Suomen edustus matkaa Turkin Antalyaan telinevoimistelun EM-kilpailuihin 11.-16.4.2023

05.04.2023, Suomen Voimisteluliitto

Korjattu 6.4.2023 klo 9:26: Päivitys joukkuekokoonpanoon 

Joona Reiman loukkaantui viimeistelyharjoituksissa keskiviikkona 5.4.2023 ja jäi pois joukkuekokoonpanosta tänään aamulla 6.4.2023.

Akseli Karsikas nousee yksilövoimistelijan paikalta kilpailevan joukkueen kokoonpanoon. Akselin tilalle kisoihin lähtee Pavel Titov (Jyväskylän Voimistelijat), joka kilpailee hevosella.

Suomen edustajat matkaavat telinevoimistelun EM-kilpailuihin, jotka järjestetään 11.-16.4.2023 Turkin Antalyassa. Suomen joukkueilta odotetaan kovia tuloksia kilpailussa, johon osallistuu tänä vuonna 39 maata.

Miesten joukkue kovassa iskussa

EM-kilpailut käynnistyvät tiistaina 11.4. miesten karsintakilpailulla, jossa kilpaillaan samalla myös joukkuefinaali. Uransa kymmenettä kertaa miesten EM-kilpailuihin lähtevä joukkueen kapteeni Oskar Kirmes (27) uskoo vahvasti joukkueensa mahdollisuuksiin menestyä.

”Treenit on kulkenut hyvin nyt viime aikoina ja paikat pysyneet kunnossa. Ollaan treenattu tosi kovaa, minä ja koko joukkue. En muista, milloin viimeksi olisi ollut näin kovaa joukkuetta ”, toteaa Kirmes itsevarmasti.

Katseet kääntyvät erityisesti miesten EM-kilpailujen ensikertalaiseen, viime vuonna nuorten EM-kultaa hypänneeseen Joona Reimaniin (18).

”Joona olisi ollut viime vuoden hypyillä myös miesten EM-finaalissa ja hän on pystynyt nyt harjoituksissa vaikeuttamaan vielä toista hyppyään. Onnistuessaan Joonalla on todella hyvät mahdollisuudet finaaliin ja sinne päästessään aina mahdollisesti mitaleille saakka ”, kertoo miesten telinevoimistelun lajipäällikkö Kasper Holopainen.

Reimanin kevättä on haastanut selän rasitusmurtuman esiaste, mutta voimistelija on saanut vaivan kuntoutettua ja lähtee innolla kohti ensimmäistä EM-matkaa miesten edustuksessa.

”On se kyllä hienoa tuolta nuorista siirtyä edustamaan miehiä. Tämä on ensimmäinen vuosi miehissä ja heti pääsee edustamaan Suomea joukkueeseen. Innoissani kyllä odotan, meillä on hyvä porukka.”

Suomen naiset ovat valmistautuneet joukkuetavoite edellä

Naisten EM-joukkue on laittanut treeneissä itsensä likoon ja panostanut joukkueen yhdessä tekemiseen. Voimistelijat odottavat erityisesti kilpailemista yhdessä joukkueena.

Myös naisissa nähdään ensikertalaisia. Espoon Telinetaitureiden 15-vuotias Olivia Vättö edustaa ensimmäistä kertaa Suomen naisia EM-kilpailuissa.

”Tavoitteena saada ehjät kisat ja nauttia kokemuksesta sekä onnistua joukkueena hyvin. Odotan puomilla ja permannolla kilpailua eniten ”, kertoo ensimmäistä kauttaan naisten sarjassa voimisteleva Vättö.

Kohti EM-kilpailuja lähtee myös viime vuonna voimisteluhistoriaa tehnyt Maisa Kuusikko (17), joka voimisteli 2022 MM-kilpailuissa finaaliin. Kyseisen kilpailun jälkeen Kuusikon selässä todettiin rasitusmurtuma, mikä on aiheuttanut haasteensa valmistautumiselle, mutta kuntoutusta on tehty ahkerasti ja voimistelija on valmis kohti tulevaa kisaviikkoa.

”Kuntoutus vei totta kai aikansa, mutta olen kuntouttanut selkää nyt paljon ja se on tosi paljon parempi. Olen päässyt treenaamaan ihan kunnolla ja kaikkia sarjoja. Odotan innolla, että päästään tämän joukkueen kanssa kisaamaan. Menen tekemään parhaani ja katson mihin se riittää ”, puntaroi Kuusikko.

Joukkueiden tavoitteena sijoitus 13 parhaan joukkoon, jolla saavutetaan paikka MM-kilpailuihin

Sijoittumalla EM-kilpailuissa 13 parhaan joukkoon, pääsee joukkue osallistumaan MM-kilpailuihin Antwerpissa syksyllä. MM-kilpailuista puolestaan pääsee Pariisin olympialaisiin 9 parasta joukkuetta vuoden 2022 kolmen parhaimman lisäksi. Tätä tavoitetta kohti lähtevät sekä Suomen miehet että naiset.

Miesten telinevoimistelun lajipäällikkö Kasper Holopainen uskoo miehillä olevan realistiset mahdollisuudet saavuttaa haluttu finaalipaikka tänä vuonna.

”Viime vuonna jäimme sijalle 14. vain 0,3 pisteen erolla seuraavaan. Suomen joukkue on tänä vuonna mielestäni tasoltaan kovempi kuin vuosiin.”

Naisten joukkueen päävalmentaja Pauliina Savolan mukaan EM-kilpailuihin lähdetään joukkuetavoite edellä.

”Viime vuonna oltiin kymmenensiä, meillä oli aivan todella hyvä kilpailu. Kolmentoista joukko on meidän tavoite myös nyt. Pienistä haasteista on päästy eteenpäin ja kaikki voimistelijat pystyvät tekemään sen, mitä heiltä odotetaan.”

Kilpailu sekä miesten että naisten osalta tulee olemaan monin tavoin jännittävä ja kovatasoinen.

”Tämä vuosi on Pariisin olympialaisten kannalta pääkarsintavuosi ja nyt karsitaan paikkoja syksyn MM-kisojen olympiakarsintaan. Kaikki maat ovat laittamassa kisoihin parastaan ja tilanne on jännittävä ”, kertoo Holopainen.

EM-kilpailuista jaetaan paikkoja MM-kilpailuihin myös ottelijoille. 23 parasta kuusi- ja neliottelijaa (2 per maa) pääsee MM-kisoihin, missä puolestaan karsitaan vuoden 2024 Pariisin olympialaisiin.

 

Suomen edustus

Naisten joukkue:
Ada Hautala (Oulun Pyrintö)
Kaia Tanskanen (Jyväskylän Voimistelijat)
Maisa Kuusikko (Tampereen Voimistelijat)
Olivia Vättö (Espoon Telinetaiturit)
Sani Mäkelä (HIFK Gymnastics)

Miesten joukkue:

Elias Koski (Voimisteluseura Helsinki)
Robert Kirmes (Espoon Telinetaiturit)
Oskar Kirmes (Espoon Telinetaiturit)
Joona Reiman (Tampereen Sisu)
Tarmo Kanerva (Tampereen Sisu)
Akseli Karsikas (Oulun Pyrintö)

 

Päiväkohtainen aikataulu:

Tiistai 11.4. Miesten karsintakilpailu ja joukkuefinaali

Keskiviikko 12.4. Naisten karsintakilpailu ja joukkuefinaali

Torstai 13.4. Miesten 6-ottelu, finaali

Perjantai 14.4. Naisten 4-ottelu, finaali

Lauantai 15.4. Naisten ja miesten telinefinaalit

Sunnuntai 16.4. Naisten ja miesten telinefinaalit

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy