Teollisuusliitolta täydellistä välinpitämättömyyttä

31.1.2023 Kemianteollisuus ry

Tilanteessa, jossa sovittelussa on edetty etanan vauhtia, Teollisuusliitto ilmoittaa jälleen uusista työtaistelutoimista kemianteollisuuteen. Uudet ilmoitukset lakonuhista on annettu tänään klo 13, kun kemianteollisuuden sovittelua oli sovittu jatkettavan tänään klo 14. Menettely lähinnä hämmentää ja tyrmistyttää.

Uudet lakkoilmoitukset on annettu tilanteessa, jossa Teollisuusliitto on teknologiateollisuuden työriidan osalta  27.1. hylännyt sovintoesityksen. Sovintoesityksessä palkkoja olisi korotettu enemmän kuin millään kierroksella yli 10 vuoteen. Ensimmäinen työtaisteluiden aalto uhkaa alkaa kemianteollisuudessa huomenna 1.2. ja kestää 3.2. asti.

Teollisuusliiton tänään ilmoittamat lakonuhat koskevat kuutta yritystä ja ajoittuvat ajalle 15.–17.2. Tämän lisäksi ilmoitettiin ylityökiellosta ajalle 11.2.–17.2. Teollisuusliiton aiemmat lakonuhat on ilmoitettu 1.2.–3.2. väliselle ajalle sekä 8.2.–10.2. väliselle ajalle. Lakoista ensimmäinen voi alkaa siis huomenna. Lisäksi Ammattiliitto Pro ilmoitti lakonuhista kemianteollisuuteen 13.2.–15.2. väliselle ajalle. Kaiken kaikkiaan lakonuhkien piirissä on tällä hetkellä kemianteollisuudessa ja muoviteollisuudessa yhteensä 20 yritystä, noin 4 400 työntekijää ja 1 935 toimihenkilöä.

Lakkotoimet osuvat tilanteeseen, jossa Suomeen odotetaan taantumaa ja työllistämisodotukset laskevat. Kemianteollisuuden osalta Elinkeinoelämän tuoreen suhdannebarometrin tiedot osoittavat, että yritysten kilpailuasema on heikentynyt voimakkaasti EU-maihin ja EU:n ulkopuolisiin maihin verrattuna.

Tämän ohella kemianteollisuuden yritykset ennakoivat myyntihintojen ja kannattavuuden laskevan. Investointinäkymät ovat heikentyneet. Yrityksillä on pulaa kysynnästä, ja 60 prosenttia alan yrityksistä kertoo vientimäärien tippuneen viime vuoden tilanteesta.

Erityisen kiperä tilanne on pienillä ja keskisuurilla yrityksillä, joiden mahdollisuudet siirtää kohonneita kustannuksia eteenpäin ovat olleet vajavaiset. Sama tilanne koskee muoviteollisuutta, joka on työntekijämäärältään kemianteollisuuden suurin alatoimiala. Kaiken kaikkiaan 44 prosenttia kemianteollisuuden noin 35 000 työntekijästä, toimihenkilöstä ja ylemmästä toimihenkilöstä saa elantonsa pienistä ja keskisuurista yrityksistä.

Mitä pidempään palkankorotuksista riidellään ja yrityksille aiheutetaan vahinkoja, sen pienemmäksi käy myös palkanmaksuvara. Lisäksi palkankorotusten ajankohta vain siirtyy. Tilanteesta kärsivät kaikki.

Palkankorotusratkaisun sovittelussa tarvitaan nyt realistista, yritysten tilanteet huomioivaa otetta sekä rakentavaa lähestymistapaa ratkaisun löytymiseksi.

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy