19.12.2022, Pro Kala ry
Joulu on nurkan takana, ja joulupöydän suunnittelu on monissa kodeissa käynnissä. Keräsimme yhteen perinteisimmät kalaherkut, jotka yhdistetään usein juuri joulupöytään.
Lipeäkala
Jos haluat tarjota kaikista perinteisintä jouluruokaa, se ei ole kinkku tai lanttulaatikko, vaan lipeäkala! Sitä on nautittu joulupöydissä jo keskiajalla. Livekalana myös tunnettu ruoka valmistetaan kuivaamalla kala ja sitten liottamalla se ”lipeässä”. Itse ei kuivaamista ja liottamista tarvitse onneksi tehdä, vaan kaupoista löytyvän lipeäkalan voi valmistaa joulupöytään keittämällä tai uunissa. Sen kanssa tarjotaan perinteisesti valkokastiketta.
Graavikala
Graavaus tarkoittaa kalan tuoresuolaamista. Se on siis raakakypsytystä suolan avulla. Graavikaloja voi ostaa valmiina tai tehdä itse. Graavaamiseen voi valita esimerkiksi lohta, kirjolohta tai siikaa. Ruokavirasto suosittelee, että pyydetty kala pakastetaan ennen graavaamista, kasvatettua kalaa ei tarvitse pakastaa. Ruodottoman kalafileen pinnalle ripotellaan hieman sokeria sekä kerros karkeaa merisuolaa, ja kala saa graavautua tiukasti esimerkiksi leivinpaperiin ja kelmuun käärittynä ainakin yön yli.
Savukalat
Savukalat voi jakaa kahteen: kylmä- ja lämminsavukaloihin. Kylmäsavustuksessa kalan lämpötila ei nouse 20 astetta korkeammaksi. Se ei siis kypsy lämmössä, joten kylmäsavustettu kala raakakypsytetään esimerkiksi graavaamalla ennen savustusta, joka tuo makua kalaan. Lämminsavustuksessa puolestaan kala kypsyy ”perinteisellä” tavalla lämmössä samalla, kun savu maustaa sen.
Sillit ja silakat
Tiesitkö, että silli ja silakka ovat sama kala? Silli on rasvaisempi Atlantilla uiva versio Itämerellä elävästä silakasta. Silakkaa sanotaan yleensä sillin alalajiksi, mutta biologiselta kantilta ne ovat samaa lajia. Joulupöytään katetaan erilaisia maustettuja ja marinoituja sillejä ja silakoita, joita voi valmistaa myös itse oman maun mukaan.