Huima raja rikki! Tomas Käyhkö keilasi toisensa suomalaisena sata 300 pisteen sarjaa täyteen

Tuomas Käyhkö

Miesten maajoukkuekeilaaja ja keilaseura Varkauden Mainareita edustava Tomas Käyhkö, 26, ylsi upeaan henkilökohtaiseen saavutukseen keilattuaan Talin keilahallissa sadannen 300 pisteen sarjansa. Käyhkö on samalla toinen suomalainen, jolla on kasassa kolmenumeroinen määrä täydellisiä sarjoja. Tilastokärkeä on pitänyt pitkään Pasi Uotila, 46, jolla 300 pisteen sarjoja on kasassa huimat 146.

Hallitsevan kolminkertaisen miesten Suomen mestarin Tomas Käyhkön tahti 300 pisteen sarjojen tekemisessä on ollut hurja. Ensimmäisen ”trebansa” Käyhkö teki vajaat 11 vuotta sitten ollessaan juuri täyttänyt 16 vuotta.

– Muistan, että silloin paransin samalla kuuden sarjan ennätystäni noin parilla sadalla pisteellä ja tein kuuteen sarjan tulosta 1567 Joensuussa Kuntokeitaalla, mikä taitaa edelleen olla hallin kuden sarjan ennätys, Käyhkö muistelee ensimmäistä täydellistä sarjaansa.

Sen jälkeen kaiken muun menestyksen lisäksi tahti on ollut kova myös täydellisten sarjojen tekemisessä. Käyhkö kertoo, että mieleen painuvia treboja ovat muun muassa olleet USA:n ammattilaiskiertueella PBA:ssa Springfieldissä tehty täydellinen sarja, kuten myös kolme tehtyä trebaa Brunswick Ballmaster Openeissa.

Se sadas 300 sarjan syntyi Talin keilahallissa tiistaina Patteri Special -kilpailussa.

– Tuli siitä hyvä fiilis varsinkin, kun toisena suomalaisena pääsin sen sadan yli. Vähän enemmän paineita siinä varmasti oli kuin yleensä. Normaalisti sitä 300 pisteen saamista alkaa miettimään vasta kymppiruudussa, mutta nyt se tuli mieleen jo viidennessä ruudussa, kun ymmärsin, että nyt olisi mahdollisuus tehdä se sadas.

Pasi Uotila on tunnetusti pitkään hallinnut 300 sarjojen tilastoja ja hän on edelleen omassa luokassaan: 300 sarjoja hänellä on kasassa 146. Nykyisellä tahdillaan 26-vuotias Käyhkö on yksi heistä, joka tuon ennätyksen voi urallaan rikkoa.

– Kyllä tässä on monta vuotta aikaa, kunhan saa keilata terveenä. Nykyään 300 sarjoja tehdään enemmän kuin ennen ja varmasti on useita nuoria keilaajia, joilla myös tulee kovaan tahtiin treboja, Käyhkö muistuttaa.

300 tilastoissa lähellä sadan täydellisen sarjan rajaa ovat myös muun muassa TPS:n 29-vuotias Jesse Kallio, jolla kasassa on 92 trebaa. Käyhkön seuratoveri Joonas Jehkinen, 37, jolla treboja on kasassa 96.

Käyhkö on ollut muutenkin kauden alussa vahvassa iskussa. Vastikään Euroopan mestarien cupissa kultaa saavuttanut suomalainen valmistautuu seuraavaksi USA:n ammattilaiskiertue PBA:han, jonne Käyhkö suuntaa heti vuodenvaihteen jälkeen.

– Tammikuun yhdeksäs päivä alkaa ensimmäinen kilpailu siellä, joten sinne lennetään heti vuodenvaihteen jälkeen ja tarkoitus on pelata siellä ainakin huhtikuun alkuun saakka. Jos siellä pärjää paremmin, joitakin kilpailuita voi olla luvassa toukokuussakin, Käyhkö kertoo.

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy