Brexitistä huolimatta Britannia, erityisesti Lontoo, pysyy yhtenä maailmanlaajuisen liiketoiminnan päätöksenteon keskuksena. Suomen edellytykset kasvattaa kaupallista yhteistyötä ovat mittavat, ja sitä pitäisi osata käyttää hyödyksi, sanoo Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja Päivi Pohjanheimo.
Keskuskauppakamarin Pohjanheimo muistuttaa, että vaikka Britannia ei kuulu enää Euroopan unioniin, se on yksi Suomen tärkeimmistä EU-maiden ulkopuolisista kumppaneista.
”Kun yhdysvaltalainen teknologiajätti investoi datakeskukseen Suomeen tai kun intialainen systeemi-integraattori perustaa innovaatiolaboratorion Suomeen, molemmat päätökset kierrätetään Lontoon kautta. Kansainvälisen murroksen haasteisiin vastaaminen sekä asemamme vahvistaminen maailmantaloudessa edellyttää sitä, että Britannian ja EU:n yhteistyö ja varsinkin kahdenvälinen yhteistyö Suomen kanssa tiivistyy,” sanoo Pohjanheimo.
Britannian irtautuminen EU:sta vaikutti osapuolten kauppa- ja taloussuhteisiin, kansainväliseen vaikutusvaltaan ja yhteistyöhön laajalla kirjoilla eri aloja. Hiljakseen alkanutta uuden kumppanuuden rakentamista alkoivat jouduttaa geopoliittiset jännitteet, eritoten Venäjän aloittama hyökkäyssota Ukrainassa.
”Vastikään annettiin Suomen ja Britannian julkilausuma kahdenvälisestä strategisesta kumppanuudesta. Geotalous ja kyvykkyys teknologiaturvallisuudessa luovat globalisaation uusjakoa, jolloin on tärkeätä, että kilpailukyvyn vahvistamiseen hyödynnetään käyttämätöntä potentiaalia. Edellytykset kasvattaa Suomen ja Britannian välistä kaupallista yhteistyötä ovat mittavat,” toteaa Pohjanheimo.
Keskuskauppakamarin maakatsaus Britanniasta sisältää kirjoituksia, joissa käydään läpi Britannian ja Suomen välisiä suhteita sekä niiden kehittymistä tulevaisuudessa. Keskiössä ovat eritoten kauppasuhteet sekä vientimahdollisuuksien vahvistaminen.
Keskuskauppakamari