Kaupan liitto teetti ulkopuolisen selvityksen varkaushävikin suuruudesta vähittäiskaupassa. Samalla kartoitettiin ensimmäistä kertaa varkaushävikin torjunnan aiheuttamia kustannuksia.
Kaupan alan toimijat kokevat näpistysten, varkauksien ja ryöstöjen lisääntyneen kaupoissa selvästi jo pidemmän aikaa. Kaupan liitto teetti selvityksen, jotta tilanteesta saataisiin parempi kokonaiskuva.
Selvityksen tarkastelujakso oli vuosi 2022, jolloin kerättiin tietoa vähittäiskaupan yrityksiltä nimenomaan tuotehävikistä, joka oli tunnistettu varastetuksi.
”Varasteluun liittyvistä kaupan haasteista on nyt entistä helpompi puhua, kun asiaa on selvitetty, ja yksittäiset kokemukset ovat saaneet vahvistusta laajemmasta selvityksestä”, toteaa Kaupan liiton johtava asiantuntija Terhi Kuljukka-Rabb.
Varkaushävikkiin ja torjuntatoimiin miljardi euroa vuodessa
Selvityksen perusteella varastetun tavaran arvo on vuodessa puoli miljardia euroa, ja toiset puoli miljardia euroa kaupoissa kuluu toimenpiteisiin, joilla näpistelyä ja varastamista yritetään estää. Selvityksen teetti Kaupan liiton turvallisuusvaliokunta. Tutkimus suoritettiin kyselyllä ja haastatteluin. Lisäksi hyödynnettiin Tilastokeskuksen julkisia tietoja.
”Varkaushävikin määrää vähittäiskaupoissa selvitettiin esittämällä kysymykset mahdollisimman tarkasti niin, että muunlainen tunnistamaton hävikki jää vastausten ulkopuolelle, ja vastaajat raportoivat asian yhtenäisellä tavalla. Tässä mielessä tutkimus on aiempaa tarkempi”, toteaa Kuljukka-Rabb.
Selvityksen tulos kuvastaa vähittäiskaupan toimialaa tuotevalikoiman osalta melko laajasti, muutamaa erikoisalaa lukuun ottamatta.
”Tulos on siinä mielessä suuntaa antava, että varsinkin torjuntatoimenpiteiden ja epäiltyjen rikostapausten käsittelyn kaikkia kustannusvaikutuksia on vaikea yksilöidä”, Kuljukka-Rabb tarkentaa.
Apua myymälävarkauksiin uudesta lainsäädännöstä
Jos myymälävaras uhkaa jäädä kiinni, ennen kun hän ehtii poistua kaupasta, on aina olemassa vaara, että tilanne muuttuu väkivaltaiseksi tai uhkaavaksi.
”Näpistelijöillä on usein mukana toisen vahingoittamiseen tarkoitettuja välineitä, ja niitä myös herkästi käytetään. Vakavia tilanteita sattuu nykyään aivan liian usein”, kertoo Kuljukka-Rabb.
Työnantajalla on velvollisuus taata henkilökunnan turvallisuus, ja sen eteen työskennellään jatkuvasti. ”Puhumalla asiat selviää” -asenne ei läheskään aina riitä.
Kauppa odottaa helpotusta hankalimpiin tilanteisiin erityisesti uudesta lainsäädännöstä ns. yrityslähestymiskiellosta, sillä toistuvaan vakavaan häiriköintiin puuttumiseksi todella tarvitaan uusi järeä keino. Lain säätämisellä on jo kova kiire, jotta huolestuttava kehityssuunta saataisiin katkeamaan.