Suomalainen kansantanssi – ja musiikki kaipaavat lisää harrastajia – Nyt on pidettävä huolta nuorten harrastusmahdollisuuksista

Dusan Studenc ja Beata Fulopova

Hollo ja Martta -festivaali

Festivaalipäällikkö Aimo Hentinen myhäilee tyytyväisenä, kun juhlavuoden pääkonsertti on ohi Lahden kaupunginteatterilla. Hentisen mielestä festivaalilla oli nyt monipuolisin tanssikattaus kuin koskaan aiemmin.

 • Siihen täytyy olla tyytyväinen, että saimme juhlavuoden kunniaksi houkuteltua niin monipuoliset esiintyjät Suomeen.

Hentinen kantaa huolta siitä, että lapsille ja nuorille olisi riittävästi harrastusmahdolli-suuksia. Kansantanssi ja -musiikki ovat hänen mielestään sekä hyvä että kansainvälinen harrastus.

 • Toivosin, että vanhemmat sekä isovanhemmat ymmärtäisivät sen asian, että suomalainen kansankulttuuri tarvitsevat lisää harrastajia. Koko maassa tulisi ottaa ryhtiliike suomalaisen kansankulttuurin puolesta.

Ensi vuoden festivaaleilla osa kansainvälisiä illanviettoja järjestetään lapsille ilmaiseksi, koska perheille on tärkeää järjestää yhteisiä kulttuurikokemuksia.

 • Olisi myös hyvä, jos kansantanssia olisi mahdollisuus harrastaa jo varhaiskasvatuksesta eteenpäin suomalaisissa kouluissa.

Pitkän kokemuksen myötä uskallan sanoa, että Lahden kaupunginteatteri on yksi parhaista esiintymispaikoista CIOFF-festivaaleilla.

 • On erittäin mukava tehdä yhteistyötä ammattitaitoisen teknisen henkilökunnan kanssa teatterilla.

Hollolan kunnan kulttuurituottaja Hanna Kaitilan mukaan juhlavuottaan viettävällä Hollo ja Martta -festivaalilla on iso merkitys kunnalle.

– Se on meidän suurin kulttuuritapahtumamme. Tapahtumalle on edelleen sosiaalinen tilaisuus olemassa.

Slovakialaiset nuoret Dusan Studenc ja Beata Fulopova edustivat Haj-ryhmää.

 • Olemme vierailleet kahden viime vuoden aikana useilla festivaaleilla muun muassa Makedoniassa, Montenegrossa ja Turkissa

Molemmat slovakialaisnuoret ovat olleet tyytyväisä vierailuun Hollo ja Martta -festivaaleilla.

 • Täällä osataan järjestää kaikki asiat. Aikataulut toimivat ja vieraista pidetään hyvää huolta. Esiintyjät olivat todella ammattitaitoisia ja taidokkaita.

Nuoret kertovat, että Slovakiassa kansanperinne elää edelleen hyvin.

 • Se on elämäntapa meillä ja se näkyy eri tavalla yhteiskunnassamme. Ainakin yksi jäsen joka perheestä on jollakin tavalla mukana kansanperinnetoiminnassa. Pienemmissä kylissä se elää vielä vahvemmin.

Ranskalaiset Theo Bonnaventivie ja Louise Perichon ovat kokeneita kansanperinteen edustajia Ranskasta. La Bourree Gannatoisee järjestää kotikaupungissaan festivaaleja joka vuosi.

Theo Bonnaventivie ja Louise Perichon
 • Joka vuosi kutsun saa 10 kansainvälistä vierasta. Meillä järjestetään myös erilaisia kansanperinteeseen liittyviä työpajoja viikon ajan.

Muusikkona Theo Bonnaventivie kehuu Lahden kaupunginteatterin akustiikka.

 • Täällä on ollut nautinnollista esiintyä, vaikka meillä oli ennen tätä festivaalia pitkä esiintymismatka Kiinaan.

Kansantanssija Louise Perichon kertoo ihastelleensa muiden ryhmien esityksiä viikon aikana.

 • Olette valinneet juhlafestivaaleille monipuolisesti eri tanssityylejä. Se on hyvä asia. Kaikkialla ei nähdä näin monipuolista tanssikattausta.

Nuoret kertovat, että Ranskassa kansaperinne on yhä edelleen elävää ja seillä on paljon kansantanssitryhmiä.

 • Ranskalaisella kansanperinteellä on juuret syvällä historiassa. Ehkä sillä on sen vuoksi vielä poikkeuksellisen hyvä asema.
 • Yhteisohjelmien harjoitukset ja niiden esittämiset ovat olleet parasta Hollo ja Martta -festivaaleilla.
Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy