Työeläkevakuuttajat Telan Salaisuuksien jäljillä -videosarjan uudessa jaksossa työmarkkinakonkari Lasse Laatunen sanoo, että hallituksen giljotiini uhkaa murentaa pienen kansantalouden elinehdon: yhteiskunnallisen luottamuksen. Samalla eläkepolitiikassa on tapahtumassa hiljainen vallankaappaus.
Telan yhteiskuntasuhdevaikuttamisen päällikkö Janne Pelkosen haastattelussa Lasse Laatunen sanoo, että Petteri Orpon hallitus on käyttämässä ”poliittista korttia” väärissä asioissa. Laatusen mukaan hallitusohjelman keskeinen virhe on työmarkkinapoliittisesti herkkiin asiakohtiin kirjattu tarkka lopputulos.
– Tavallaan giljotiini. Se on erittäin huono tapa neuvotella. Toiselta osapuolelta voi hävitä neuvotteluintressi. Yhteistyö pitää hakea luottamuksen kautta, eikä tällaisilla salaperäisillä kirjauksilla, jotka hävittävät luottamuksen heti alkuunsa, Lasse Laatunen sanoo.
Hallitusohjelmassa sanotaan myös, että yksityistä työeläkesektoria pitää sopeuttaa yli sen oman tarpeen – muun julkisen talouden hyväksi. Tähän hallitus on kirjannut myös keinon, niin sanotun sääntöpohjaisen vakautusjärjestelmän. Lisäksi hallitus aikoo tehdä eläkeuudistuksen itse, jos työmarkkinajärjestöt eivät saa sovittua asiasta reilussa vuodessa. Onko käynnissä peräti eläkepolitiikan vallankaappaus, Telan Janne Pelkonen kysyy Salaisuuksien jäljillä -sarjan videohaastattelussa.
– Tässä näkyy valtiovarainministeriön halu ottaa ote työeläkejärjestelmästä. Valtiovarainministeriö yritti sitä jo 1990-luvulla. Mutta se on myös ministeriön näkökulmasta paha virhe, Lasse Laatunen vastaa.
Jakso on katsottavissa alla ja Telan YouTube-kanavalla.
Laatunen muistuttaa, että myös työeläkejärjestelmän intressissä on vahva ja hyvin toimiva valtiontalous. Ja toisin päin: valtion ja kansantalouden intressissä on hyvin toimiva työeläkejärjestelmä.
– Mutta päätöksentekoja ei pidä sotkea ristiin keskenään. Neljän vuoden sykli työeläkepolitiikassa on aivan liian lyhyt. Ei järjestelmää kovin hyvin tarvitse tuntea sen ymmärtääkseen. Pienessä kansantaloudessa pitää pystyä luottamuksellisen yhteistyöhön yli intressirajojen.
Laatusen mukaan työeläkeuudistus sinänsä on kehitysennusteiden valossa välttämätön. Mutta valtiovarainministeriö ei kuulu eläkepolitiikassa kuskin paikalle, vaan uudistus on maksajiensa edustajien eli työmarkkinajärjestöjen velvollisuus.
– Yksityinen työeläkevakuutus on yksityinen vakuutus. Ei se ole valtiontaloutta eikä mitään muutakaan julkista taloutta, sanoo Laatunen, joka oli työurastaan työnantajakeskusliittojen johtotehtävissä yli 30 vuotta.
Onko auringon alla jotain uutta?
Valtiovarainministeriö ja hallitukset ovat aiemminkin odottaneet työeläkejärjestelmältä vaikutusta julkiseen talouteen. Onko hallitusohjelmassa mitään uutta? Laatusen mukaan ehdottomasti on.
– Edellisen vuonna 2014 aloitetun eläkeuudistuksen tavoitteet järjestöt sopivat yhdessä hallituksen kanssa, mutta Jyrki Kataisen hallitus ei puuttunut työmarkkinaosapuolten neuvotteluihin, Laatunen sanoo.
Laatunen muistuttaa, että poliittisten neuvottelujen tulokset esimerkiksi sosiaaliturvan ja terveydenhuollon uudistamisesta ovat olleet melkoista tarpomista. Sen sijaan työeläkejärjestelmää on onnistuttu uudistamaan hyvin tuloksin.
– Ei ole vaikea sanoa, kumpi neuvotteluprosessi toimii paremmin, Laatunen sanoo.
Hänen mukaansa nykyinen hallituspohja luo työnantajille ja yrittäjille suuren kiusauksen käyttää poliittista korttia.
– Nyt pitäisi käyttää järkeä ja lähteä rakentamaan luottamusta ammattiyhdistysliikkeeseen. Syksyn kuluessa on muissa työmarkkinakysymyksissä tulossa jo hallituksen ja ammattiyhdistysliikkeen yhteenotto. Sen jälkeen eläkepolitiikan neuvottelut ovat entistä vaikeammassa jamassa.