31.1.2023 Suomen Delfins ry
– Suomen Delfins ry haluaa lisätä tietoa ilmiöstä ja tuoda uhrien ääntä kuuluville
Lapsiin kohdistuvasta seksuaaliväkivallasta keskustellaan julkisesti enenevissä määrin, ja ilmiön tunnistaminen sekä lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten ennaltaehkäisyyn tähtäävät toimenpiteet ovat kehittyneet viime vuosina huomattavasti. Vähemmälle huomiolle on toistaiseksi jäänyt se, miten lapsuudessa tapahtunut seksuaaliväkivalta vaikuttaa sen kohteeksi joutuneeseen aikuisena. Suomen Delfins ry on Suomessa yksi ainoista toimijoista, jolla on tarjota erityisosaamista nimenomaan aikuisille, joilla on lapsuudenaikaisia seksuaaliväkivaltatraumoja. Suomen Delfins ry on valtakunnallinen tukijärjestö, joka auttaa lapsena seksuaaliväkivaltaa kokeneiden aikuisten lisäksi myös heidän läheisiään sekä ammattilaisia, jotka kohtaavat työssään tätä asiakasryhmää.
Suomen Delfins ry:n palvelut ovat luottamuksellisia ja luonteeltaan lyhytkestoisia, kuten matalan kynnyksen chat- ja puhelinneuvontaa, tukisuhteita ja ammatillisesti ohjattuja keskusteluryhmiä. Yhteydenottajille tarjotaan tukea, psykoedukaatiota ja palveluohjausta. Suomen Delfins ry:ssa ei ole tarjolla terapiapalveluita, mutta usein jo muutama tukikeskustelukin voi kannatella yhteydenottajia eteenpäin huomattavasti. Tarvittaessa yhteydenottajia autetaan löytämään soveltuvaa, pidempikestoista apua palveluverkostosta. Nykyisessä palvelujärjestelmässä on kuitenkin usein vaikeaa päästä riittävään ja vaikuttavaan hoitokontaktiin, minkä myötä lapsuudenaikaisen seksuaaliväkivallan uhrien kuntoutuminen viivästyy ja vaikeutuu.
Vuosittain yhdistykseen tulee yhteydenottoja noin 600 kpl. Suurin osa yhteydenottajista on itse joutunut lapsena tai nuorena seksuaaliväkivallan kohteeksi. Lapsuudessa tapahtunut seksuaaliväkivalta vahingoittaa usein monimuotoisesti, pitkäkestoisesti ja perustavanlaatuisesti vaikuttaen mm. ihmisyyden, turvallisuuden ja luottamuksen kokemuksiin. Seksuaaliväkivallan vaikutukset näkyvät usein vielä aikuisuudessa useilla elämän osa-alueilla, kuten psyykkisessä tai fyysisessä terveydessä, työ- ja opiskelukyvyssä, ihmissuhteissa tai seksuaalisuudessa. Joillekin yhteydenottajille puolestaan muistot lapsuudenaikaisesta seksuaaliväkivallasta ovat palautuneet mieleen vasta aikuisena. Yhteydenottajat kaipaavat useimmiten tukea joidenkin edellä mainittujen teemojen käsittelyyn.
Seksuaaliväkivaltaa kokeneita yhteydenottajia autetaan tunnistamaan ja sanoittamaan traumaattisiin kokemuksiinsa liittyviä tunteitaan, sekä tuetaan heitä löytämään olemassa olevia voimavarojaan. Yhteydenottajille välitetään toivoa siitä, että vaikeistakin kokemuksista on mahdollista selviytyä riittävästi siten, etteivät ne määritä koko elämää lopullisesti. Häpeä estää usein uhreja hakemasta apua heti tapahtuneen jälkeen, mutta myös aikuisena. Häpeän taakkaa pyritään keventämään lisäämällä ymmärrystä siitä, että häpeä kuuluu aina tekijälle, ei uhrille.
Seksuaaliväkivaltaa kokeneiden läheiset voivat kaivata tukea käsitelläkseen järkytystä ja monenlaisia muita tunteita, joita tieto heille läheisen ihmisen kokemasta seksuaaliväkivallasta herättää. Läheisille tarjotaan myös tietoa lapsuudenaikaisen seksuaaliväkivallan vaikutuksista, ja pohditaan yhdessä tapoja olla tukena seksuaaliväkivaltaa kokeneelle läheisen roolissa.
Ammattilaisia konsultoimalla sekä eri toimijoita kouluttamalla, yhdistyksessä pyritään lisäämään avoimuutta, tietoa ja ymmärrystä erityisesti sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattilaisille lapsuudenaikaisen seksuaaliväkivallan vaikutuksista ja ilmiöstä, jotta he saisivat valmiuksia ja rohkeutta tunnistaa ja kohdata ihmisiä, joilla on tämän aihepiirin trauma. Trauman huomioiva työote ja kyky matalan kynnyksen kohtaamiseen kaikissa sosiaali- ja terveyspalveluissa ovat tarpeen, jotta mahdollisimman moni lapsena seksuaaliväkivaltaa kokenut pääsisi alkuun toipumisessaan. Kustannustehokkuudenkin näkökulmasta ammattilaisten lisääntynyt osaaminen ja varmuus aihepiiristä voivat parhaimmillaan vähentää tämän asiakasryhmän tarvetta esimerkiksi kalliille ja vaikeasti saavutettaville, vuosia kestäville terapiaprosesseille.