Immuunivasteen geenit vaikuttavat yksilön keuhkosyöpäriskiin, osoittaa maailman johtavassa tiedelehdessä julkaistu tutkimus. Suppeampi valikoima puolustusjärjestelmän keskiössä toimivia HLA-molekyylejä lisää keuhkosyövän riskiä etenkin tupakoivilla.
Kansainvälinen tutkimusryhmä on pystynyt ensimmäistä kertaa osoittamaan yhteyden elimistön immuunipuolustusta säätelevien HLA-geenien monimuotoisuuden ja syöpäriskin välillä. Tutkimuksen toteuttamiseen on osallistunut useita Helsingin yliopiston tutkijoita.
HLA-alueen geenit ja niiden tuotteet ovat osa järjestelmää, jolla elimistö puolustautuu mikrobeja ja niiden aiheuttamia vakavia infektioita vastaan. Laaja valikoima HLA-geenejä mahdollistaa immuunijärjestelmän kyvyn tunnistaa ja torjua laajemman kirjon taudinaiheuttajia ja on siksi yksilölle eduksi.
Science-tiedelehdessä julkaistut tulokset osoittavat, että HLA-geenien monimuotoisuus auttaa myös alkuvaiheen syövän tunnistamisessa ja eliminoinnissa.
– Tutkimuksemme tuo esille perimän vaikutuksen keuhkosyöpään ja näyttää, miten laajempi immuunipuolustus voi suojata syövältä, varsinkin tupakoitsijoilla, tutkimusta Suomessa johtanut vanhempi tutkija Hanna Ollila Helsingin yliopiston Suomen molekyylilääketieteen instituutista (FIMM) toteaa.
Immuunivaste tunnistaa syöpäsoluille tyypillisiä rakenteita
Tutkimuksessa keskityttiin keuhkosyöpään, joka on maailmanlaajuisesti eniten syöpäkuolemia aiheuttava sairaus. Havainnot perustuvat lähes 600 000 henkilöön suomalaisesta FinnGen-tutkimusaineistosta ja Ison-Britannian biopankkiaineistosta.
Tutkijat vertasivat keuhkosyövän esiintyvyyttä henkilöillä, jotka olivat perineet joko samankaltaiset tai erilaiset HLA-alueen geenit vanhemmiltaan. Lisäksi huomioitiin keuhkosyövän tärkein riskitekijä, tupakointi.
Tulokset osoittivat, että samankaltaiset HLA-geenit perineiden riski sairastua keuhkosyöpään oli merkittävästi suurempi kuin erilaiset HLA-geenit perineellä silloin, jos henkilö tupakoi tai oli aiemmin tupakoinut. Sen sijaan tupakoimattomilla henkilöillä HLA-geenit eivät vaikuttaneet riskiin.
– Tupakoijien keuhkoissa on usein soluja, joiden pinnalla on tupakan kemiallisten yhdisteiden aiheuttamien vaurioiden takia syntyneitä virheellisiä pintamolekyylejä. Tulostemme perusteella vaikuttaa siltä, että HLA-geenien monimuotoisuus voi auttaa elimistöä tunnistamaan ja tuhoamaan tällaisia syöpäkasvaimia, Hanna Ollila sanoo.
Puolustusjärjestelmän yksilölliset erot tärkeitä
Tutkimuksen tulokset tuovat tärkeää lisätietoa immuunijärjestelmän tehokkuuden ja siihen vaikuttavien yksilöllisten erojen vaikutuksesta syöpäalttiuteen. Niillä voi tulevaisuudessa olla merkitystä myös keuhkosyövän ennaltaehkäisyyn tähtäävien hoitojen ja prosessien kehittämisessä.
Tutkimus toteutettiin Helsingin yliopiston, Mount Sinain sairaalan (New York) ja Harvardin yliopiston tutkijoiden yhteistyönä.
Helsingin yliopisto