Omerta 6/12, arvio

17.11.2021.  18:35:08

Kulttuuri- ja tiedetoimittaja Tapio Sippoin

Nyt on tarjolla erityistä herkkua laadukkaan toimintaelokuvan ystäville. Ilkka Remeksen bestselleriin pohjautuva elokuva Omerta 6/12 saa ensi-iltansa 19.11.2021. Omerta 6/12 sinkoaa katsojat kaamosajan riemuksi keskelle Suomen itsenäisyyspäivän tunnelmaa ja Linnan juhlien loistetta, jonka keskeyttää terroristien hyökkäys presidentinlinnaan. Suosittelen tätä elokuvaa kaikille hyvän toiminnan ystäville.

Perhanan mainiota toimintaa

Omerta 6/12 on mainio toimintaelokuva, joka osuu suomalaisiin sydämiin. Ja monet tapahtumat menevät tunteisiin ja suorastaan ihon alle, ainakin isänmaallisilla katsojilla. Näin arvostettuna elokuvakriitikkona olen velvollinen sanomaan tämän vertailun ääneen; mielestäni  Omerta 6/12 on jopa parempi kuin uusin James Bond eli No Time To Die. (Bondin arvio tässä: https://www.uutislahde.fi/elokuvat/james-bond-007-no-time-to-die

Jo elokuvan alussa katsojille selviää, että toimitakohtaukset on tehty hyvällä maulla, isolla ammattitaidolla ja realistista toimintagenreä kunnioittaen. Tätä oli iso ilo katsoa. Tämä on selvästi parempaa kuin tavallisissa jenkkileffoissa.

Omerta 6/12 -elokuvassa on toimiva ja hyvin elokuvaksi sovitettu juoni. Tapahtumat etenevät sopivaa tahtia, eivät liian hitaasti tai nopeasti. Juoni siis etenee eikä kukaan nukahda penkkiin. Lopun rytinät rakentuvat toimintaelokaksi erinomaisen tolkullisesti, eikä mikään osa toiminnasta ole liian yliampuvaa. Toiminta on jopa maanläheistä, todellisuudentajuun osuvaa ja inhorealismin osalta suhteellisen sujuvaa. Tässä Omerta 6/12 -elokuva eroaa edukseen esim. James Bondiesta.

Suomalaisten vahvuudet näkyvät rooleissa

Jasper Pääkkösen roolihahmo toimii suomalaismaisen rauhallisesti ja terävästi. On helppoa ymmärtää, että jos moinen meno oli toisen maailmansodankin aikaan, niin sehän selittää miksi Suomi pärjäsi paljon isompia vastaan. Tällaisten sankarien avulla pärjäämme edelleen suhteessa 1:10. Kiitos Ilkka Remekselle hienosta isänmaallisesta tarinasta.

Myös elokuvat tuotanto ja toteutus hehkuu suomalaista osaamista. On hienoa, että meiltä alkaa tulla tällaista aidosti korkealaatuista toimintaelokuvaa maailmalle jakoon. Elokuva on myös hyvin eurooppalainen, joka omalta osaltaan nostaa sen tasoa edelleen. Toimiva soppa siis. Tämä kokonaisuus tekee elokuvasta oikeastaan ripauksen paremman verratessa Hollywoodin normituotantoihin.

Elokuvassa on paljon hyvää tahatonta huumoria

Omerta 6/12 -elokuvassa on suomalaiselle katsojalle paljon herkullisia juttuja, joissa on väkisinkin myös tahatonta huumoria mukana. Omerta 6/12 perustuu Ilkka Remeksen bestselleriin 6/12 (WSOY 2006). Kirjassa Suomen presidentti tapetaan. Elokuvan versiossa presidentti on suhteellisen paljon Sauli Niinistön näköinen, mutta naisten mielestä elokuvan pressa on varmaan ripauksen Saulia komeampi (ei millään pahalla Sauli!). Jenni Haukion vastike on hiukan seniorimpi versio.

Eikä tahaton (tai tahallinen) huumori jää tähän. Elokuvassa Suomen pääministerin puheenparsi on onnistuneesti Sanna Marinin kuuloinen, eli kuin suoraan kriisiviestinnän konsultin kirjoittama tiedote. Omerta 6/12 -elokuvaa ennen kannattaakin lukea myös Katleena Kortesuon kirja Riko lasi Hätätilanteessa – Kriisiviestinnän pikaopas johtajille. https://www.uutislahde.fi/kirjallisuus/riko-lasi-hatatilanteeessa-kirjan-arvio

Huumori jatkuu. SUPO näyttää elokuvassa melko vahvasti siltä, millaiseksi tavallinen suomalainen heidän todennäköisesti kuvitteleekin. Sitten on toimintasankari Jasper Pääkkönen tyylikkäineen ”ikuisine movember-viiksineen”. Pääkkönen on oikein hyvä roolissaan ja ansaitsee isosti kehuja, joten ylityylikkäät viikset eivät leffaa kaada, vaan suorastaan päin vastoin. Tyylikäs agentti antaa meistä suomalaisista ehkä hiukan vähemmän nukkavierun kuvan maailmalle, mikä sekin on plussaa.

Elokuvan maailmanpoliittinen tilanne on erittäin ajankohtainen

Elokuva osuu tämän hetken politiikan ytimeen kuin vahingossa. Nyt, kun realimaailmassa on menossa hybriditilanne Puolan ja Valko-Venäjän tasavallan rajalla ja tuhannet keinotekoisesti pakolaistetut ihmiset pyrkivät EU:n alueelle ottamaan osansa vauraan Euroopan hyvinvoinnista, on elokuvat tarina melko osuva. Omerta 6/12 -elokuvassa on myös ex-Jugoslavian tilanne esillä, sillä tarinan terroristit ovat suoraan linkittyneet Balkanille, Serbiaan, Bosnia-Hertsegovinaan, Valko-Venäjälle ja Venäjälle. Elokuvaa kuvattiin Virossa ja Suomessa, ja siinä puhutaan pääosin englantia, mutta myös suomea, ruotsia, ranskaa, serbiaa ja venäjää.

Nyt siis realimaailmassa menossa oleva itsevaltias Aljaksandr Ryhoravitš Lukašenkan ”kaveriporukan” masinoima hybridihyökkäys on tietysti osin myös selkeä harhautusoperaatio, jotta Balkanin tilanne ja Serbien mahdollisesti alkavat sotatoimet Bosnia-Hertsegovinan alueella, sekä venäläistaustaisten ”vihreiden ukkojen” eli ns. palkkasotilaiden ujuttaminen Ukrainaan, jäävät medialta ja siten esim. Suomen kansalaisilta mahdollisimman pienelle huomiolle. Samalla Venäjän ja Valko-Venäjän sisäpoliittinen tilanne, maiden huono koronatilanne, opposition poliittinen vaino ja ilmaston lämpeämisen huono hoitaminen jäävät heikommalle huomiolle.

Näillä asioilla on yllättävän suora yhteys myös elokuvan juoneen. Puolan rajan hybridivoimien taustalla on tietenkin osin myös Bosnian serbialueen johtaja Milorad Dodikin uhkaus irrottaa liittovaltion alaisuudesta keskeisiä insituutioita, kuten armeijan, ja perustaa serbialueelle oman sellaisen. Tähän mahdollisesti Venäjä pyrkii ja sitä huomiota Venäjä pyrkii Puolan rajalla hybriditoimilla sumentamaan, ja siitä nyt esim. Suomen media suhteellisen aktiivisesti vaikenee. Tuo asenne on hiukan kuten Omerta 6/12 -elokuvan tarinassa.

Runsas tunnettujen näyttelijöiden kaarti täyttää elokuvan

Elokuvan ohjaa Aku Louhimies. Omerta 6/12 -elokuvan pääosassa on Jasper Pääkkönen. Pääkkösen kavereina päärooleissa nähdään ruotsalaiset Nanna Blondell ja Sverrir Gudnason. Kansainvälisiä näyttelijöitä ovat myös mm. irlantilaiset Cathy Belton ja Michael Yare, ruotsalaiset Dragomir MrsicMiodrag Stojanovic ja Slaven Španovic, kroatialainen Zijad Gracic, sekä virolaiset Märt PiusPriit PiusMirtel Pohla ja Juhan Ulfsak.

SYNOPSIS: Toimintatrillerissä OMERTA 6/12 Suomen itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto keskeytyy tylysti, kun presidentinlinnaan hyökätään ja valtionjohto otetaan panttivangiksi. Suojelupoliisin Max Tanner (Jasper Pääkkönen) määrätään neuvottelijaksi panttivankikriisiin, jonka taustalta löytyy terrori-iskuksi naamioitu suunnitelma Euroopan turvallisuuden horjuttamiseksi. Tannerin on neuvoteltava panttivankien hengestä ja otettava selvää ketkä ovat iskun takana. Ihmishenkien menettämisen lisäksi koko Eurooppaa uhkaa turvallisuuspoliittinen kaaos.

Rahaa tällä elokuvalla pyritään tekemään hyvin suunnitellusti

Omerta 6/12 -elokuvan tuotti tuotantoyhtiö Cinematic ja osatuotti virolainen Stellar Film. Elokuvan levittää SF Studios, joka vastaa myös elokuvan kansainvälisestä myynnistä. Hommaa tuotteistetaan myös eteenpäin, sillä elokuvasta julkaistaan myöhemmin neliosainen televisiosarja, jonka esittää C More. Hankkeen muita rahoittajia ovat Suomen elokuvasäätiö, Business Finland – Audiovisual Production Incentive, Film Estonia cash rebate, Ida-Viru Film Fund ja Tartu Film Fund. Myös mainosrahaa on saatu vahvasti mukaan jo nyt. Elokuvan pääyhteistyökumppanit ovat Gigantti, HP, Icepeak ja Kotipizza, ja yhteistyökumppanit BMW, Savox Communications, Arctic Blue Beverages ja WSOY.

Elokuvan on käsikirjoittanut Jari Olavi Rantala. Se pohjautuu kirjan lisäksi Antti J. Jokisen ja Mika Karttusen käsikirjoitukseen. Tuottajina ovat Antti J. Jokinen, Sirkka RautiainenEvelin Penttilä ja Mikko Tenhunen. Vastaavat tuottajat ovat Sara NorbergMikko Kodisoja, Jasper Pääkkönen, Aku Louhimies ja SF Studiosin Yaba Holst.

#Omerta6/12, #AkuLouhimies, #IlkkaRemes, #Presidentinlinna, #Suojelupoliisi,  #JasperPääkkönen, #JariOlaviRantala, #AnttiJ.Jokinen,  #Mika Karttunen, #SirkkaRautiainen, #EvelinPenttilä, #MikkoTenhunen,  #SaraNorberg, #MikkoKodisoja, #YabaHolst, #BusinessFinland, #JamesBond, #Cmore, #MaxTanner, #NannaBlondell, # SverrirGudnason, #CathyBelton, #MichaelYare, #DragomirMrsic, #MiodragStojanovic, #SlavenŠpanovic, # ZijadGracic, #MärtPius, #PriitPius, #MirtelPohla, #JuhanUlfsak, #SauliNiinistö, #JenniHaukio, #KatleenaKortesuo, #VladimirPutin, #AljaksandrLukašenka, #MiloradDodik, #SUPO, #Bosnia-Hertsegovina, #Venäjä, #Valko-Venäjä

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy