Puhdasta energiaa maan alta

QHeatin teknologiajohtaja Rami Niemi kertoo, että keskisyvät geotermiset lämpökaivot tuottavat lämmitysenergiaa kymmeniä kertoja enemmän perinteisiin lämpökaivoihin verrattuna.

19.04.2023

Espoon Finnoossa lämmitetään kokonaisia kerrostaloja täysin päästöttömästi QHeatin geotermisten lämpökaivojen tuottaman energian avulla.

Geoterminen energia on melkein liian hyvää ollakseen totta: syvältä maankuoresta kumpuava lämpöenergia on päästötöntä, ehtymätöntä ja käytössä edullista. Yhä useammassa kiinteistössä maalämmölle riittäisi tilaajia – haasteena on ollut se, että tiiviisti rakennetuilla alueilla tonttimaata ei ole riittävästi saatavilla.   

– Perinteiset maalämpökaivot ulottuvat tyypillisesti noin 300 metrin syvyyteen. Tältä syvyydeltä yksittäisestä kaivosta saadaan lämmitysenergiaa lähinnä pienkohteisiin, ja useamman kaivon rakentamisessa tulevat tontin rajat vastaan, sanoo keskisyviin geotermisiin lämpökaivoihin erikoistuneen QHeatin teknologiajohtaja Rami Niemi.

QHeatin keskisyvät geotermiset maalämpökaivot ratkaisevat tämän haasteen. QHeatin kaivot ulottuvat jopa puoleentoista kilometriin. Tässä syvyydessä maankuoren lämpötila on jo noin 30 celsiusastetta. Korkean lämpötilan sekä patentoidun, koaksiaaliseen virtaukseen perustuvan lämpökaivoteknologian ansiosta QHeatin maalämpökaivojen energiantuotto vastaa kymmeniä perinteisiä maalämpökaivoja.

– Ratkaisumme mahdollistaa geotermisen energian tehokkaan hyödyntämisen tiiviisti rakennetuilla alueilla ja suurineliöisissä kohteissa, Niemi kertoo.

Tonttineliöt tehokäyttöön

Yksi QHeatin ainutlaatuista lämpökaivoteknologiaa hyödyntävistä kohteista sijaitsee Espoon Finnoossa, jossa otettiin käyttöön QHeatin rakentama geoterminen aluelämpövoimala. Voimalan sydämen muodostaa kolme keskisyvää geotermistä lämpökaivoa, joiden yhteenlaskettu energiantuotto on 1 940 megawattituntia vuodessa. Tällä energialla lämmitetään yhteensä 14 000 kerrosneliötä ja noin 250 asuntoa kuudessa Avaran ja TA-Asuntojen kerrostalossa.

– Tonttimaan käytön kannalta ratkaisu on erittäin ekonominen. Maan pinnalla lämpökaivojen kannet ovat perhepizzan kokoisia. Tämän lisäksi Peijinkadun tontilla on 40 neliömetrin kokoinen lämpöpumppurakennus, jonka kautta kaivoista saatava, maankuoressa lämmitetty vesi ohjataan asuintaloihin.

Geoterminen energia on itsessään ilmastoneutraalia, eikä tuota kasvihuonekaasupäästöjä. Kun Finnoon kohteissa käytetään lämmönjakelun energianlähteenä uusiutuvaa sähköä, joten lämmitysratkaisu on kokonaisuudessaan päästötön. Lämmönjakelulaitoksessa toimivan lämpöpumpun lämpökerroin eli COP on 4,5–5, mikä tarkoittaa, että jokainen pumpun käyttämä kilowattitunti tuottaa jopa viisi kilowattituntia lämmitysenergiaa.

– Geotermisen energian tehokkaan hyödyntämisen ansiosta Peijinkadulta löytyy rakennus, jonka energiatehokkuusluku on Suomen toiseksi alhaisin, Niemi paljastaa.

Päästöttömät kiinteistöt ovat jatkossakin arvokkaita

Niemi muistuttaa myös, että energiatehokkuus ja vähäpäästöisyys paitsi kaventavat kiinteistöjen energiakustannuksia myös nostavat kiinteistöjen arvoa ja tekevät niiden rahoituksesta edullisempaa.

– EU-taksonomia vaikuttaa yhä enemmän rahoituksen hinnoitteluun: mitä vähäpäästöisempi rahoitettava kohde, sitä helpompaa on saada edulliset ehdot rahoitukselle, Niemi valaisee.

Keskisyvät lämpökaivot tarjoavat loistavan mahdollisuuden ottaa huomioon lähitulevaisuuden ilmastotavoitteet ja samalla hyötyä niistä. Päästötön ja energiaomavarainen kiinteistö on mitä todennäköisimmin arvokohde myös tulevaisuudessa.

Content House

Teksti ja kuva: QUANTITATIVE HEAT

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy