Miko Äijänen ja Emilia Soini squashin Suomen mestareiksi

Emilia Soini Kuvt: Tommi Tapola

12.02.2023, Squashliitto

Miko Äijänen ja Emilia Soini veivät nimiinsä squashin Suomen mestaruudet viikonloppuna Talihallissa Helsingissä pelatussa turnauksessa. Äijäselle mestaruus oli kolmas ja Soinille jo kahdeksas.

Miehissä intialaisen, Suomessa asuvan Mahesh Mangaonkarin poisjäänti vaikutti turnauskaavioon niin, että 18-kertainen Suomen mestari Olli Tuominen oli suosikki loppuotteluun Äijästä vastaan. Tuominen myös käytti tämän paikan – ja millä tavalla! 43-vuotias veteraani kukisti välierissä Oulun 20-vuotiaan Oskari Laitisen selvästi 3-0. Äijänen puolestaan hoiteli omassa välierässään Espoon Matias Tuomen niin ikään 3-0.

Loppuottelu alkoi tasaisena, mutta Äijänen onnistui ensimmäisen erän lopussa paremmin ja vei sen nimiinsä 11-9. Ottelu pysyi toisessa erässä jälleen tasaisena, mutta nyt oli Tuomisen vuoro kirjata erä nimiinsä 12-10.

Kolmannessa Äijäsen peli näytti niin hyvältä, että yleisössä alettiin valmistautumaan jo palkintojenjakoon. Tuominen oli kuitenkin eri mieltä ja käänsi neljännen erän itselleen 11-8. Molemmat pelaajat näyttivät ajoittain hyvinkin väsyneiltä ja ratkaiseva erä olisi voinut kääntyä kummalle tahansa. Äijänen löysi kuin löysikin viidennessä erässä itsestään vielä yhden uuden vaihteen ja väänsi erän itselleen 11-7 ja sitä mukaa kolmannen Suomen mestaruuden.

Miko Äijänen Kuva: Tommi Tapola

Soini odotetun vahva

Naisten puolella ykkössijoitettu Emilia Soini kukisti välierissä Milla Uusitalon selvin lukemin 3-0. Toisessa välierässä Emilia Korhonen oli odotetusti tiukemmilla ranking-kolmosta Riina Koskista vastaan. Koskinen vei toisen erän, mutta puhti ei riittänyt enää sen jälkeen, vaan Korhonen marssi loppuotteluun erin 3-1.

Loppuottelu alkoi molemmilta hermostuneesti. Korhonen rentoutui ensimmäisenä ja onnistui viemään ensimmäisen erän hieman yllättäen  11-9. Soini ei tästä hätkähtänyt ja sai toisessa erässä omat lyöntinsä paremmin maaliin ja liikkumiseen rentoa tehokkuutta. Erä kääntyi selkeästi Soinille 11-3.

Tästä eteenpäin Korhonen ei enää keksinyt keinoja horjuttaa omalle pelitasolleen päässyttä Soinia, ja näin kolmas ja neljäs erä olivat alusta lähtien puolustavan mestarin hallintaa. Uran kahdeksas Suomen mestaruus sinetöityi 3-1 -voitolla seurakaveri Korhosesta.

Miehissä himmeimmän mitalin vei kotiinsa Matias Tuomi ja naisissa Riina Koskinen.

 

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy