Tekoäly ratkoo syövänhoidon haasteita – Suomessa kehitetty sädehoito-ohjelmisto keventää maailmanlaajuista syöpätaakkaa

18.4.2023

Kun syöpäpotilas saa sädehoitoa missä päin maailmaa tahansa, laitteen äly on todennäköisesti kehitetty Helsingissä. Varian Medical Systemsin tekoälyä hyödyntävät ohjelmistot sujuvoittavat ammattilaisten työtä ja parantavat sädehoidon tarkkuutta.

Varian Medical Systems Finlandin älykkäiden ja helppokäyttöisten sädehoito-ohjelmistojen ansioista syövän sädehoito on tulevaisuudessa yhä useamman potilaan ulottuvilla.

Varianin asemasta globaalina markkinajohtajana kertoo se, että yrityksen sädehoito-ohjelmistoja käytetään jo nyt yli puolessa kaikista maailman sädehoitoklinikoissa.

”Vaikka syöpä on maailmalaajuinen taakka, niin toistaiseksi syöpähoidot ja sädehoito ovat kehittyneissä maissa asuvien etuoikeus. Tavoitteenamme on maailma, jossa kenenkään ei tarvitse pelätä syöpää ja jossa syöpä on tauti muiden joukossa”, sanoo Varian Medical Systems Finlandin toimitusjohtaja Kari Toimela.

Syöpä on maailmanlaajuisesti toiseksi yleisin kuolinsyy heti sydän- ja verisuonitautien jälkeen. Tulevaisuudessa syöpätapausten määrä tulee kasvamaan. Kun vuonna 2010 maailmassa oli 14 miljoonaa syöpätapausta, arvioidaan niitä vuonna 2030 olevan lähes tuplasti enemmän.

Siksi myös sädehoitolaitteiden määrä ja niiden käytettävyys ovat avainasemassa.

”Kehittyvissä maissa on vaikeampi päästä syöpähoidon piiriin. Sädehoitolaitteet ovat kalliita, ja niitä on vaikea käyttää. Lisäksi osaavista kliinikoista on iso puute – myös tulevaisuudessa”, Toimela jatkaa.

”Tekoälyn ja tiedon avulla kuromme tätä vajetta umpeen. Me haluamme, ettei tilanne olisi näin kurja 15 vuoden kuluessa.”

Varianin ohjelmistot käyttävät tekoälyä tunnistamaan automaattisesti esimerkiksi anatomisia rakenteita. Tekoälypohjaisen ohjelmiston avulla lääkärit ja fyysikot voivat suunnitella sädehoidon tarkemmin ja täsmällisemmin eri potilaille.

Älykkäät ja helppokäyttöiset ohjelmistot sujuvoittavat niin lääkäreiden, sairaalafyysikoiden kuin röntgenhoitajien työtä. Kaikki tämä parantaa sädehoitoketjun tehokkuutta.

”Haluamme nopeuttaa syövänhoidon aloittamista. Kun potilas saa syöpädiagnoosin, häneltä voitaisiin jatkossa kysyä, aloitetaanko hoito vaikka huomenna.”

Varianin Helsingin ydinkeskustan uudessa toimistossa työskentelee lähes 300 sädehoidon ja ohjelmistokehittämisen huippuammattilaista.

”Suomessa on erinomainen koulutus, korkea kompetenssi luonnontieteissä ja korkeatasoista tutkimusta tarjolla. Meillä on hyvä tilanne osaavan porukan osalta”, Toimela sanoo.

Varian Medical Systems Finland Oy

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy