Pohjanlahden laineilla risteilee ennätyssuuri kattaus kansanmusiikin ja -tanssin eturivin tekijöitä

Vuoden 2024 Folklandian koko ohjelmisto on nyt julkaistu. Suomen suurin folkloren talvitapahtuma, kansantanssi- ja kansanmusiikkifestivaali Folklandia järjestetään 12.–13.1.2024 Baltic Princess -laivalla. Turusta Kapellskäriin ja takaisin risteilee ennätyssuuri 110 artistin / ryhmän esiintyjäkattaus.

Laiva on lastattu kotimaamme ja naapurimaidemme kansanmusiikin kiinnostavimmilla ja ajankohtaisimmilla nimillä sekä kansantanssimme eturivin tekijöillä. Ohjelmistossa ovat tärkeällä sijalla myös maamme ruohonjuuritason kokeneet folk-harrastajat. Parille tuhannelle risteilyvieraalle on luvassa taatusti unohtumaton ja ympäri vuorokauden sykkivä folk-elämys!

Kansainväliset huippuvieraat ja palkitut kotimaiset

Kansainvälisiä esiintyjiä on tulossa kyytiin Ruotsista, Norjasta ja Virosta. Valtaisaa suosioita kotimaassaan Norjassa nauttiva viisimiehinen Gangar-yhtye yhdistelee maansa perinnesävelistä ja muun muassa folk-metallista, jazzista ja AC/DC-vaikutteista keitoksen, joka on hurmannut isoja yleisöjä nyt myös kansainvälisillä festivaaleilla. Ruotsalainen kolmen naisen -yhtye taas yllättää kokoonpanollaan. Saksofonin, klarinetin ja viulun voimin syntyy kiehtovaa ruotsalaisen pelimannimusiikin perinteestä ammentavaa musiikkia, joka saa seurakseen mausteita EDM-rytmeistä, heavy metal -vaikutteista sekä jazz-improvisaatiosta.

Folklandialla nähdään myös Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinnolla äskettäin palkittu kanteletaiteilija, laulaja-lauluntekijä ja multi-instrumentalisti Maija Kauhanen. Ruotsalainen pelimannisukuun syntynyt viulisti Lena Jonsson on yksi Pohjolan arvostetuimmista kansanmuusikoista ja instrumenttinsa taitajista. Folklandialla hän yhdistää voimansa suomalaisen, omillaankin kansainvälistä uraa tekevän, haitaristin Johanna Juholan kanssa. Kansainvälisiin esiintyjävieraisiin lukeutuu myös virolainen haitaristi ja multi-instrumentalisti Juhan Uppin, jota pidetään yhtenä sukupolvensa merkittävimmistä virolaisista kansanmuusikoista.

Superyhtyeitä, lauluntekijöitä ja genrerajojen ylityksiä

Folklandian kotimaiseen kattaukseen kuuluvat muun muassa suomalaisen kansanmusiikin superyhtyeiksikin mainitut Frigg ja BFP (aiemmin Bergå Folk Project). Friggillä on takanaan jo kaksi vuosikymmentä kestänyt ura yhtenä kansainvälisesti tunnetuimmista ja eniten maailmaa kiertäneistä alan kokoonpanoistamme. BFP taas on tuoreempi kansanmusiikin huippuammattilaisten muodostama kvartetti, jonka ällistyttävän virtuoosimainen soitanto palkittiin viime vuonna Etno-Emmalla.

Myös kansanmusiikista ammentavat lauluntekijät Vilma Talvitie ja vuoden 2022 Kansamusiikkilevy-palkinnon Ptitsi Pajut -albumistaan pokannut Susanna Leppänen ovat mukana ohjelmistossa. Mukaan on lisäksi saatu suomalaisen kansanmusiikin sanansaattajana jo yli 40 vuoden ajan toiminut JPP-yhtye ja lukuisista Suomi-jazzin huippukokoonpanoista tunnettu vibrafonisti Panu Savolainen, joiden yhteistyössä jazz ja kaustislainen viulunsoitto kohtaavat ennenkuulumattomalla tavalla.

Kansantanssin juhlaa

Folklandialla nähdään myös laaja kattaus maamme kansantanssin eturivin tekijöitä. Raakaa tradia -kollektiivin Nuutinpäivän perinteisiin pohjaavassa esityksessä siivotaan joulu pois sadan vuoden takaisilla juhlamenoilla. Karjalan Nuorten Stadin hugi – 105-vuotisjuhlaspektaakkelissa kolme kansantanssiryhmää, kaksi yhtyettä ja kansanlaulukuoro pistävät parastaan. Mukana on lisäksi yli neljäkymmentä kansantanssiryhmää eri puolilta Suomea.

Eläköön Folk! -gaala jakaa Suomi-folkin merkittävimmät tunnustukset

Osana Folklandiaa järjestettävä Eläköön Folk! -gaala jakaa merkittävimmät alan tunnustukset kansanmusiikin, kansantanssin sekä maailmanmusiikin ansioituneimpia tekijöille. Gaalassa julkistetaan myös Pispalan Sottiisin ja Kaustisen Folk Music Festivalin vuoden yhtyeet. Folklandian järjestää Suomen Nuorisoseurat yhteistyössä 46 alan kotimaisen ja pohjoismaisen toimijan kanssa.

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy