Paulig sijoittaa kahvin viljelyä uudistavaan biotekniikkayritys Amateraan

Pauligin pääomasijoitushautomo PINC on sijoittanut ranskalaiseen Amatera-startupiin, jolla on innovatiivinen biotekniikan ratkaisu monivuotisten viljelykasvien kestävään viljelyyn. Amateran teknologia nopeuttaa kahvipapujen jalostusta jopa viisinkertaisesti verrattuna perinteisiin menetelmiin. Tämä tapahtuu ilman geenimuuntelua. Yrityksen tavoitteena on luoda uusi kahvilajike, jossa yhdistyy arabica-lajin rikas maku sekä robusta-lajin parempi ilmastokestävyys ja sato-ominaisuudet. Sijoitus tukee Pauligin tavoitetta rakentaa ihmisten ja maapallon hyvinvointia edistävää ruokakulttuuria.

Maailmassa juodaan kahvia noin biljoona kupillista vuodessa, ja kysynnän kasvun odotetaan jatkuvan (1). Samaan aikaan kahvi on yksi eniten ilmastonmuutoksen vaikutuksista kärsivistä viljelykasveista. Lämpötilojen nousu vähentää kahvinviljelyyn soveltuvaa aluetta jopa 50 prosenttia vuoteen 2050 mennessä (2,3), ja se vaikuttaa erityisesti niihin alueisiin, joilla kasvatetaan korkealaatuisia arabica-kahvipapuja.

Jotta voidaan varmistaa, että kahvia on saatavilla myös tuleville sukupolville, tarvitaan uusia ja paremmin ilmastonmuutosta kestäviä ratkaisuja. Myös kahvin tuotannon on oltava taloudellisesti ja ympäristön kannalta kestävää.  Sama pätee moniin muihinkin viljelykasveihin.

Marika King Head of PINC.

Sijoittajana arvostamme teknologian innovatiivisuutta ja monipuolisuutta. Kahviin liittyvää tutkimusta ja uusia innovaatioita on yleensä tehty maailmanlaajuisesti vähemmän verrattuna muihin viljelykasveihin. Koska kahvi on yksi Pauligin ydintuotteista, olemme iloisia, että Amateran ratkaisua sovelletaan ensimmäisenä siihen. Tämä on herättänyt myös suurta kiinnostusta keskusteluissamme kumppaneidemme ja asiakkaidemme kanssa. Teknologia on vielä varhaisessa vaiheessa, mutta Amateran tiimi ja kumppanit ovat loistavia ja odotamme innolla tulevia saavutuksia, kertoo Marika King, Pauligin pääomasijoitushautomo PINCin johtaja.

Lucie Kriegshauser and Omar Dekkiche founders of Amatera

Vaikka käyttämämme teknologia ei sinänsä ole uutta, niin sen soveltaminen kahvin kaltaisiin monivuotisiin viljelykasveihin on: ne ovat monimutkaisempia ja vaativat solubiologialta useita läpimurtoja. Samasta syystä geenimuuntelutekniikoiden käyttö on hankalaa. Meidän ratkaisumme on mullistava ja sitä on mahdollista soveltaa useisiin muihinkin viljelykasveihin, kuten kaakaoon, banaaniin ja viinirypäleisiin tai jopa lääkekasveihin”, kertoo Lucie Kriegshauser, Amateran teknologiajohtaja ja toinen perustaja.

Täyteläisen makuinen ja kofeiiniton papu vastaamaan kuluttajien vaatimuksiin

Paulig beans 1

Amateran tavoitteena on luoda kahvilajike, joka sekoittaa arabican runsaan maun robustan kestävyyteen ja hyviin sato-ominaisuuksiin. Kehitettävää papua kutsutaan ”robusticaksi”.

Lisäksi ”robustican” tiimi kehittää luonnostaan kofeiinitonta arabica-papua vastaamaan kuluttajien kasvavaan kofeiinittoman kahvin kysyntään.

Tavoitteemme on lanseerata luonnollisesti kofeiiniton arabica-papu ja uusi robustica-papu noin 3-5 vuoden kuluessa. Tällä sijoituskierroksella keräsimme sekä varoja että loistavan joukon sijoittajia osallistumaan matkaamme. PINC on täydellinen kumppani, sillä he voivat jakaa tietämystä kahvialasta ja auttaa luomaan yhteyksiä kiinnostaviin kumppaneihin,” kertoo Omar Dekkiche, Amateran toimitusjohtaja ja toinen perustaja.

PINCin johtama sijoituskierros oli 1,5 miljoonaa euroa ja siihen osallistuivat myös Exceptional Ventures (Iso-Britannia), Mudcake (aiemmin Trellis Road, Ruotsi), Joyance partners (Yhdysvallat), AgFunder (Yhdysvallat) sekä moni kokenut biotekniikka-alan yrittäjä, mukaan lukien Gourmey-yrityksen Nicolas Morin-Forest.

 

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy