Tomas Käyhkö ylsi US Openin kolmanneksi – menestys Major-turnauksessa toi muhkean palkintopotin

Tomas Käyhkö

06.02.2023, Suomen Keilailuliitto

25-vuotias mikkeliläiskeilaaja Tomas Käyhkö aloitti upeasti Yhdysvaltojen ammattilaiskiertue PBA:n.

Suomalalainen sijoittui kiertueen avauskilpailussa US Openissa Indianapolisissa kolmanneksi. US Open on yksi PBA:n Major-turnauksista ja haastavan pelimuotonsa takia yksi arvostetuimmista keilailuturnauksista maailmassa.

Tomas Käyhkö oli urakoinut itsensä pitkän turnauksen aikana toiselle sijalle ennen ratkaisupelejä. Myöhään sunnuntai-iltana Käyhkö pelasi ensimmäistä kertaa urallaan Yhdysvalloissa TV-finaalissa ja kohtasi porraspelien välierässä USA:n Kyle Troupinottelussa, jossa panoksena oli pääsy loppuotteluun E.J. Tackettia vastaan.

Vuoden 2021 MM-hopeamitalisti Käyhkö joutui taipumaan Troupille marginaalisella erolla. Suomalaisen harmiksi hyvistä taskuosumista huolimatta yksittäisiä keiloja jäi pystyyn ja Troup matkasi tiukan ottelun jälkeen finaaliin pistein 219–215.

Kilpailun voitti E.J. Tackett, joka kukisti Troupin finaalissa lukemin 221–208. Tackett ansaitsi voitollaan sadantuhannen dollarin pääpalkinnon. Troupin palkintopotti oli 50 tuhatta dollaria.

Kolmas sija US Openissa on Käyhkölle saavutus, joka hakee vertaistaan. Lajilegenda Mika Koivuniemi on voittanut turnauksen kertaalleen vuonna 2001. Käyhkö oli viime kaudella osittain mukana PBA-kiertueella ja pelaa nyt ensimmäistä kertaa koko kiertueen. Major-turnauksen kolmannella sijalla Käyhkö ansaitsi itselleen 25 tuhatta dollaria palkintorahaa.

Käyhkö oli kokonaisuutena tyytyväinen suoritukseensa US Openissa hävitystä välierästä huolimatta.

– Ei voi pettynyt olla. Hyvän sarjan onnistuin pelaamaan, vaikka paineet kovat olikin. Kaveri sai kuitenkin enemmän pisteitä ja tappio tuli, mutta silti huikea aloitus oli kyllä tälle vuodelle, Käyhkö summasi ajatuksiaan.

US Open on pelaajien keskuudessa erityisen arvostettu turnaus sen pelimuodon takia. Käyhkö keilasi turnauksen aikana peräti 49 sarjaa ja teki niissä 10443 keilapistettä keskiarvolla 213,12. Keilapisteiden lisäksi turnauksen 24 parasta pelaaja pelasi turnauksen viimeisissä vaiheissa keskinäisotteluita. Käyhkön upeasta suorituksesta kertoo paljon, että suomalainen voitti 25 ottelustaan 17 lajin absoluuttista parhaimmistoa vastaan.

PBA-kiertue jatkuu ensi viikolla Springfield Classicilla Missourissa. Siellä mukana ovat suomalaisista Käyhkön lisäksi Osku Palermaa ja Santtu Tahvanainen.

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy