Pohjois-Karjalassa kiinniotettu koiraeläin osoittautui koirasudeksi

17.02.2023, Luonnonvarakeskus

Luonnonvarakeskus (Luke) on analysoinut Pohjois-Karjalan Tuupovaarassa marraskuussa 2022 kiinniotetun koiraeläimen DNA-näytteen. Analyysien perusteella kyseessä on koirasusi, jonka molemmat vanhemmat ovat olleet koiran ja suden risteymiä.

─ Paikalliset asukkaat kiinnittivät marraskuussa huomiota koiraeläimeen, joka liikkui susilauman perässä, mutta jolla oli kaulassaan nahkainen panta, kertoo erikoistutkija Mia Valtonen Lukesta.

Eläin otettiin kiinni ja toimitettiin löytöeläintarhalle. Se lopetettiin valvontaeläinlääkärin päätöksellä 1.12.2022. Eläimen lajintunnistus (koira, susi vai koirasusiristeymä) ei ollut mahdollista pelkästään ulkoisten seikkojen perusteella, minkä vuoksi siitä tehtiin DNA-analyysi.

─ DNA-analyysi osoitti kiinniotetun yksilön olevan kahden koirasuden risteymä, mikä yhdessä kaulapannan kanssa viittaa siihen, että kyseessä on kasvatettu koirasusi, Valtonen arvioi.

Sukulaisuusanalyysien perusteella eläin ei ollut sukua Lappeenrannan Ylämaalla vuonna 2022 tavatuille koirasusille. Kaikki Suomessa luonnossa tavatut koirasudet ovat olleet takaisinristeytymiä suteen eli suden ja koirasuden risteymiä.

TAUSTAA

Vieraslajilain mukaisten koiraeläin- ja kissaeläinristeymien geneettinen tunnistaminen ja asiantuntijatehtävät

Peruste: Koirasusien kasvattaminen, myynti ja muu hallussapito on Suomessa kielletty (vieraslakiasetus (www.finlex.fi)).

Koirasusi on säädetty Suomessa haitalliseksi vieraslajiksi, koska se voi ympäristöön päästessään risteytyä suden kanssa. Kieltojen tarkoituksena on turvata suden geneettinen puhtaus. Koirasuden esiintyminen luonnossa haittaa susikannan hoitoa myös siksi, että koirasutta on käytännössä mahdotonta erottaa sudesta pelkästään ulkoisten tuntomerkkien perusteella.
Koirasusien kasvatuskiellon perusteena on myös Euroopan luonnonvaraisten eläin- ja kasvilajien suojelusta tehdyn sopimuksen (ns. Bernin sopimus) pysyvän komitean suositus. Sen mukaan koirasusien kasvattaminen lemmikeiksi on syytä kieltää tai niiden pitoa rajoittaa susikannan suojelemiseksi.

Valvontaviranomainen Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus ELY: valvoo vieraslajiasetuksen ja -lain noudattamista. Pyytää tarvittaessa virka-apua muun muassa Poliisilta tai Tullilta epäiltyjen rikkomusten selvittämiseksi. Selvittää esimerkiksi epäilyjä tarhattujen ja lemmikkeinä pidettyjen, koirasusiksi epäiltyjen eläinten alkuperää ja laillisuutta.

Luken rooli: Luke avustaa valvovaa viranomaista liittyen epäilyihin tarhatuista ja lemmikkeinä pidetyistä koiraeläin- ja kissaeläinristeymistä. Luke voi esimerkiksi analysoida DNA-näytteitä ja antaa lausuntoja näistä tapauksista. Analysoitavat näytteet ja pyynnöt tulevat aina valvovalta viranomaiselta.

 

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy