Noituus, magia ja okkultismi; kirjan arvio

Kulttuuri- ja tiedetoimittaja Tapio Sippoin, julkaistu Uutislähteessä 2017

Maailman historiasta löytyy runsaasti esimerkkejä siitä, kun oman aikansa tiedeyhteisöt ovat syyttäneet fiksua tiedemiestä tai -naista magian ja noituuden harjoittamisesta, kun oikeasti on ollut kyse oleellisesta tieteellisestä löydöstä. Toisaalta esoteriaa, okkultismia, noituutta ja magiaa, sekä niiden lähelle luettavia asioita harjoitetaan edelleen melko runsaasti kaikkialla maapallolla. Reaalitodellisuudessa magia ei ole marginaaliasia. Kuitenkin kunnollista objektiivista tietoa magiasta ja noituudesta on suomenkielellä erittäin vähän tarjolla, mutta yksi hyvä yleiskirja on nyt ilmestynyt.

Kirja on suunnattu sivistystä janoaville

Jokaisen tieteestä, kulttuurista, uskonnoista ja uskomusjärjestelmistä, psykologiasta, sekä ihmiskunnan historiasta kiinnostuneen luulisi tästä kirjasta innostuvan. Christopher Dell on kirjoittanut tietokirjan, Noituus, magia ja okkultismi, jonka lukeminen auttaa vahvasti ymmärtämään magiaan liittyviä ilmiöitä, historiaa ja kulttuuria. Teologeille ja papeille tämän kirjan lukeminen on ammatillisen uskottavuuden kannalta lähes pakko. Kirjassa on esim. kohta ”magia Vanhassa testamentissa”. Muistakaamme myös, että Jeesusta ja hänen seuraajiaan on aikanaan syytetty noituudesta. Eniten kirjasta tietysti riemastuvat uskontotieteen ja antropologian tutkijat ja opiskelijat.

Omaa aikaan seuraavalle tämä kirja on oleellinen sivistysteos. Uskonnon ja uskomusten kenttä elää jatkuvassa muutoksessa ja tuota muutosta tutkitaan nykyisin oikean tieteen keinoin. Nykyisin noituus ja magia tulevat avoimesti vastaan monissa kulttuurin ilmiöissä. Kirkosta eroaa ihmisiä enemmän kuin koskaan ja samalla uusnoituus, wicca, uuspakanallisuus, sekä perinteistä kirkkouskoa syvällisempää henkistä ihmiskuvaa etsivät järjestöt kuten esim. Suomen Gnostilainen Seura ja vapaamuurarius ovat Suomessa selvässä kasvussa. 

Kirja ja sen aihe on vahvasti kehityksen pulssilla

Otan pari esimerkkiä. Wicca on eräs uusnoituuden muoto. Kirjassa on suoraan wiccaan liittyvää tietoa toistakymmentä sivua. Maailmalla wicca on erittäin vahvasti kasvava uskonto ja mm. USA:n armeijassa sotilas voi ilmoittaa sen uskonnolliseksi vakaumuksekseen. Elämme globaalissa maailmassa ja se mitä tapahtuu maailmalla, tapahtuu yleensä viimeistään hetken kuluttua myös Suomessa. Uusnoituus ja magia on meillä kasvussa ja nykyisin on jo isompia noituuteen ja magiaan liittyviä yleisötapahtumia Suomessakin tarjolla, esim. kaikille avoimet pakana- ja noitamessut.

Myös syvähenkinen kristinuskon valtavirrasta poikkeava uskonnollisuus on nousussa. Tyypillinen esimerkki tästä on vapaamuurarius. Kirjassa on monta sivua tietoa vapaamuurariudesta. Kirkon tutkimuskeskuksen tilastojen mukaan vapaamuurareita on Suomessa jo noin 8000 ja looseja yli 200. Vapaamuurarijärjestöjen jäseneksi haluavien määrä sen kun kasvaa. Kirjassa on myös usean sivun verran tietoa kenties magian historia tärkeimmästä järjestöstä, eli vapaamuurareiden perustamasta Golden Dawnista. Myös kabbalasta, ruusuristiläisyydestä ja alkemiasta kirjassa löytyy pätkät, sekä monista merkittävistä hahmoista kuten kuningas Salomo.

Netti lisää sekä tietoa että epätietoa, ja sen oikean tiedon kirkastamiseen kirjasta on tukea

Uskontotieteeseen ja teologiaan perehtyneenä voin helposti kertoa, että kirjassa oleva tieto on varsin laadukasta ja oikeaa. Tämä on nykypäivässä hieno asia ja tekee kirjasta siten vielä arvostettavamman. Kerron hiukan miksi. Esim. vapaamuurareista ja heidän rituaaleistaan osaava voi netistä löytää ns. kaikki salaisuudet, mutta myös virheellistä, pahasti vääristynyttä ja jopa psyykkisesti sairasta valeinformaatiota heistä löytyy netissä runsaasti ja usein tätä valeinformaatiota tuottavat kristillisen fundamentalistiryhmät ja niihin kuuluvat psyykkisesti sairaat yksilöt. 

Okkultismin ja magian kiinnostus on toisinaan hyvin paradoksaalista. Esim. noituus ja erityisesti uusnoituus on nykyisin vahvasti esillä henkisyyden puutteesta kärsivässä populaarikulttuurissa ja niillä tehdään runsaasti voittoa kaupallisessa mielessä. Myös ns. oikeaa tietoa on saatavilla. Sosiaalisesta mediasta löytyy nyt useita suomenkielisiä ryhmiä, joissa noituudesta, samanismista, magiasta ja wiccasta kiinnostuneiden jäsenmäärä huitelee sadoissa tai tuhansissa. Kyseessä ei siis ole enää marginaaliasia Suomessakaan. Christopher Dellin kirjoittama kirja on aarreaitta tätä tietoa hakevalle.

Kirjan sisällöstä ja laadusta

Noituus, magia ja okkultismi on erittäin monipuolinen kirja, jossa on 400 sivua ja jolla on kokoa ja näköä. Yli 400 laadukasta kuvaa sisältävä kirja on mukavaa luettavaa. Toisaalta teos on perinteinen tietokirja ja tuo fyysinen paino toki haittaa esim. kirjan ottamista mukaan työmatkalla taskukirjaksi ja sen kädessä pitäminenkin vaatii lihasvoimaa. Tämä on harmillista, sillä moni haluaisi varmastikin lukea tämän erittäin mielenkiintoisen teoksen ”siltä istumalta”. Lohdutukseksi voin kertoa, että kirja on koostaan huolimatta ja kuviensa ansiosta melko nopealukuinen.

Kirjan rakenne on melko looginen ja selkeä. Asian on laitettu sopivan pieniin kokonaisuuksiin, jolloin sitä voi lukea mainiosti pätkissä. Kirja etenee kronologisesti muinaisesta Mesopotamiasta aina meidän aikaamme asti ja antaa melko laajan kuvan siitä, miten noituus, magia ja okkultismi ovat eri vuosituhansina ja -satoina ilmenneet eri puolilla maapalloa. Suomalainen okkultismi loistaa tietysti poissaolollaan, mikä ei ole millään tapaa yllättävää.

Avainsanoja. Edellä mainitsemieni asioiden lisäksi Dellin kirjasta löytyy asiaa mm. astrologiasta, tarotista, druideista, maagisista paikoista, noitavainoista, skandinaavien, Amerikan alkuperäiskansojen, kiinalaisten, Afrikan, Etelä-Amerikan, Kaakkois-Aasian, Kaukoidän ja germaanien magiasta, voodoosta ja hoodoosta, samanismista, kaaosmagiasta, mesmerismistä ja spiritismistä. Kirjassa kerrotaan monista merkittävistä ja mainitsemisen arvoisista henkilöistä ja myyttisistä otuksista, mm. Thot, Kirke, Hekate, kuningas Salomo ja kuningas Arthur, Nikolas Flamel, Albert Suuri, Merlin, Giovanni Pico della Mirandola, Giordano Bruno, John Dee, Elias Ashmole, Joseph Pinetti, Alessandro Cagliostro, Gerald Gardner ja Dion Fortune.

Kirjan lopussa käsitellään nykyajan magiaa. Luku avartaa vain hiukan magiaan liittyvää erittäin laajaa ja monipolkuista nykytodellisuutta. Tässä lyhyehkössä mutta ytimekkäässä luvussa tulee läkähdyttävänä määränä esiin mm. sellaiset erisnimet kuin Harry Houdini, Bronislaw Malinowski, Carlos Castaneda, Margaret Murray, Louis Pauwels, Jacques Bergier, Heinrich Himmler, Rolling Stones ja Beatles, Phil Hine, Eleanor Bone, Alex Sanders, Highcliff, Rosicrucian Order Crotona Fellowship, New Forest Coven, J. R. R. Tolkien, C. S. Lewis, J. K. Rowling ja Harry Potter, Erik Satie, Ordre de la Rose-Croix Catholique, Claude Debussy, David Bowie, Jimmy Page ja Led Zeppelin, Alpha et Omega, Society of Inner Light, Lorenzo Lotto, Austin Osman Spare, Eliphas Levi, Joseph Campbell ja American Civil Liberties Union.

Kirjan tiedot

Teoksen nimi: Noituus, magia ja okkultismi : kuvitettu historia 

Kirjailija: Dell, Christopher, kirjoittaja.

Kustantaja: Tammi

Julkaisu: Lokakuu 2017

ISBN: 9789513196028

Sivumäärä: 400 s. 

Alkuperäisteos: The Occult, witchcraft & magic

Kieli: suomi 

Kategoria: Tietokirjallisuus, Historia

Kirjastotiedot

Asiasanat: magia, historia, noituus, henkimaailma, paranormaalit ilmiöt, okkultismi

Aiheryhmä: 06

Helsingin luokka: 192.09

Espoon luokka: 15.9

Vantaan luokka: 15.909

Kauniaisten luokka: 15.9 

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy