25.3.2023, Green Industry Park Oy
Kehitysyhtiö Green Industry Parkin idea “Sustainable carbon sinks of Finland” palkittiin keskiviikkona 22.3. Vaasan kansainvälisen EnergyWeek -tapahtuman ”Energy and Innovation Awards” -kilpailun voittajana. Palkinto myönnettiin energiateknologian kategoriassa kilpailun juryn valitsemana. Yleisön suosikkina palkittiin helsinkiläinen IoT-softayritys CloEE.
Turun seudulla toimiva Green Industry Park Oy osallistui Energy and Innovation Award -kisaan idealla bisnesmallista ja arvoketjusta, jossa esimerkiksi paikallista järviruokoa ja maatalouden sivuvirtoja pystyttäisiin hyödyntämään hiilinieluna, sekä matalan ja korkean jalostusasteen tuotteissa. Kilpailuideassa kehitettiin uuden teollisuudenalan arvoketjua sekä teknologioita, kuten korjuu-, jalostus-, ja lopputuotteen valmistusteknologiaa. Näillä kaikilla on kansainväliset markkinat ja potentiaalia synnyttää Suomeen uutta kilpailukykyistä liiketoimintaa ja työpaikkoja. Lopputuotteina syntyisi esimerkiksi biokaasua, biohiiltä sekä biopohjaisia raaka-aineita tekstiili-, auto- ja akkuteollisuudelle.
”Voittoisa ratkaisuideamme on erinomainen esimerkki siitä, miten paikallisesti jo kehitetyt uudet teknologiat (mm. QPowerin mikrobiteknologia savukaasujen hyödyntämiseen sekä CH-Bioforcen fraktiointiteknologia) ja ekosysteemit vaikuttavat laajasti ja positiivisesti niin ympäröivään yhteiskuntaan, elinkeinoelämään kuin luonnon monimuotoisuuteen. Esimerkiksi aggressiivisesti levinnyt järviruoko valtaa alaa rannikkoseuduiltamme aiheuttaen monenlaisia ongelmia, joten miksi emme hyödyntäisi sen potentiaalia biomassana innovatiivisesti?” kertoo idean arvoketjusta ja sen bisneslogiikasta luonut liiketoiminnan kehityspäällikkö DI Timo Suutarla. ”Paikallisella tasolla myös ilmastovaikutusten todentaminen ja tulosten mittaaminen on läpinäkyvää koko arvoketjun osalta ja sen positiiviset vaikutukset myös Saaristomeren tilan parantamiseen olisivat selvästi havaittavissa”, lisää Suutarla.
Luotu innovatiivinen bisnesmalli ja siihen liittyvät uudet teknologiat auttavat niin kaupunkeja ja yhdyskuntia kuin yrityksiäkin pääsemään ilmastotavoitteisiinsa ja toimintamalli on siten skaalattavissa myös kansainvälisille markkinoille. ”Tämän tyyppisille ekosysteemiratkaisuille, joissa uusia raaka-ainevaihtoehtoja tuodaan teollisuuden raaka-ainevalikoimaan, on huutava tarve, koska nykyisin käytössä olevat raaka-aineet ovat jo täydessä käytössä. Samalla tuetaan hiilensidontaa ja tehdään arvokasta ilmastonmuutosta hidastavaa työtä”, toteaa Green Industry Parkin toimitusjohtaja, D.Sc. Linda Fröberg-Niemi.
”Kuvattu kiertotalouden mukainen bisnesmalli vahvistaa luonnon biodiversiteettiä ja tuottaa kestäviä lopputuotteita meidän kaikkien jokapäiväiseen elämään. Esimerkiksi biohiilen käyttäminen hiilinieluna ja maanparannusaineena estää osaltaan ravinteiden valumista mereen. Tällainen malli toimii myös maailmanlaajuisena referenssinä taloudellisesti kannattavista toimenpiteistä ja arvoketjuista, joita voimme luoda paikallisesti hiilineutraalisuustavoitteita sekä virkeää seudullista elinkeinoelämää tukemaan. Teknologia ja osaaminen meiltä jo löytyy, nyt on kysymys vain tahdosta panostaa ja ryhtyä toimeen”, painottaa Suutarla.
Green Industry Park Oy on Turun seudulla toimiva seudullinen kehitysyhtiö, joka hankekaudellaan 2021-2023 on palvellut jo yli 120 asiakasyritystä bio- ja kiertotalouden sekä uusiutuvan energian sektorilla. Käydyistä ekosysteemi- ja sijoittautumisneuvotteluista kaksi on edennyt alustavaan tonttivarausvaiheeseen sekä investointipäätökseen seudulle.