Tiedätkö mitä on Kehoäly?

28.10.2021. 12:00:03

Kehoäly on suomalainen terveyttä ja elämänlaatua parantava innovaatio. Vain osa suomalaisista tuntee tämän, vaikka Kehoälyn harjoittelua on opetettu jo yli 30 vuotta. Kyseessä on lempeä terveyteen ja hyvinvointiin keskittyvä menetelmä, jolla on konkreettisia positiivisia vaikutuksia terveyteen. Päätoimittaja Unto Rönkkönen haastatteli helsinkiläistä Tapio Sippoinia, joka on Kehoälyn harjoittelun kehittäjä.

Unto Rönkkönen: Mitä on Kehoäly? Kehoäly on edelleen monille suomalaisille hiukan uusi ja tuntematon asia. Kuinka tiivistäisit yhteen lauseeseen mitä Kehoäly on?

Tapio Sippoin: Hyvä kysymys. Kehoälyn selittäminen yhdellä lauseella on melkoinen homma, sillä Kehoäly on erinomaisen monipuolinen, varsin konkreettinen, lempeän fyysisen harjoittelun menetelmä, jossa fyysiseen toimintaan yhdistyy myös ihmisläheinen ja elämän mielekkyyttä vahvistava filosofia, sekä selkeä looginen ja toimiva länsimainen moderni psykologia. Sellaista asiaa on lähes mahdotonta avata täydellisesti yhdellä lauseella. Jos kuitenkin yritän tiivistää Kehoälyn merkityksen yhteen lauseeseen, sanon, että Kehoäly on yhtä kuin hyvä mieli ja hyvä terveys. Kehoäly = hyvä mieli ja hyvä terveys.

Unto: Voisitko avata hiukan, millaisia ovat Kehoälyn harjoitukset? Jotain fyysistä? Vai onko se meditaatiota?

Tapio: Kehoälyn harjoituksista suuri osa on lempeää liikettä, mutta harjoituksista löytyy myös vielä rauhallisempia, enemmän paikallaan olevia harjoituksia, kuten maaten tehdyt rentoutusharjoitukset, stressin purkamiseen erikoistuneet harjoitukset, korostuneen lempeät Kehoälyn syvävenytykset, sekä tietysti Kehoälyn harjoitteluun kiinteästi liittyvä Terveysmeditaatio. Enin osa Kehoälyn harjoituksista sisältää kuitenkin lempeää liikettä. Kehoälyssä ajatellaan vahvasti, että liike on lääke, ja mm. sen liikkeen lempeys erottaa Kehoälyn tavallisesta liikunnasta.

Unto: Millaista liikettä Kehoälyn harjoittelu sisältää?

Tapio: Kehoälyn harjoittelussa liike on yleensä rauhallista ja ihmisen ergonomian ja fysiologian kannalta erityisen turvallista. Kehoälyssä ajatellaan, että liikkeen pitää olla pehmeää, rentoa ja lempeää, jotta se hoitaa ihmisen terveyttä kokonaisvaltaisesti. Mielen ja fyysisen terveyden kannalta on erittäin optimaalista tehdä tuollaista liikettä, eli juuri kuten Kehoälyn harjoittelussa tehdään, ja noudattaa tietysti samalla Kehoälyn Lempeää toimintatapaa. Kehoälyn harjoitusten lempeys ja turvallisuus erottaa Kehoälyn vahvasti tavallisesta liikunnasta ja urheilusta, ja samalla myös monista tavalliseen liikuntaan yleensä liittyvistä ns. yleisesti hyväksytyistä uskomuksista. Kehon tai mielen rääkkääminen on Kehoälylle vierasta.

Unto: Onko Kehoäly siis jonkin sortin fysioterapiaa? Tai psykoterapiaa?

Tapio: Kehoäly ei ole fysioterapiaa, eikä psykoterapiaa sellaisenaan. Kehoälyssä kuitenkin yhdistyy fysioterapeuttinen itsehoito ja psykoterapeuttinen kehotyö ihmisen oman luonnollisen elinvoiman tiedostamiseen ja vahvistamiseen. Voit visualisoida kolmion, jonka keskellä, kolmion sisällä, on Elävöittävä liikesarja, joka on tärkein Kehoälyn alkeiden harjoitus. Kolmion kolmeen kulmaan tulee jokaiseen yksi ominaisuus. Kulmissa on rentoutuminen, luonnollinen elinvoima ja hermoston vahvistaminen. Rentoutumista tehdään kahdella tavalla, eli aktiivisten rentousharjoitusten avulla sekä syvärentoutuksessa. Hermostoa vahvistetaan monilla siihen kehitetyillä täsmäharjoituksilla, esim. NSB Form ja Rebound Form ovat tällaisia Kehoälyn harjoituksia. Tuo mainitsemani kolmio ikään kuin kelluu Terveysmeditaation sisällä tai päällä.

Unto: Mitä tuo FreeFlow oikein tarkoittaa?

Ihmisen luonnollisen elinvoiman ymmärrystä ja vahvistamista opitaan täsmäharjoituksilla, joita kutsutaan nimellä FreeFlow™. Nämä harjoitukset liittyvät nykyaikaiseen länsimaiseen tieteeseen, neuropsykologiaan ja kehon sähkömagneettisuuteen. Englanniksi aiheeseen liittyy tieteellisiä käsitteitä kuten electromedicine, electromagnetism ja electropollution. Kunnollista suomenkielistä kirjallisuutta näistä asioista ei vielä käytännössä ole, mutta englanniksi tätä tieteen haaraa ovat popularisoineet esim. Robert O. Becker ja Gary Selden. Myös länsimainen lääketiede tulee omalta osaltaan kehittymään ja kehittyy jo sähköllä tehtyjen hoitojen ja diagnoosien suuntaan. Esimerkkinä tästä ovat pulssia mittaavat kellot ja muut tuon kaltaiset välineet.

FreeFlow™ harjoituksia tehdään pääosin seisten lempeän liikkeen avulla. Niitä on mukava tehdä esim. kauniilla säällä luonnossa. Näissä harjoituksissa oppii myös hyvin Kehoälyn tavan suhtautua ja tehdä hengitys kehon ehdoilla. Tämä on hyvä esimerkki, kuinka Kehoäly eroaa esim. joogasta tai pilateksesta. Kehoälyssä kunnioitetaan kehon omaa rytmiä, eikä hengitystä manipuloida, kuten esim. joogassa hyvin yleisesti tehdään. FreeFlown harjoituksia on toki myös muitakin kuin seisten tehtyjä. Itse esim. teen unen ja levon laatua parantavia FreeFlown harjoituksia käytännössä joka ilta sängyssä juuri ennen nukahtamista.

Unto: Voiko Kehoälyn harjoituksilla siis hoitaa unettomuutta?

Kyllä, Kehoäly on oiva väline esimerkiksi unettomuuden hoitoon. Siihen sopivat melko monet Kehoälyn harjoitukset. Parhaiten asiaa auttaa, kun saa neuvot ja konkreettisen opetuksen asiansa osaavalta Kehoälyn opettajalta. Aloittelijan kannattaa kokeilla vaikka Kehoälyn syvärentoutusta juuri ennen nukkumaan menoaan. Kehoälyn parissa on paljon uniongelmiin liittyviä tapauksia, jotka vahvasti ja konkreettisesti osoittavat, että Kehoälyn avulla voi parantaa myös nukkumisen laatua oleellisesti.

Itsekin käytän Kehoälyn harjoituksia nukkumisen ja unen laadun vahvistamiseksi, sillä nukkuminen ja riittävä lepo ovat terveyden kannalta erityisen tärkeitä. Monet ystävät ja perheeni ihmettelee usein kykyäni nukahtaa ja nukkua lähes missä vain, ja kykyäni herätä tarvittaessa vaikka keskellä yötä ja nukahtaa heti takaisin kun ns. heräämistä vaatinut tilanne on ohi. Asia on oikeastaan perheemme sisäinen vitsi, koska Kehoälyn harjoittelu on kehittänyt minulle tällaisen monien mielestä hiukan epänormaalin taidon.

Unto: Onko tuo Terveysmeditaatio osa Kehoälyn harjoittelua?

Kyllä. Kehoälyyn kuuluu kiinteästi myös Terveysmeditaatio, joka pohjautuu nykyaikaiseen länsimaiseen psykologiaan. Eniten psykologian vaikutteita on Viktor Franklin ja positiivisen psykologian suuntauksista. Terveysmeditaatio on korostuneen tervehenkistä, loogista ja rationaalista toimintaa, jossa ihmisen tunteita ja ydintarpeita ymmärretään ja arvostetaan. Taustalla tässä on esim. Kehoälyn toimintatapa, jonka mukaan toimivuus on totuuden mittari. Terveysmeditaatiota tehdään alussa yleensä tuolilla istuen. Edistyneemmät harjoittelijat tekevät Terveysmeditaatiota myös muun Kehoälyn harjoittelun kanssa yhtä aikaa ja ne kytkeytyvät toisiinsa silloin saumattomasti.

Unto: Tuleeko Kehoäly harjoittelussa hiki tai onko se raskasta?

Tapio: Suurin osa Kehoälyn harjoituksista noudattaa erittäin tarkasti Lempeän harjoittelun toimintatapaa. Yleensä silloin ei tule erityisesti hiki. Ja esimerkiksi Terveysmeditaatiossa tai FreeFlown harjoittelussa ei tule hiki lähes koskaan. Kehoälyssä on runsaasti järkeviä, tehokkaita ja lempeitä harjoituksia. Joskus voi tulla toki hikikin, mutta ei samalla tavalla kuin urheillessa vaan miellyttävämmin. Toki esimerkiksi Vital Walk kävelyharjoittelussa tulee tai pitäisi tulla hiki. Siinä käydään tekemässä ripeämpivauhtinen kävelylenkki, jonka aikana kävelijä tekee joukon hermostoa vahvistavia ja rentouttavia Kehoälyn harjoituksia. Vital walk on erinomainen harjoittelumuoto ja sillä on huomattavasti vahvemmat positiiviset terveysvaikutukset kuin tavallisella kävelyllä. Kannattaa muistaa, että tavallinen kävelykin on jo melkoisen terveellistä, ainakin liikuntalääketieteen mukaan.

Unto: Mitä välineitä pitää ostaa, jotta voi harjoitella?

Tapio: Kehoälyn harjoituksia voi tehdä ihan normaaleissa arkivaatteissa. Työpaikalla, kun teet taukojumpaksi Kehoälyä, niin otat pikkutakin pois päältä ja helläät krakaa, niin kyllä se siitä. Ohjatuissa Kehoälyn harjoituksissa usein ihmiset kuitenkin laittavat esimerkiksi verkkarit jalkaan. Sisätiloissa käytetään toisinaan makuualustaa. Jaloissa on yleensä Suomen oloissa villasukat, mutta toki kesähelteellä paljainkin jaloin voi olla. Itse käytän usein japanilaisia varvassukkia. Ulkona treenataan yleensä kengät jalassa. Monet tekevät Kehoälyn harjoituksia kotonaan ja pukevat silloin tietysti päälleen ihan mitä haluavat. Vastaus kysymykseesi taitaa siis olla, että sinun ei tarvitse ostaa oikeastaan mitään hilavitkuttimia tai muotitrikoita tehdäksesi Kehoälyn harjoituksia. Ja treenipaikaksi kelpaa oma koti tai työpaikan joku tila, jossa mahdut pyörähtämään ympäri kädet levitettynä. Tässäkin mielessä Kehoäly on erittäin ekologista ja fiksua puuhaa. Itse treenaan hyvällä ilmalla ja etenkin kesällä paljon luonnossa. Kun menen kuntosalille, teen usein aluksi noin tunnin Kehoälyn harjoituksia ja sitten perään noin tunnin punttitreenin. Tällä tavalla voimaharjoittelukin on paljon järkevämpää, kun Kehoälyn harjoitukset ensin tasapainottavat ja lämmittelevät kehon parhaalla mahdollisella tavalla.

Unto: Miksi ihmiset harjoittelevat Kehoälyä? Mitä siitä saa tai mitä siitä seuraa?

Tapio: Taas erinomainen kysymys. Olen yli 30 vuotta kerännyt palautetta ja konkreettisia tuloksia Kehoälyn harjoittelusta. Sieltä löytyy monia melko yllättäviäkin tuloksia, joista voidaan päätellä, että ainakin niissä tapauksissa Kehoäly on toiminut erinomaisesti harjoittelijoiden terveyden kannalta. Näiden palautteiden avulla tiedetään myös, että fyysisen terveyden lisäksi Kehoälyn harjoittelu parantaa oleellisesti mielenterveyttä. Yleensä ja eniten ihmiset varmaankin kuitenkin tekevät Kehoälyn harjoituksia parantaakseen elämänlaatuaan ja vapautuakseen stressistä.

Unto: Voisitko kertoa muutaman tuollaisen yllättävän tuloksen, joita Kehoälyn harjoittelun avulla on saatu? Olen kuullut huhuja, että Kehoälyn harjoittelu todella toimii monella tapaa.

Tapio: No toki. Yritän kertoa nämä lyhyesti. Nämä ovat todennettuja juttuja, mutta hiukan stydejä lehteen laitettavaksi. Ihmisten nimiä en mainitse yksityisyyden suojaan vedoten. Joka tapauksessa kerron, kun kerran kysyt. Oleellista on kuitenkin, että tavallisimmin Kehoäly lisää elämänlaatua ja terveyttä sillä tavalla mukavan sujuvasti. Aamulla ei enää kolota niin pahasti ja illalla ei enää harmita niin paljon. Kehoälyn säännöllisen harjoittelun avulla stressi vähenee oleellisesti.

Kävin nyt koronan aikaan antamassa Kehoäly yksityistunteja yhdelle eläkeläiselle. Hän kärsii korkeasta verenpaineesta ja mittaa sitä konkreettisesti koko ajan sellaisen kalliin älykellon avulla. Kun teimme Kehoälyn alkeisharjoituksia, hänen verenpaine laski nopeasti normaaliksi, eli hänen mielestä niin paljon eli niin alas, että hän alkoi epäillä, että hienossa hifikellossa on vikaa. Vasta kun sama tapahtui useamman kerran, hän alkoi uskoa, että verenpaineen tasapainottuminen johtui Kehoälyn harjoituksista. Siitä lähti kyllä ns. hyvät kellot soimaan, sillä nainen kertoi ”ihmeestä” toki eteenkinpäin. Kielsin kuitenkin häntä jättämästä verenpainelääkitystä pois, sillä ne asiat pitää sopia lääkärin kanssa. Todellisuudessa Kehoälyn harjoittelu toimii kunnolla ja pysyvämmin vasta, kun alkaa tehdä harjoituksia säännöllisesti. Jos ihmisellä on vakava terveysongelma tai sairaus Kehoälyä pitää tehdä mieluiten päivittäin.

Sitten on näitä vahvempia tapauksia. Yksi keski-ikäinen nainen oli syönyt seitsemän vuotta vahvaa masennuslääkitystä traumaan, menetettyään lapsensa onnettomuudessa. Hänellä oli onnettomuudessa lakanneet tuntohermot toimimasta toisesta jalasta koko jalan matkalta ja hänellä oli todella iso kyhmy niskassa, eikä oikeastaan ulkonäkömielessä kaulaa ollenkaan. Neurolääkärien lausunnon mukaan jalkaan ei tuntoa enää takaisin tule. Noin puolen vuoden säännöllisen Kehoälyn harjoittelun jälkeen hänen psykiatri lopetti hänen mielialalääkityksen, koska hän oli niin hyvin toipunut siltä osin. Jo neljän kuukauden harjoittelun jälkeen naisen jalkaan oli palautunut tunto ja niskassa ollut kyhmy oli käytännössä kadonnut. Nainen alkoi käyttää kaulakoruja, koska oli vertauskuvallisesti ilmaisten ”löytänyt kaulansa takaisin”.

Tapio jatkaa: Eräs eläkeikäinen joogaopettaja ja rentoutusterapeutti, joka sitten siirtyi pääosin Kehoälyn harjoitteluun, kertoi kerran innoissaan, että lajin vaihdon syy oli konkreettisissa terveyshyödyissä. Hänen monen viikon ummetus oli heti Kehoälyn harjoittelun aloitettuaan parantunut hyvin nopeasti Kehoälyn harjoittelun avulla. Rehellisen vertailun vuoksi todettakoon, että edes jooga ei ollut häntä ummetukseen auttanut. Tapaus osoittaa, kuinka suurta iloa toimiva suoli voi tuottaa. (Tapio nauraa iloisesti ääneen).

Hauska anekdootti on erään naisen varpaat. Kun hän aloitti säännöllisen Kehoälyn harjoittelun, hänellä oli harmaa kalpea iho ja pernaan liittyvä erittäin vakava sairaus. Autoin häntä toipumaan tuosta sairaudesta, johon hän oli jo ehtinyt saada fataalin diagnoosin. Länsimaisen lääketieteen hoidot onnistuivat erinomaisesti ja osasyy toipumiseen saattoi olla naisen tekemissä Kehoälyn harjoituksissa. Mutta ne varpaat. Kun hän aloitti Kehoälyn harjoittelun, hänen kaikkien varpaiden kynnet olivat aivan rikki, erittäin pahan näköiset. Kuin ihmeen kaupalla hänen varpaiden ulkonäkö muuttui normaaliksi ja hänen kyntensä paranivat täysin. Tähän muutokseen ei länsimainen ns. normaali lääketiede osallistunut mitenkään ja jopa lääkäri silloin sanoi, että uskoo syyn olleen ”jossakin muualla”.

Tapio jatkaa: Kerran keski-ikäinen mies antoi palautteen, että hän oli laihtunut seitsemän kiloa neljän kuukauden säännöllisen Kehoälyn harjoittelun ansiosta. Hän väitti, ettei ollut tehnyt muita oleellisia muutoksia elämässään, mutta epäilen kyllä, että Kehoälyn harjoittelu oli motivoinut häntä korjaamaan muutenkin elämäntapojaan. Sitä mies ei kuitenkaan minulle tunnustanut. Terveellinen tai sanotaanko normaali laihtuminen, ilman tietoista laihdutusta, on melko yleinen juttu Kehoälyn säännöllisen harjoittelun aikana.

Eräs vanhempi Rivieralla asuva nainen paransi koko jalan pituisen suonikohjun kahden kuukauden säännöllisellä Kehoälyn harjoittelulla. Hänen lääkärinsä ei meinannut ensin uskoa asiaa, sillä naiselle oli jo varattu leikkausaika suonikohjujen poistoon. Nainen oli matkustanut Ranskasta Suomeen minun ryhmään Kehoälyä opiskelemaan. Annoin hänelle toki silloin myös yksityistunteja.

Tapio Sippoin jatkaa: Ehkä vahvin esimerkki on Armi Hammarbergin tapaus. Armi on antanut minulle luvan käyttää nimeään, mutta noissa muissa tapauksissa jätän henkilöiden nimet kertomatta. Armin tytär Tuula oli opiskellut Kehoälyn ohjaajaksi. Kun tämä tilanne tapahtui, Armi oli 87 vuotta ja Tuula jotain 60+ vuotta. Armi loukkasi selkänsä. En muista enää tarkasti miten selkä meni, oliko se kaatuminen tai jotain muuta, mutta joka tapauksessa Armi joutui vuoteen omaksi, ei kyennyt kävelemään, eikä edes nouseman ylös sängystä. Usean lääkärin ja fysioterapeutin todettua tilanne ns. mahdottomaksi, ainoaksi vaihtoehdoksi lääkäreiden mielestä jäi motoroitu peti ja pyörätuoli. Sanoivat että muuta ei voi tehdä ja ettei Armi tule enää kävelemään koskaan.

Onneksi Armin tytär Tuula osasi Kehoälyn juttuja. Kävin säännöllisesti Armin luona ja opastin Tuulaa, kuinka tilanteessa pitää toimia. Aluksi Tuula auttoi äitiään tekemään Kehoälyn harjoituksia sängyssä. Lopputulema on erittäin vakuuttava. Kesti vain kaksi viikkoa, kun Armi oli jalkeilla, kohtuullisen tukevasti seisten tekemässä Kehoälyn harjoituksia. Alle kolmessa viikossa Armi jo käveli kuin reipas 87-vuotias tyttönen. Armin kävelykyky palautui ja hän eli 92 vuotiaaksi. Myös hänen päänsä toimi hienosti melkein loppuun asti. Hän sai siis noin 4-5 vuotta aktiivista ja laadukasta elinikää lisää Kehoälyn harjoittelun ansiosta.

Unto: Siinäpäs oli juttuja. Kai Kehoälyn harjoittelusta löytyy myös tapauksia, kun se ei ole toiminut niin hyvin? Olen kuullut, että esim. joogassa ihmiset ovat rikkoneet itseään, polvia ja selkää jne. Vaikka Kehoäly on länsimaista touhua, niin kai joogalla ja Kehoälyllä on tällainen samankaltaisuus?

Tapio: Olet Unto oikeassa ja väärässä. Väärässä olet vaarallisuudessa. Joogaavien puolesta en osaa vastata, miksi joogassa ihmiset toisinaan vahingoittuvat. Vuosien saatossa olen toki hoitanut joogassa itseään loukanneita, joten tiedät, että tätä tapahtuu. Kehoäly ja jooga ovat kyllä vahvasti erilaisia juttuja, eroa on todella paljon. Kehoälyn harjoittelu on aina turvallista, sillä sellainen harjoittelu, jossa ihminen vahingoittaa itseään, on aina Kehoälyn kenties tärkeimmän harjoitustavan vastaista, eli viittaan tässä Kehoälyn lempeään harjoitteluasenteeseen.

Kehoälyssä ei myöskään tehdä ääriasentoihin menevää tai muuten kivuliaita venytyksiä, kuten joogassa toisinaan tapahtuu. Olen henkilökohtaisesti ollut useammankin kerran joogaharjoituksessa, joissa ohjaaja on kehottanut kestämään kivun ja keskittymään hengitykseen. Absurdeja tilanteita nuo tuollaiset. Kehoälyssä on Lempeän harjoittelun toimintatapa. Oikeastaan Kehoäly tunnetaan melko hyvin juuri tuosta mukavasta harjoitustavastaan. Jos joku loukkaa itseään tässä mielessä, voidaan heti todeta, ettei hän ole tehnyt oikeasti Kehoälyä, vaan on jättänyt noudattamasta harjoittelutapoja, ja tehnyt sen sijaan todennäköisesti jotain ulkokultaista jumppaa tai muuta terveyden kannalta kyseenalaista.

Olet myös Unto osin oikeassa. Jos ihminen ei tee Kehoälyn harjoituksia tarpeeksi säännöllisesti, niin eivät ne kovin hyvin toimi. Asiaa voi verrata vaikka lenkkeilyyn tai punttisaliin. Jos et treenaa, niin ei kunto kehity tai lihakset kasva. Kehoälyssä on sama juttu. Jos käy vain Kehoälyn peruskurssin, eikä käytä oppimaansa, eli ei treenaa Kehoälyä, niin tuskin näitä edellä mainittuja hienoja terveystuloksia tapahtuu, sillä kyse on säännöllisestä lempeästä Kehoälyn harjoittelusta ja samalla Kehoälyn toimintatapojen, harjoitustapojen omaksumisesta. Kehoälyn psykologia ja siitä kumpuava tervehenkinen asenne liittyy oleellisesti Kehoälyn käytännön harjoitteluun ja siitä saatuihin positiivisiin terveysvaikutuksiin.

Unto: Monia alkaa nyt varmastikin Kehoäly kiinnostaa. Olet opettanut Kehoälyn harjoituksia jo yli 30 vuotta. Onko olemassa jotakin materiaalia, josta Kehoälyyn voi tutustua?

Tapio: Joo, toki. Olen kirjoittanut kolme Kehoälyyn liittyvää tietokirjaa. Yksi kirja kertoo Elävöittävästä liikesarjasta, joka on tärkein Kehoälyn alkeisharjoitus. Toisessa kirjassa, nimeltä Kehoälyn Salaisuudet, opetan Kehoälyyn liittyvät harjoittelutavat ja muuta oleellisesti tärkeää. Terveysmeditaatio on osa Kehoälyn harjoittelua. Terveysmeditaatiosta olen kirjoittanut yhden kirjan, jossa opetetaan erittäin selkeästi ja tarkasti Terveysmeditaation alkeis- ja perusasioita. Tämän kirjan avulla voi itsenäisesti oppia Terveysmeditaation taidon. Kirjan nimi on ytimekkäästi Terveysmeditaation harjoitus- ja tietokirja. Helpoin tapa kuitenkin tulevaisuudessa oppia Kehoälyä on hankkiutua pitämilleni Kehoälyn kursseille tai opiskella Kehoälyä julkaisemieni opetus- ja luentovideoiden kautta.

Unto: Haluaisitko kertoa joitakin hauskoja tarinoita ulkomailta opetusmatkoiltasi?

Tapio: Oikein mielelläni. Tykkään kertoa kotona lapsilleni tositarinoita matkoiltani, kun on tapahtunut niin hauskoja juttuja niin monesti. Kaipa sitä tässä lehdessäkin voi niitä vähän kertoa. Eräs juttu on se, että on hienoa opettaa jossain upeassa luontopaikassa. Esimerkiksi Egyptissä treenasimme usein upealla hiekkarannalla. Portugalissa eräs muistamisen arvoinen tapaus oli, kun menimme sakeaan bambumetsään treenaamaan. Luulisi, että sellaisen kokemuksen saisi lähinnä Aasiassa, mutta minulla bambumetsän hurmos osuu kyllä Portugaliin.

Ehkä kaikkein mykistävin Kehoälyn treenipaikka, missä olen ollut, on aivan Länsi-Sloveniassa sijaitseva pikkukaupunki nimeltä Tolmin. Siellä on kaupungin kupeessa upea virta ja uimaranta, jossa todellisella kesähelteelläkin on veden lämpötila noin viisi astetta. Ja erityisesti pienen matkan päässä kaupungista sijaitseva Tolminin rotko on eräs upeimmista luonnonpaikoista maailmassa. Siellä on hieno tehdä Kehoälyn harjoituksia.

Unto: Olisiko sinulla kertoa opetusmatkoilta tarinoita, joissa on suoraan ihmisiä mukana?

Tapio: Kyllä niitäkin on, mutta kun niiden kertominen menee helposti hiukan leveilyksi. Joo, Thaimaassa opiskelin Lanna-kansan versiota thaihieronnasta. Opettajani, jo suhteellisen vanha mestari sairasti diabetesta. Opetin hänelle kuinka hoitaa diabetesta mm. Kehoälyn harjoitusten avulla. Mestari oli saamastaan opista hyvin kiitollinen ja olen edelleen erittäin tervetullut hänen perheensä luo.

Japanista olisi kerrottavana vaikka kuinka monta tarinaa. Sanon vain lyhyesti, että on upeaa, kun tiedän, että eräskin hieno ihminen ja taitava tanssin opettaja käyttää arvostetussa tanssikoulussaan Kehoälyn harjoituksia osana opetusohjelmaa ja samalla tekee Kehoälyä omaa terveyttään hoitaakseen. Japanilaiseen korrektiin ja suomalaisittain ajatellen äärimmäisen nöyrään ja kohteliaaseen tapaan hän kysyi luvan saada opettaa kehittämiäni asioita tanssikoulullaan. Annoin hänelle vapaa kädet opetusasioiden suhteen, koska hän on niin fiksu ja jalat maassa -tyyppinen, rehellinen ihminen.

Olen myös matkustellut ympäri Japania eri hoitolajien mestareiden luona. Voidaan puhua etnomedisiinasta. Tuo kokemus oli erittäin antoisa ja avartava. Yksi mestari aina lähetti minut eteenpäin seuraavan mestarin luo. Homma toimi siis vahvasti luottamuksen, henkilökohtaisten suhteiden ja suosittelujen kautta. Opin itse paljon, ja samalla opetin myös näille mestareille Kehoälyn juttuja. Japanilaiset henkiset ihmiset osaavat olla aidosti kiitollisia saamastaan hyvästä. Sellainen jättää positiivisen jäljen kenen tahansa sieluun.

Koska olen opettanut niin avoimesti Kehoälyn taitoja monille itämaisille mestareille, olen saanut heiltä lähes aina vastalahjana itse oppia asioita, joita he eivät normaalisti suostu länsimaisille tai edes omilleen paikallisille ns. tavallisille ihmisilleen opettamaan. Olen kiitollinen saamistani opeista. Näistä mestareista monen kanssa minulla on molemmin suuntainen kiitollisuuden tunne ja luottamuksellinen suhde, jonka kautta rakentuu sellaista ystävyyttä, että sen laatua on vaikea kuvata. Toki sellainen syvällisempi ymmärrys on auttanut minua kehittämään omaa Kehoälyn opettamistaitoani.

Olen länsimainen ihminen, joka elää Suomessa. Minulle on tärkeää tehdä ja opettaa asioita niin, että ne ovat länsimaisen ihmisen psyykkeelle sopivia. Kehoälyssä suurin osa harjoituksista on täysin minun kehittämiä, mutta siellä on ripaus itämaisesta suunnasta opittua. On esim. länsimaista meridiaanivenyttelyä, joka pohjautuu kiinalaiseen lääketieteeseen, dao-in -harjoitteluun ja Masunaga-shiatsuun. Kehoälyn harjoitusten kehitystyö on haastavaa ja vaatii syvällistä pedagogista, didaktista ja psykologista taitoa. Tällöin on tärkeää tietää mitä tekee, eli tässä tapauksessa riisua itämaiset uskomusjärjestelmälliset hötöt pois kaikesta siitä mitä olen siellä oppinut. Kun sen hötön osaa riisua, löytää alta paljon hyvää ja viisasta.

Suomalaisen on järjetöntä yrittää muuttua japanilaiseksi, kiinalaiseksi tai vaikkapa intialaiseksi. Sellainen touhu menee aina pieleen. Länsimainen ja itämainen ihminen ovat suurelta osin esimerkiksi sosiokulttuurisesti kovin erilaisia, mutta pohjimmaiset hyvät ydintarpeet ovat kaikkialla samoja. Sen vuoksi suomalaiselle sopii terveyden kannalta parhaiten suomalainen ymmärrys. Kehoäly on selkeän länsimaista ja se on Kehoälyn eräs iso vahvuus tässä modernin ajan globaalissa terveyskentässä.

Unto: Jos haluaisin saada lisää tietoa Kehoälystä, niin mistä niitä videoita kannattaa etsiä?

Tapio: Annan Uutislähteelle yhden hyvän videon tämän haastattelun yhteyteen julkaistavaksi. Sillä videolla kerron mitä Kehoäly on. Youtubessa, kun kirjoittaa hakupalkkiin selvästi suomeksi Kehoäly, niin löytyy muutama suhteellisen lyhyt luentovideo. Kirjoitan myös muutamaa terveyteen liittyvää blogia, joissa on opetus- ja luentovideoita mukana. Yksi tällainen blogi on http://kehoeetikko.blogspot.com/ ja toinen on https://terveysmeditaatio.blogspot.com/. Kolmas ja samalla tuorein blogi on https://sippoin.blogspot.com/. Minulla on käytössä email postituslista niille ihmisille, joita kiinnostaa Kehoäly ja esim. Kehoälyn opetusvideot. Listalle pääsee kun laittaa minulle sähköpostia osoitteeseen kehoeetikko ät gmail.com.

Kehoälyn luento ja harjoitusvideo:

https://www.youtube.com/watch?v=61udNQZ_z7w

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy