisivistystä himoitsevaa kansaa. Heti aamulla on ”Ben-show”, jossa kansanedustajalegenda Ben Zyskowicz ja Vesa Vares keskustelivat, (kirja: Nuori Ben Zyskowicz). Tuon kirjan kannessa lienee näiden kirjamessujen paras kuva, joka on hippitukkaisesta Ben-pojasta. Kerrassaa tyylikästä ja Benin ulkonäöstä vääjäämättä tulee mieleen Deep Purplen superhitti Child In Time.

Deep Purple – Child In Time – Live (1970): https://www.youtube.com/watch?v=OorZcOzNcgE

Lauantaina oli suomalaiskansallinen lauantain tunnelma. Tuomas Kyrö ja ”Aleksi” olivat keskipäivän hetkellä lavalla, (kirja: Aleksi). Pekka Sauri puhui mielenrauhasta Tuomas Kyrön jälkeen. Ukrainan sota ja Venäjän järjettömät puuhastelut olivat ilmeisen paljon esillä vuoden 2023 kirjamessuilla. Siihen liittyen Juha Meriläinen jutteli antiputinistisia, (kirja: Putinin alttaripoika). Lauantaina olivat keskustelemassa myös kuuluisuudet kuten Mihail Siskin, Anneli Jäätteenmäki, sarjakuvapiirtäjien gurut Pertti Jarla ja Juba Tuomola, Kim Jong-Unista jutellut Jouni Hokkanen (kirja: Pienen rakettimiehen maa), Heikki Turunen ja Ismo Leikola.

Lauantain huipennus todennäköisesti oli illasta, kun Kiinasta ja Xi Jinpingin aikakaudesta olivat keskustelemassa A-J Pitkänen, Matti Puranen, M-M Taskinen, Niko Vartiainen ja haastattelijana Jenny Matikainen. Kirjana oli Kiina Xi Jinpingin aikakaudella. Nykypäivän Kiina on erittäin ajankohtainen aihe. Tähän mausteeksi sopii myös Veera Jääskeläisen kirja, josta itse Veera olikin keskustelemassa, (kirja: Rouva diktaattori). Mansikaksi kakkuun sopii jo edellä mainittu Pienen rakettimiehen maa, niin nam ja maiskin mikä diktatuurikattaus.

Sunnuntai

Sunnuntain keskusteluista stydein taisi olla Lauri Nurmen haastattelu, (kirja: Suomen salattu tie NATOon). Nurmihan haastatteli perjantaina hienosti Luke Hardingia ja Kalle Kniivilää. Nyt Nurmi sai hyvää julkisuutta omalle kirjalleen. Asiallinen kirja sai lisäpontta, kun yksi presidenttivaalien ehdokas vielä oli häntä sunnuntaina haastattelemassa. Sekä Pekka Haavisto että Alexander Stubb olivat osanneet pedata kirjamessuilla itselleen hyvää julkisuutta, koska he molemmat osallistuivat perjantain keskipäivän hetkellä pidetyn Suomen presidenttivaalien ehdokkaiden show:n lisäksi myös muihin tilaisuuksiin. Sunnuntaina oli lavalla myös lasten supersuosikki eli taiteilija, sometta, DIY vaikuttaja ja kirjailija Nelli Orell.

Messut oikeasti monimessut

Helsingin Messuhallissa oli oikeasti hybridimarkkinointitapahtuma, jossa Kirjamessujen lisäksi oli samaan aikaan Viini & Ruoka -tapahtuma. Samalla oli lauantain ja sunnuntain erityisruokavalioihin ja etenkin gluteenittomaan ruokaan keskittyvät messut, eli Lautasella-tapahtuma. Yhdellä lipulla pääsi kaikkiin, joten lähes jokainen messuille tullut kävi näissä kaikissa.

Helsingin Messukeskus järjesti Helsingin Kirjamessut yhteistyössä Suomen Kustannusyhdistyksen ja Kirjakauppaliiton kanssa. Helsingin Kirjamessujen yhteydessä oli  Levymessut, Postimerkkimessut, ja erityisruokavalioiden Lautasella-tapahtuma, sekä Antikvaariset Kirjamessut, jotka järjestetään vuosittain yhteistyössä Suomen Antikvariaattiyhdistyksen kanssa. Viini & Ruoka on Suomen suurin ruoka- ja juomatapahtuma. 

Liiketoiminta kukoistaa. Werner Söderströmin toimitusjohtaja Timo Julkunen kertoi, että joka päivä oli rikottu viime vuoden korkeat myyntiluvut selkeästi yli 20 prosentilla. ”Helsingin Kirjamessut on ollut kaupallisesti erittäin hyvä tapahtuma. Kirjamessut on myös tärkeä tapahtuma kirjailijoille, sillä missään muussa tapahtumassa he eivät kohtaa näin paljon lukijoita ja pääse keskustelemaan heidän kanssaan kirjoistaan.”

Gluteeniton ruoka jyrää suosioon

Hiljaiset merkit olivat kaikkien kävijöiden luettavissa. Ne ennustavat hyvää suomalselle kansanterveydelle. Erityisesti Lautasella-tapahtuma, pienuudestaan huolimatta on jo vahva merkki (eikä siis enää niin kovin hiljainen merkki) siitä, mihin suomalaisten ruokatottumukset ovat menossa. Samoin viinin lipitykselle on tulossa jonkin sortin lasku, sillä ihmiset selvästi tiedostavat entistä enemmän ravinnon merkityksen terveydelle ja alkoholin käytön merkityksen sairauksille.

Gluteenittomien tuotteiden valmistajien määrä on jyrkässä kasvussa ja liiketoiminta selvässä kasvussa. Messuilla saattoi myös helposti huomata, että tilausta näille tuotteille on valtavasti, sillä kaikilla ständeillä oli koko ajan jono maistatukseen ja myyntikassat raksuttivat nopeaa tahtia tulosta. Henkilökohtaisena makuaistien havaintona voin myös todeta, että monet tuotteista olivat eirttäin maukkaita ja esim. isoin osin paremman makuisia kuin ns. normaalit leipä- leivostuotteet. Tuotekehitys oli myös koko ajan käynnissä, joten gluteenittomien tuotteiden laatu mitä todennäköisimmin paranee vielä huimasti lähivuosina. Myös kuivahedelmien ja pähkinöiden markkinointi on vahvassa nousussa messuhavaintojen mukaan.

Seuraavan kerran tapahtumakokonaisuus järjestetään 24. – 27.10.2024 Helsingin Messukeskuksessa.

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy